[metaslider id="9331"]
föld

„Egy nap a holnapért, a klímáért!” – A Föld napja

A Föld napja egy híres világnap minden év április 22-én, ami a globális problémákról és azok megoldásáról szól. A tavalyi, ugyanilyen témájú cikkemben meséltem egy kicsit a Föld napjának történetéről, a hozzá kapcsolódó egyéb eseményekről (például a kapcsolódó világnapokról), illetve egy-két aktuális rendezvényt is megemlítettem. Most pedig egy kis területi körültekintésre invitállak Benneteket – nyilván a teljesség igénye nélkül –, hogy hogy is néz ki a Föld napja az egyes helyeken, illetve, hogy milyen különféle kreatív programok vannak arra, hogy felhívják a figyelmünket.

föld

Magyar városok szép és ötletes kezdeményezésekkel:

Eger

Itt rendeznek „Bringás reggelit”, vagyis a biciklivel közlekedőket reggelivel kínálják. Emellett például faültetést, öko labirintus és botanikus kerti programokat is terveznek.

Hódmezővásárhely

Itt már az óvodásokkal is ünneplik a Föld napját, a felelősségérzet korai kialakítása érdekében. Így létrehozták a ’Klímanócskák’ programot, hogy minél jobban tudják tájékoztatni a gyerekeket a folyamatokról, amelyek a világban zajlanak, és hogy ők is aktívan részt vegyenek: úgynevezett ’klíma fogadalmat’ is tesznek.

Budapest

A főváros is kitesz magáért ezen a jeles napon – méghozzá az állatkert kínál nekünk számos színes lehetőséget. Lesznek állatbemutatók, látványetetések, előadások. Hétköznap elsősorban a fiatal diákok, óvodások, gyermekek fogadására készültek, míg a hétvége felé már sok családra is számítanak.

föld

Miket lehet még csinálni ilyenkor?

Ha valakit nem hoznak lázba a különböző kvízek és rendezvények, otthon, a 4 fal között (illetve azon kívül!) is megünnepelheti a Föld napját a családja körében. A gyerekeket kifejezetten érdemes bevonni a dologba, hiszen nagyon fontos az, hogy már kicsi korban arra szoktassuk őket, hogy vegyék észre a környezetünk védelmének fontosságát. Így ezen a napon üljünk le velük, és mondjuk el Nekik, hogy milyen fontos a szelektív hulladékgyűjtés, a faültetés vagy az állatvédelem. Egy természetben tett sétával pedig egyszerűen csak megünnepelhetjük azt, hogy milyen jó, hogy van Földünk, és rajta élhetünk.

A 2022-es Föld napjának jelmondata a következő:

„Egy nap a holnapért, a klímáért!”

Képek: kiemelt kép, 1, 2

Források: 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian