[metaslider id="9331"]
beteg

Afázia, avagy a betegség, ami véget vetett Bruce Willis karrierjének

Pár hete futótűzként járta be a világot a hír, miszerint Bruce Willis visszavonul. A színész – aki olyan nagysikerű filmekben játszott, mint a Drágán add az életed, a Ponyvaregény vagy a Feláldozhatók – azonban nem önként jutott erre a döntésre, hanem afázia nevű betegsége kényszerítette rá. De mit is jelent pontosan az afázia, hogyan alakul ki és milyen további problémákat vethet fel? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ.

Az afázia jelentése

A nyelvhasználat minden ember számára evidens, és ennek részét képezi a beszéd mellett a helyes szavak megtalálása, az olvasás, írás, illetve a gesztikuláció is. Abban az esetben azonban, amikor nyelvhasználatunk egy vagy több része nem működik megfelelően, afáziáról beszélünk. Az afáziában szenvedő személy többé nem képes kimondani azt, amit akar és nem érti, amit mondanak neki, tehát nem képes használni a nyelvet. Az afázia mellett bénulás következhet be és/vagy a tudatos cselekvés, a környezet megfigyelése, továbbá a koncentráció és memória terén is problémák léphetnek fel. Az afázia egy nyelvi rendellenesség, azonban fontos megjegyezni, hogy nincs két egyforma afáziás, tehát ez a zavar mindenki számára más. A súlyosságot és annak mértékét is befolyásolja többek között a károsodás helye, mértéke, hogy milyen volt az egyén korábbi nyelvi kompetenciája vagy az adott ember személyisége. Egyesek jól megértik a nyelvet, azonban gondot okoz számukra, hogy megtalálják a megfelelő szavakat és összeállítsák a mondatokat. Ezzel szemben mások rengeteget beszélnek, azonban amit mondanak, csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem érthető a másik kommunikációs fél számára.  A legtöbb afáziás ember nyelvi kompetenciája valahol a két véglet között mozog, emellett arra is ki kell térni, hogy egy átlagos afáziás ember intellektuális képessége nem sérül.

Kialakulása és fő típusai

A rendellenesség agysérülés, stroke következtében alakul ki, de okozhatja azt például koponyatrauma vagy agytumor is. Az agyi vérkeringés bármely okból történő felborulása agysejtek pusztulását eredményezi. Az agy különböző területei eltérő funkciókat töltenek be és mivel a legtöbb embernél a nyelvhasználatot érintő területek a bal agyféltekéhez tartoznak, ezért az afázia során ezek a területek sérülnek. Az afáziának továbbá több típusát is megkülönböztethetjük. A szenzomotoros afázia leginkább a hallás alapú beszédértés romlásával van összefüggésben és gyakran megjelenik mellette a szó-és hangtévesztés és az állandó beszédkészség elvesztése. Motoros afázia alatt értjük a beszédkészség romlásával és beszédszervi működési zavarok összességét. Sokszor előfordul ennél a típusnál a nyelvi emlékezet zavartságából eredő beszédértési problémák, félreértések. A szemantikai afáziában sérül a beteg felfogóképessége azáltal, hogy gondjai lesznek a szavak jelentésének megértésével. Végül a szintaktikai afázia esetében mondatalkotási, nyelvtani akadályok lépnek fel. Ezek mellett persze más fajtáival is találkozhatunk és mivel egy rendkívül változatos tünetekkel rendelkező agyi rendellenességről beszélünk, bármelyik típusa előfordulhat a betegnél, ráadásul az sem ritka, hogy akár egymással kombinálva jelennek meg, tehát közöttük átfedések figyelhetők meg.  Az afázia ezek mellett ritkán jár egyedül, sajnos az agykárosodás más szövődményeivel is megmutatkozik, mint például bénultsággal, látási vagy evési zavarokkal, epilepsziával.

beteg
Fontos a türelem és az, hogy beszéd közben artikuláljunk, kivárjuk, amíg a beteg felfogja mondandónk lényegét.

Hogyan diagnosztizálják és kezelik?

Mivel az afázia más agyi megbetegedések kísérő betegsége, ezért tüneteinek megjelenése mindig köthető valamilyen eseményhez pl. agyvérzéshez vagy agyi tumor megjelenéséhez, ezért a kórházakban végeznek afázia szűrővizsgálatokat. Emellett különféle tesztek is rendelkezésre állnak, többek között ilyen a WAB-teszt vagy a Wester-afázia-teszt. Továbbá használják még a Raven-intelligenciatesztet az írás, olvasás, számolás készségeinek vizsgálatára, illetve a Boston Naming Tesztet is, ami képmegnevezés útján vizsgálja a páciens szóelőhívó képességét. Az afázia kezelése logopédiai terápiával történik, melynek célja az agy újrarendezése. A betegségből fel lehet épülni, ugyanis az épen maradt agyi területek fokozatosan képesek átvenni a károsodott részek feladatait. Azonban a felépülés nem mindenkinél végződik teljes sikerrel, az agyi regenerációt ugyanis befolyásolja a károsodott terület kiterjedtsége, az életkor, illetve a beteg hozzáállása is. A kezeléseket többféle szakember is végezheti, azonban többnyire beszédterapeuták közreműködésére van szükség. A terápia megkezdése pedig a trauma után minél hamarabb javasolt, lehetőleg az előtt, hogy a páciens visszatérne a társas életbe, acélból, hogy könnyebb legyen számára a kommunikációs nehézségek leküzdése.

Leginkább úgy tudunk egy ilyen betegségben élő ember számára segítséget nyújtani, ha beszéd közben folyamatos türelemmel és megértéssel bánunk vele és ügyelünk arra, hogy artikuláljunk, gesztusokkal segítsük a mondandónk megértését, ha kell, jobban leírjunk egy-két szót, illetve elég időt hagyjunk arra, hogy ő maga is felfogja, amit mi közölni szeretnénk.

Források: 1

Képek: kiemelt kép, 1

EnglishGermanHungarian