[metaslider id="9331"]
Bécsi programajánló 2

„Lehet Bécs nélkül is élni. Csak nem nagyon érdemes.“ – Bécsi programajánló 2. rész

Cikkem előző részében már számos bécsi látnivalót mutattam be, köztük a turisták között méltán népszerű Schönbrunni kastélyt és állatkertet, a szórakozás központjának számító Pratert, ahol a bécsi Madame Tussauds is megtalálható, az óváros ékkövét, a Szent István Székesegyházat, illetve a Világörökség részét képező Belvedere palotát. Cikkem második részében további programötletek következnek, amiket semmiképp sem érdemes kihagyni, ha az ember Bécsben jár.

Hofburg

A Hofburg, vagyis a császári palota egy épületkomplexum, amelynek megépülése nem kevesebb, mint 800 évet vett igénybe. Az elhúzódó építkezésnek, valamint a folyamatos bővítésnek köszönhetően számos stílus jegyei felfedezhetőek az épületen. A Hofburg 18 szárnyból, 19 udvarból, valamint 2600 helyiségből áll. Legrégebbi része a 13. századból származik. A császári palotában található többek között két könyvtár, egy kincstár, lovarda, valamint a Burgtheater, vagyis a bécsi nemzeti színház. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a számos látnivaló és impozáns császári lakosztály mellett mégis a legtöbb turistát a Sisi múzeum vonzza, ahol a császárnő személyes tárgyai is megtekinthetőek. A Hofburgban található kincstárban őrzik a Habsburgok pompás ékszer-, valamint koronagyűjteményét, ez a világ egyik legértékesebb kincstára.

Hofburg Bécs

Ringstraße

A Ringstraße nem más, mint egy 5,3 km hosszú sugárút, melynek építését I. Ferenc József rendelte el Bécs lebontott városfala helyén. A sugárút 1865-ben, május első napján került megnyitásra. A Világörökség részének számító Ringstraßén az osztrák főváros olyan lenyűgöző, patinás épületei sorakoznak, mint az Operaház, a Parlament, a Városháza vagy a Burgtheater. A körút körülöleli a történelmi városmagot, a Ringen belül található Bécs nevezetességeinek többsége.

Ringstraße

Hundertwasserhaus

A Hundertwasserhaus a híres osztrák építész, Friedensreich Hundertwasser első munkája, amely Bécs 3. kerületében található. Fontos kiemelni, hogy az épület csak kívülről tekinthető meg. A ház rendkívül színes, különleges, a természet és az ember kapcsolatát jelképezi. A Hundertwasserhausban 52 lakás, 4 iroda, 16 magán, valamint 3 közös terasz kapott helyet, a természet jegyében pedig nem kevesebb, mint 250 fa és bokor színesíti. Amennyiben a Hundertwasserhausnál járunk, érdemes betérnünk az utca másik oldalán levő Hundertwasserhaus stílusban épült hangulatos üzletközpontba, ahol számos bár, ajándékbolt, illetve egy posztergaléria található.

Hundertwasserhaus

Stadtpark

A Stadtpark Bécs központjának legnagyobb parkja, amely mintegy 65 négyzetméteren terül el. A park remek választás lehet, amennyiben napközben szeretnénk egy kicsit megpihenni, olvasni, napozni, illetve piknikezni. A parkban számos híresség szobra megtalálható, többek között Johann Straussé, Franz Schuberté vagy Lehár Ferencé. A szobrok közül is kiemelendő a fehérmárványból készült domborműkerettel körbevett bronz Strauss szobor. A Stadtpark leghíresebb épülete a Kursalon, ahol bálok, kongresszusok, koncertek kerülnek megtartásra. A parkban található továbbá egy tó, valamint a parkot kettészelő Wien folyó, amely egyik hídján párok szokták elhelyezni a szerelmüket szimbolizáló lakatot.

Stadtpark

Grinzing és Stammersdorf

Grinzing 1892-ben egyesült Béccsel, addig csupán egy kis falucska volt néhány szőlőültetvénnyel. Manapság a néhai falu Bécs 19. kerületének a részét képezi, a város egyik legjobb lakónegyede, ahol a legtehetősebb polgárok laknak. Turistaként is érdemes ide ellátogatni, hiszen nagyon hangulatos, tradicionális bécsi borozók és borospincék találhatók a város ezen részén. Grinzingben Bécs egy teljesen más arcát ismerhetjük meg. Amennyiben egy kicsit autentikusabb, kevésbé turistás helyet keresünk, érdemesebb Grinzing helyett a hozzá hasonló Stammersdorfot választani. Ez a hely kevésbé felkapott, kevésbé ismert, kevesebb a turista, jobbak az árak, valamint sokak szerint még a borok is finomabbak, azonban ez már természetesen csak ízlés kérdése.

Bécsi programajánló

Anker-óra

Az órát Franz von Matsch szobrász, festőművész készítette 1911 és 1917 között art nouveau stílusban. Az óra az Anker biztosítótársaság két épülete között formál hidat. Az óra érdekessége, hogy 12 óra alatt 12 osztrák történelmi figura mozog, ilyen például Savoyai Jenő, Joseph Haydn vagy Mária Terézia. Minden nap, amikor delet üt az óra, a figurák bemutatják Bécs város történetét, mindegyik személyiségnél az a zene szól, amely abban a korban jellemző volt. Advent idején délután 5 és 6 óra között karácsonyi dalok szólnak.

Anker-óra

Források: 1

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5, 6

EnglishGermanHungarian