[metaslider id="9331"]
Bécsi programajánló 1.

„Lehet Bécs nélkül is élni. Csak nem nagyon érdemes.“ – Bécsi programajánló – 1. rész

A címben szereplő idézet Márai Sándortól, 20. századi magyar költő, író, újságírótól származik, aki számos módon kötődött Bécs városához. Egyfelől Márai Sándor családjának egyik ága bécsi, másfelől életének fontos szakaszait ebben a városban töltötte, így a tanulmányait, a nászútját, valamint az aranylakodalmát is itt ünnepelte. Bécs valóban elragadó város, amely számos látnivalót tartogat az oda látogatók számára. Ha esetleg kedvet kaptunk és a nyár folyamán szívesen eltöltenénk a szomszédos Ausztria fővárosában néhány napot, íme hat látnivaló, amit semmiképpen sem érdemes kihagyni!

Schönbrunni kastély

Talán az első nevezetesség, ami mindenkinek eszébe jut, nem más, mint Schönbrunn. A palota a kertjével, illetve az állatkerttel a Világörökség részét képezi. Érdekesség, hogy a kastélyt mintegy 2,5 millióan, a teljes komplexumot (vagyis a kastélyt az állatkerttel és a sivatagi házzal együtt) pedig 5 millióan látogatják meg évente. Schönbrunnt Ausztria Versailles-aként is szokták emlegetni, az Osztrák-Magyar Monarchiában, Mária Terézia uralkodása idején ez volt az udvari élet központja. A palota 1400 helyiséggel rendelkezik, melyek közül a 40 legimpozánsabb vezetés nélkül látogatható. Érdemes a kastélylátogatásnál audioguide-ot is igénybe venni, amely ingyenes, illetve magyar nyelvű is van. 

Ha Schönbrunnban járunk, nem hagyhatjuk ki a Gloriettet sem, hiszen pazar kilátás nyílik onnan a kastélyra, a kastélykertre, illetve a városra is. A napjainkban kávézóként funkcionáló épület 1775-ben épült és annak idején I. Ferenc József reggelizőszobája volt. 

Bécs Schönnburg kastély

Schönbrunni állatkert

A kastélytól mindössze 10 perc sétára található állatkert alapítására 1752-ben került sor, így ez a világ legrégebbi állatkertje. Érdekesség, hogy a Schönbrunni állatkert 2012-ben Európa legjobb állatkertjének díját is elnyerte, köszönhetően a magas színvonalú, a régi hagyományokat modern körülményekkel vegyítő kialakításának. A hely egyik fő attrakciói az óriáspandák, hiszen csupán hat állatkert van Európában, ahol ez az állatfaj megtalálható. 

Prater

A Prater az osztrák főváros második kerületében található, ez Bécs egyik legnagyobb zöldterülete. Bár legtöbben a vidámparkról ismerik csak, fontos kiemelni, hogy rengeteg más kikapcsolódási lehetőség is fellelhető itt, mint például egy golfpálya, teniszpályák, lóversenypálya, valamint számos étterem. 

A Wurstelprater, vagyis Bécs vidámparkja 1766-ban kezdte meg működését. A legmodernebb hullámvasutak mellett a parkban megtalálhatóak olyan ikonikus régi játékok is, mint a 65 méter magas óriáskerék, amely Bécs egyik szimbólumának számít. Érdekesség, hogy 1920, illetve 1985 között ez volt a világ legmagasabb óriáskereke. A parkban mintegy 250 attrakció található, így akár egy egész napot is eltölthet itt az ember, azonban fontos kiemelni, hogy amíg a vidámparkba a belépés ingyenes, a különböző játékokra 2, illetve 15 euró közötti árakat kell fizetni. 

Bécs vidámpark

Bécsi Madame Tussauds 

A Bécsi Madame Tussauds a Praterben, az óriáskerék előtt található. Méreteiben természetesen sokkal kisebb, mint londoni mása, azonban itt nem csak hírességek, sztárok viaszfiguráit tekinthetjük meg, hanem a magyar történelemhez kapcsolódó személyiségek is megtalálhatóak, mint Sisi, Mária Terézia, valamint Ferenc József. A hírességek közül olyan ikonikus személyek tökéletes mását láthatjuk, mint Brad Pitt, Leonardo Di Caprio, Nicole Kidman, Lady Gaga vagy éppen Angelina Jolie. 

Stephansdom / Szent István Székesegyház 

A Stephansdom, vagyis a Szent István Székesegyház az óvárosban található, ez Bécs legfőbb vallási épülete, az osztrák főváros egyik jelképe, Ausztria legmeghatározóbb gótikus épülete. A templom majdnem 900 éve, 1147-ben épült, azonban az évek során folyamatosan átépítéseken, felújításokon esett át. Amennyiben ellátogatunk a székesegyházba, érdemes felmenni a déli toronyba, ahova 347 lépcső vezet, azonban a toronyból elénk táruló kilátásért megéri ez a kis torna. Ha kedvünk tartja, a Stephansdom katakombáit is megtekinthetjük egy harminc perces vezetett túra keretében. Érdekesség, hogy a bécsi polgárok szeretetük kifejezéseképpen a székesegyházat Steffinek becézik. 

Szent István Székesegyház

Belvedere palota

A Belvedere palota Savoyai Jenő nyári palotájaként volt hivatott szolgálni, azonban ő nem lakott itt, csak fogadásokra használta. A palota a Világörökség részét képezi. Az épület két részből áll, az alsó Belvedere egy villa, a palota maga pedig a felső Belvedere. A felső Belvederében egy galéria található, ahol a romantikától kezdve, a szecesszión és az expresszionizmuson át, egészen az I. világháborút követő időszakig találhatók festmények. A galéria leghíresebb műve Gustav Klimt Csók című alkotása, amely a szecesszió egyik csúcsa. A két Belvedere között egy kert terül el, ahova a belépés ingyenes. 

Belvedere palota

Cikkem következő részében számos további látnivalót, nevezetességet, programötletet fogok még bemutatni.

Források: 1, 2

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian