[metaslider id="9331"]
Gólyatábor

Gólyatábor – biztosan ott a helyem? A válasz: IGEN!

Július 26-án kihirdették a felsőoktatási intézmények a ponthatárokat, így a frissen végzett középiskolások megtudták, melyik egyetemre, illetve azon belül is melyik karra nyertek felvételt. Ez mindenki számára egy meghatározó esemény, hiszen innentől kezdődik csak igazán egy új kaland. Az első lépés ezzel megvan, hogy egyetemistáknak mondhassák magukat, azonban innentől nincs megállás! Karunk számtalan programmal fog kedveskedni hallgatóinak, amelyeken az elsősök is bátran részt vehetnek, azonban van egy esemény, amely kifejezetten nekik kerül megrendezésre – ez pedig nem más, mint a gólyatábor!

Biztos vagyok benne, hogy sokan vannak, akik hezitálnak, hogy vajon eljöjjenek-e ebbe a négynapos gólyatáborba vagy sem. Ezeket a kételyeket teljes mértékben megértem, anno hasonló helyzetben éreztem én is magamat, azonban minden félelmem eloszlott és immáron 3. alkalommal fogok részt venni a táborban, másodszorra, mint senior. Éppen ezért gyűjtöttem össze pár dolgot, aminek tudatában remélhetőleg könnyebben tudtok majd dönteni.

1. probléma: Teljesen ismeretlen helyre megyek, nem ismerek senkit

Ezzel valószínűleg sokkal többen vannak így, mint gondoljátok! Előfordul, hogy ugyanabból az iskolából több olyan személyt is felvesznek az egyetemre, akik korábban már ismerték egymást vagy barátok voltak. Ettől függetlenül nem kell félni attól, hogy nem lesz kivel beszélgetni, egyedül fogjátok érezni magatokat, hiszen a csapatok beosztása teljesen random módon történik, ezáltal olyan emberekkel fogtok nagy valószínűséggel összekerülni, akik szintúgy nem ismernek senkit. 

Miért gyere gólyatáborba?

2. probléma: Visszahúzódóbb személy vagyok

A táborban rengeteg különböző személyiségű ember jelenik meg, ebből kifolyólag lehetetlen elvárni mindenkitől, hogy ugyanolyan lendülettel álljon hozzá a dolgokhoz. Mindig lesznek nyitottabb személyek, akiknek könnyebben megy majd a barátkozás, a feladatok teljesítése, de ezzel semmi baj nincsen! A táborban pont azért vannak a csapatok élén a csapatvezetők, hogy meg tudják oldani, hogy mindenkit egyformán tudjanak bevonni a feladatokba és biztosítsák, hogy mindenki jól érezze magát. Ezáltal bátran állíthatom, hogy egy visszahúzódóbb személy is ugyanúgy jól fogja tudni érezni magát, mint bárki más, hiszen a csapatszellem, a tábor hangulata mindenkire jó hatással van.

3. probléma: Nem szoktam sokat inni

Nem titok, hogy a gólyatáborok egyik főszereplője az alkohol, azonban itt nem arról van szó, hogy eszeveszett módon fogy az ital, mindenki csak iszik és iszik. Mindenki annyit iszik, amennyi jól esik neki és amennyitől nem veszti el teljesen önmagát. A feladatoknál is előkerül az alkohol, azonban nem az összes feladat fog erről szólni, így az, aki nem szeret, nem tud vagy nem tud annyit inni, annak sem kell aggódnia, hiszen akkor a többi feladatban vesz majd részt, illetve fontos szerepet tud vállalni a csapat biztatásában is!

4. probléma: Félek a feladatoktól

A fenti gondolatmenethez kapcsolódhat ez a félelem is. A táborunk mottója, hogy „Mindent szabad, de semmit sem kötelező!”. Ez a mondat már szerintem kisebb megnyugvást jelenthet, hiszen a csapatvezetők, seniorok semmit nem fognak ráerőltetni olyanra, aki nem szeretné csinálni. A legfontosabb természetesen a kommunikáció, de ez az egész tábor idején fennáll – ha valamit nem szeretnétek megcsinálni, szóltok a senioroknak. Nem kell aggódnotok, seniorként a legfőbb feladatunk, hogy ti jól érezzétek magatokat a táborotokban! Ugyanakkor fontos még megjegyezni azt is, hogy bizonyos fokban nyitottnak kell lenni, meg kell próbálni a feladatokban részt venni, hiszen sosem tudhatjátok, hogy tetszeni fog-e nektek vagy jók vagytok-e benne! Attól sem kell félnetek, ha esetleg nem úgy sikerül, mint ahogyan szerettétek volna, ez egy csapatjáték, egy csapatként vesztek részt benne, a verseny pedig csak másodlagos „célja” a tábornak, hiszen az első és legfontosabb, hogy megismerjétek egymást és kicsit betekintést nyerjetek az egyetemi életbe még a kezdés előtt.

gólyatábor

5. probléma: Nem vagyok egy bulizós típus

A napközbeni feladatok után este a bulizásé a főszerep, ahol kiengedhetitek az aznapi gőzt és táncolhattok egy jót. Azoknak, akik nem igazán szeretik a bulikat, nem kell izgulniuk, hiszen az esti szórakozás nektek, gólyáknak van, teljesen egyéni mérlegelésen múlik, hogy részt szeretnétek-e venni rajta vagy sem. Ha netalántán úgy döntenétek, hogy nem vesztek részt, akkor sem kell a szobátokban egyedül lenni, hiszen lehetőségetek nyílik itt is arra, hogy évfolyamtársaitokat jobban megismerjétek, akár olyanokat is, akikkel nem vagytok egy csapatban, vagy a felsőbb évesekkel is beszélgethettek, akik minden este ott lesznek.

Ha sikerült eloszlatnom a kételyeiteket a fenti „megoldásokkal”, akkor nincsen más hátra, mintsem elkezdjetek készülődni a táborra! A legrosszabb dolog a pakolás, hogy mit rakjatok el, mit hagyjatok otthon, ezt teljesen megértem, ezért összegyűjtöttem itt pár dolgot, amit feltétlen hozzatok magatokkal!

  • esőkabát/esernyő – hiszen a programok valószínűleg a szabadban lesznek, így esetleges rossz időben sem kell aggódni
  • harapnivaló – nem kell komplett kosztokra gondolni, egy-két apró nasi, amit gyorsan be tudtok kapni akár életmentő is lehet
  • melegebb ruha – egyelőre még nem lehet biztosra tudni, hogy milyen idő lesz a tábor alatt, így mindenképp rakjatok el pár melegebb holmit, ha esetleg lehűlne a levegő
  • kézi ventilátor/legyező – mondjuk ez személyes javaslat, eddig minden táborban sikerült otthon hagynom ezeket, aztán szidtam is magamat emiatt, hiszen néhány helyzetben jól jött volna
  • naptej – nyár van, a Nap éget, szóval ezt otthon ne felejtsd
  • szúnyogirtó – „kedvenc” nyári állataink a tábor ideje alatt sem fognak nyugodni, ezért ha nem akartok piros, viszkető foltokat, akkor ez a megoldás
  • gyógyszerek – amennyiben állandó gyógyszered van, azt semmiképpen se felejtsd otthon, ugyan a táborban lesz orvosi ellátás, azért erre ne alapozzatok, ha speciális gyógyszert kell szednetek 

Remélem, sikerült kicsit meggyőznöm mindenkit a táborral kapcsolatban és nagyon remélem, hogy sokatokkal fogok majd találkozni!

Képek forrása: 1

EnglishGermanHungarian