[metaslider id="9331"]

Az Internet Világnapja- Az összekötő kapocs


Az internet világnapja május 18-ára esik. A mindennapjaink eszközévé váló jelenség olyan gyorsan fejlődött ki az elmúlt évtizedek során, hogy alig lehet nyomon követni. Az internet nemzetközileg elterjedt szó, aminek alapja az internetwork kifejezés, ami azt jelenti: hálózatok közötti, hálózatok hálózata. Az internet egy egész világot összefogó számítógép-hálózat, ami kisebb számítógép-hálózatokat köt össze, amely egy alternatív teret nyújt a valódi világunkkal párhuzamosan.

A kialakulásának kezdetét a hidegháborúhoz kapcsoljuk, amikor az Egyesült Államok védelmi minisztériumában elkezdtek kialakítani egy kommunikációs rendszert, ami akár egy atomrobbanást is kibír. A ‘90-es években terjedt el, majd a 2000-es években egy ütemes fejlődést láthattunk, amikor a felhasználók száma is egyre csak növekedett. 2004-ben a Facebook is napvilágot látott, majd egy évvel később kedvenc videómegosztó platformunk, a Youtube is megjelent az világhálón. Sok fiatal már nem is emlékszik, milyen volt iWiW felhasználónak lenni, ami egy hasonló karakterű platform volt, mint a Facebook. A 2010-es években egyre elterjedtebbé váltak az okostelefonok, a táblagépek, így ezek használata már elképzelhetetlenné vált a nagyra értékelt internet nélkül.

Napjainkban a legtöbb háztartásban megtalálhatók az „okos eszközök”. Ezek vonatkozásában az internet állandóan jelen van, ami mindenkit egyaránt ideje legnagyobb részében elérhetővé tesz. A jelenlegi online oktatást tekintve még fontosabb, hogy internet-hozzáféréssel rendelkezzünk otthonainkban, hisz nem is tudnánk nélküle részt venni a tanórákon, előadásokon, nem tudnánk megírni a számonkéréseket. Sok pozitív és negatív oldalát is szemléltetni tudjuk, de a jelenlegi cikkben inkább a kedvezőbb tulajdonságait ragadnám meg. Nem csak a tanulásban tud minket segíteni, de az álláskeresést is nagymértékben meg tudja könnyíteni. Rengeteg oldal található, amit a nyelvtanuláshoz, különböző készségek elsajátításához tudunk hasznosítani. Nem beszélve arról, hogy a háztartásnak a vezetését is segíti. Banki ügyeket, hivatalos tevékenységeket is végezhetjük rajta, megelőzve a sorban állást és a hosszú várakozásokat, természetesen ezáltal a kényelmet is szolgálja. A digitális verzió felváltotta a régi materiális alternatívákat. A receptkönyveket már online bújjuk, a könyveket pedig pikk-pakk megrendeljük az internet által, vagy egy weblapon keresztül olvassuk kedvenc regényeinket. A filmek otthon történő megnézésénél, már eszünkbe sem jut leugrani a boltba, hogy megvegyünk egy CD-t, inkább egy kényelmes NETFLIXES estét tartunk, ahol tökéletes minőségben tekinthetjük meg a kedvenceinket. Az információ nagyon gyorsan terjed, unatkozni nincs idő, ezért az interneten való szörfölés egy kikapcsolódási tevékenységként is szolgálhat. Nem beszélve az online vásárlásról, amiben a legtöbb ember örömét leli, gyorsan és hatékonyan lebonyolítható. Az alternatívák tárháza óriási, hisz az élelmiszerek beszerzéséhez sem kell már kilépnünk az utcára, a házhozszállítás lehetősége adott.

A kapcsolattartás melegágya a világháló. Nem léteznek országhatárok, távolságok, akadályok. Az emberek interakcióba lépnek pillanatokon belül, így a kommunikációt és az ismerkedést sokkal könnyebbé teszi számunkra. Nem beszélve a társkereső oldalakról, amik rengeteg embernek segítségére voltak már. Mivel nagyközönség előtt zajlanak az események, így, ha segítségre van szükségünk biztos találunk egy csoportot vagy egy platformot arra, hogy javaslatokat szerezzünk, esetleg különböző tippeket, mindenféle témában. Cégek, szolgáltatások munkáját is megkönnyíti, remek marketing fogás lehet egy-egy szuper poszt vagy komment, valamint az emberek sokkal könnyebben bukkanhatnak rájuk a neten. 

A PTE Jogi Karán nagy figyelmet fektetnek arra, hogy mi hallgatók nagy ismeretséggel rendelkezzünk azokról az platformokról, amik később segítséget nyújthatnak a munkánk során abban, hogy mindig naprakészek és felkészültek legyünk.  Ahogy telik múlik az idő, sok mindent már nem papír alapon fogunk végezni a mindennapokban. Fejlődik a világ, fejlődik a technológia, így fejlődnünk kell nekünk is. 

Lehet, hogy ebben a digitális világban minden rögtön elérhető, legyen szó információról, személyekről, lehetőségekről, de nem szorulhatnak háttérbe érzelmeink, a fizikai kötődésünk, nem ennek kell lennie az egyetlen kapocsnak közöttünk. Egy üzenet sosem fog felérni egy öleléssel, egy finom családi ebéddel a szeretteinkkel. Használjuk ki a lehetőségeket, de ne feledjük, hogy a való világban számos lehetőség van szórakozásra a természetben. Az újabb és újabb generációknak nem szabad úgy felnőniük, hogy nem lett homokos az egész ruhájuk, hogy nem másztak fára, hogy nem akkor mentek haza amikor felkapcsolódtak az utcai lámpák. Járjunk nyitott szemmel és legyünk befogadók az újra, de sose rugaszkodjunk el a valóságtól.

Forrás:1, 2,

EnglishGermanHungarian