[metaslider id="9331"]
élet

Aranyélet – mennyit ér a családod?

A nem hétköznapi Miklósi család szerint a pénz mindent megold. Az, hogy hogyan jutnak a pénzhez,  nem számít, csak legyen. Lehetőleg minél több. Csalásból csalásba ugranak, egyre koszosabb a pénz, amit megszereznek, de ők igyekeznek mégis a legelőkelőbbek közé tartozni. Egyedi karakterekkel és jelentős karakterfejlődéssel, sokszor megdöbbentő fordulatokkal és titkok lelepleződésével szegez a képernyő elé az Aranyélet. Végül olyan kérdéseket vet fel bennünk, minthogy mennyit ér nekünk a pénz, a karrier, és mennyit ér a saját vérünk, a családunk?

A sorozat az HBO-n futott, az első évadot 2015-ben tekinthette meg először a nagyközönség, majd a második évad 2016-ban jelent meg, a befejező, harmadik évadra pedig még két évet kellett várnunk, egészen 2018-ig. Alapvetően szerintem gyorsan lehetett haladni a részekkel, szinte nézeti magát a sorozat, nem nagyon kell azon agyalni, hogy éppen mi történik, mert kellemesen van tálalva a nézők számára.

Az HBO a sorozat nyitóoldalán így foglalja össze a cselekményt:

Miklósiék irigylésre méltó életet élnek. A családfő sikeres vállalkozó, a feleség egy hajléktalanokat segítő alapítványnál önkénteskedik. Lányuk osztályelső, és még a család feketebáránya, a lázadó kamasz fiú is igazi tehetség, épp a rapkarrierje beindításán ügyködik. A fényűző aranyélet azonban csak látszat. Miklósiék gondosan eltitkolják, hogy súlyos hiteltartozásuk van; hogy a luxusvilla, amiben laknak, a család maffiózó barátjáé; és hogy kisebb-nagyobb bűncselekményekből tartják fenn az életszínvonalukat. Amikor elérkezik a pillanat, hogy a családfő besokall, és elhatározza, hogy jó útra tér, az idill hamar semmivé foszlik. Kiderül, hogy mindenkinek eltérő elképzelései vannak a boldogulásról.”

Az első évadban valóban ezt az idilli képet látjuk a legtöbbször, felületesen nyerünk csak betekintést a család életébe, ám az már az első képkockák során kiderül, hogy nem minden arany, ami fénylik, illetve az, hogy valami nagyon nincs rendben ezzel a családdal. Számomra az első évadban Miklósi Janka (Ónodi Eszter) karaktere volt a legsimlisebb, és úgy állapítottam meg, hogy alapvetően ő hordja a nadrágot a családban, (ami a későbbiekben nyilvánvalóvá is vált….).

A második évadtól kezdenek szerintem igazán izgalmassá válni az események. Elkezdünk mélyebb betekintést kapni, mind a család belső, sajátos problémáiba és a közös múltjukba, mind a karakterek egyéni fejlődését is nyomon követhetjük, az ő zavaros múltjukkal együtt. Több korhű betekintést nyújt a sorozat Miklósi Janka (Ónodi Eszter) és Miklósi Attila ( Thuróczy Szabolcs) közös múltjába, amikor kamaszkorukban egy baráti társaságban összetalálkoztak és szövevényes úton később férj és feleség lettek.

A harmadik évadra pedig teljesen kibontakozik a káosz, a család teljesen romokban, mindenki a legnagyobb kalamajkában van egyénileg is, szóval kifejezetten izgalmas, és nekem ez az évad a kedvencem a három közül. Miklósi Míra (Döbrösi Laura), Janka és Attila kamaszlánya még a 2. évad során belekeveredett egy kétes ügybe a barátnője által, ami miatt az évad további részében a tárgyalásait is nyomon követhetjük, így még jogi vonzata is van a sorozatnak. Az ügyész Dr. Zebegényi Géza (Rajkai Zoltán) a 3.évad során meghatározó szerepet játszik, így rá érdemes odafigyelni már a korábbi évadban is.

élet

A karakterek közül Miklósi Attilának volt a legküzdelmesebb jellemfejlődése, de alapvetően elmondható, hogy ebben a sorozatban mindenki megjárta a poklot, mire révbe ért. Nekem Míra karakterfejlődése volt a legszimpatikusabb, mert az első évadban játszott szerény, eltaposott kislány, már a második évad során is érezhetően, de tökéletesen csak a harmadik évadra kiforrva egy igazi vagány, bevállalós nő lesz, aki még a rendőrségnek is segít, pedig ezzel a saját bőrét vitte vásárra.

 

Összegzés

Összességében az Aranyélet egy családi drámának indult, de végül már szinte krimibe torkollott. Nagyon sok jeles magyar színészt felsorakoztat a sorozat, akik magukkal hozzák a szokott minőséget is.
Sokan bevállalósnak nevezik a sorozatot, bátornak, mivel olyan aktuálpolitikai kérdésekkel is foglalkozik, amiket más sorozat készítői nem biztos, hogy bevállaltak volna. Vannak a sorozatban oligarchák, sikkasztás, fehérgalléros bűnözők a javából, újság felvásárlás, amiért nem tetszik nekik a közlendő cikk, szóval van minden. Én abszolút ajánlom a sorozatot mindenkinek, akinek felkeltettem az érdeklődését, és van egy kis szabadideje!

Forrás: 1

Képek: 1, 2

EnglishGermanHungarian