[metaslider id="9331"]
gyilkos

Életfogytiglan 48 gyilkosságért? – a Green River ügy

Következő cikkemben a Green River ügyet fogom bemutatni, illetve az évtizedekig tartó nyomozást és hajszát követően elfogott Gary Ridgwayt, aki több mint 48 nő és fiatal lány megölésében vallotta magát bűnösnek. Gary Ridgway, a hírhedt Green River-i gyilkos 1982-től kezdődően nagyjából 20 évig szedte áldozatait, viszont az akkor kissé fejletlen technológia miatt nem tudták rábizonyítani tetteit, ugyanis még nem létezett a DNS-mintán alapuló azonosítás sem.  

Gary Ridgway különbözik a többi sorozatgyilkostól, ugyanis IQ-ja alacsonyabb az átlagnál, és ez a tény gyerekkora óta végigkísérte életét. Látszólag normális gyerekkora volt, de azt fontos kiemelni, hogy csak látszólag. Szüleivel élt, iskolába járt, azonban alacsonyabb IQ-ja miatt nem tudott megfelelően teljesíteni, és ez nagyon dühítette. Ridgway elfogása után egy pszichológusnak beszélt arról, hogy anyja valójában hogy bánt vele: gyakran mesélt neki saját szexuális élményeiről, így az anya bizarr viselkedése, és érintései olyan érzelmi zűrzavarba kerítették Ridgwayt, amely következtében egyszerre vonzódott édesanyjához és emiatt gyűlölni is kezdte őt. Innen eredhet a nők iránti gyűlölete, amely szexuális vággyal keveredett és ez rengeteg ártatlan nő vesztét okozta.

gyilkos

Édesanyjára annyira dühös volt a vele való viselkedése miatt, hogy annak meggyilkolását fontolgatta. Ez először 15 éves korában tört felszínre, amikor is egy 6 esztendős kisfiút szúrt meg egy késsel abból a célból, hogy érezze milyen lesz, amikor édesanyját késeli majd meg. Felnőtt korának elején Vietnámban szolgált katonaként, ahol nem csak a gyilkolásról, hanem a prostituáltakkal való időtöltésről is bőséges tapasztalatot szerzett. Szolgálata után visszatért az Egyesült Államokba és átlagos férfiként élte életét, majd 1982-ben ölte meg első áldozatát, aki csupán egy 16 éves, otthonról megszökött lány volt. Ridgway éppen ezt használta ki, csak úgy, mint többi áldozata, ő is kiszolgáltatott volt. A legtöbb áldozat prostituált volt, akiket fizetett együttlét ígéretével csalt el magával, majd az együttlét folytán hátulról megfojtotta őket. Eleinte a nők védekezése során számos sebet szerzett, ezért később már kötéllel folytatta az öldöklést. A holttesteket a Green River folyó partjainál vagy a környező erdőkben rejtette el, innen is ered a Green River-i gyilkos elnevezés.

 

A nyomozás

Ridgway igyekezett ravasz módon másra terelni a gyanút, ugyanis számítva a holttestek nyomozók általi felfedezésére, a testek körül idegenek által származó, összegyűjtött cigarettacsikkeket, rágógumikat szórt el. Amikor már gyanússá vált a nyomozók számára a férfi, különböző módszerekkel faggatni kezdték arról, hogy mit tud az üggyel kapcsolatban. Többek között hazugságvizsgálót is bevetettek ellene, de sajnos még ezáltal sem kaptak elegendő bizonyítékot. Ennek legfőbb oka, hogy a pszichopaták lebuktatására nem alkalmas a poligráf sem, ugyanis a feltett kérdések, amik másokat normális esetben felkavarnának, őket, csakúgy, mint Ridgway-t is, hidegen hagyják, ezért nem vált ki belőlük olyan reakciókat sem, amelyek alkalmasak a bűnösség megállapítására. 

A nyomozók évtizedekig várták a nagy áttörést, amivel végre bizonyíthatják Ridgway bűnösségét, majd a DNS-vizsgálatok fejlődése meghozta a várt eredményt. 2001-re a munkacsoport már fiatalabb nyomozókból állt, akik ismerték a számítógépeket és jártasak voltak a DNS-kutatásban. A korábbi munkacsoport által elzárt és őrzött DNS-bizonyítékok hatalmas szerepet játszottak a Green River-i gyilkos elfogásában. 2001. november 30-án tartóztatták le, majd később alkut ajánlott: segít megtalálni a nyomozóknak az addig ismeretlen helyen lévő holttesteket, ha cserébe nem rónak ki rá halálbüntetést. A hatóságok bele is mentek, főleg a meggyilkolt nők családjai miatt. Végül 48 nő megöléséért ítélték tényleges életfogytiglanra, majd 7 évvel később még egy nő meggyilkolását is rábizonyították. 

gyilkos

Nemrégiben sikerült azonosítani egy addig Bones 10 néven szereplő áldozatot, akiről a DNS- vizsgálat segítségével kiderült, hogy 14 éves korában gyilkolta meg Rigdway, miután elszökött otthonról. Rajta kívül is maradtak még ismeretlen áldozatok, akiknek azonosításán továbbra is dolgoznak. 

 

Források: 1, 2

Képek: 1,2,3 

EnglishGermanHungarian