[metaslider id="9331"]
nyelv

„Annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz”

A jól ismert mondás szerint „annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz”. Az idegen nyelvek ismerete nemcsak a továbbtanuláshoz és a karrierépítéshez elengedhetetlen, hanem új kultúrák, emberek megismerését és a könnyebb kapcsolatépítést is elősegíti. 

Az Eurostat 2016-os adatai szerint Magyarországon a lakosság 57,6 %-a nem beszélt egy idegen nyelvet sem. Az Európai Unión belül Magyarország harmadik helyen áll ezen hiányosság terén Nagy-Britannia és Románia után. Az idegen nyelvet beszélők közül a KSH adatai szerint Magyarországon a legtöbben angolul beszélnek. Az angol után a legnépszerűbb idegen nyelv a német, a francia, az olasz és a spanyol.  Az idegen nyelvek tanulását én is kiemelkedően fontosnak tartom, ezért az angol és német nyelv mellett a spanyol nyelv tanulására vállalkoztam.  A következőkben az idegen nyelvek elsajátításával kapcsolatos hasznos tanácsokat szeretnék megosztani az olvasókkal. 

Nyelvtanulás formái

Napjainkban már számtalan módszer alkalmazható egy új nyelv elsajátítására. Az internetnek köszönhetően online nyelvi kurzusok igénybevételére van lehetőség. Az online nyelvtanulás nagy előnye, hogy a tanulók saját tempójuk szerint haladhatnak. A leckéket abban az ütemben dolgozhatják fel, ahogyan az nekik a leginkább ideális. Ez a fajta nyelvtanulás nincs időhöz és helyhez kötve. Az online nyelvtanuláshoz viszont nagy fokú önfegyelemre van szükség.  A nyelvek elsajátításának klasszikus formája a magántanár igénybevétele, ahol az oktató kizárólag a tanulóval foglalkozik. Ennél a formánál előtérbe kerül a beszéd és a kiejtés gyakorlása, ami az online tanulás esetén háttérbe szorulhat.

A csoportos tanulásnál a tanulók közösen dolgozzák fel a leckéket. Egy ilyen kurzus anyagilag is kedvezőbb lehet, és új barátokra tehetünk szert egy-egy nyelvtanfolyamon. A nyelvtanár több diákra figyel, ezért kevesebb idő jut az egyéni megnyilatkozásokra. A csoporttagok nyelvtudása eltérő szintű lehet, ezért sokszor kell alkalmazkodni másokhoz.

Fiatalként és egyetemistaként életre szóló kaland lehet külföldön nyelvet tanulni. Hiszen így az adott országban az ott használt nyelven vagy a világnyelveken tudunk kommunikálni. A nyelvtanulás mellett különleges élményekre és új barátokra tehetünk szert. Az idegen nyelvek elsajátításához az Erasmus+ ösztöndíj kiváló lehetőséget biztosít az egyetemistáknak. Az Európai Unió oktatást támogató programjának köszönhetően az Unió tagországainak egyetemei együttműködéseket alakíthatnak ki más EU-s és EU-n kívüli országok egyetemeivel. Ezeknek köszönhetően Erasmus+ ösztöndíjjal külföldi felsőoktatási intézményekben 2-12 hónapig tanulhatunk, vagy teljesíthetjük a kötelező szakmai gyakorlatainkat egy külföldi vállalkozásnál vagy szervezetnél.

A következőkben néhány nyelvtanulást segítő tanácsot szeretnék megosztani az olvasókkal.

Nézzünk filmeket és sorozatokat idegen nyelven!

 A kedvenc filmjeinket és sorozatainkat először idegen nyelven, magyar felirattal kezdjük el nézni. Később, amikor már egyre jobban értjük a szereplők beszédét, a felirat nyelvét lecserélhetjük magyarról az eredetire. Emellett az érdeklődésünknek megfelelő témájú idegen nyelvű blogok és hírportálok rendszeres olvasásával is folyamatosan bővülhet a szókincsünk.

Szókártyák használata

Keressünk érdekes szókapcsolatokat, vicces szavakat, gyűjtsünk szleng kifejezéseket is, hogy minél nagyobb szókinccsel rendelkezzünk! A nehezebben megjegyezhető szavakhoz pedig készítsünk szókártyát, amelyen ábra is szerepelhet. Így könnyebben eszünkbe jut az adott szó jelentése.

nyelv

Gyakoroljuk a kiejtést hangos olvasással, illetve hangos szótárakkal!

Napjainkban már a legfejlettebb szótárak állnak a rendelkezésünkre, annak érdekében, hogy minél jobban elsajátíthassuk az adott nyelv jellegzetességeit.

Podcast vagy zenehallgatás

A filmek és sorozatok nézése mellett a podcastok hallgatása is fejleszti a halláskészséget, bővíti a szókincset. A kedvenc zenénk dalszövegének lefordítása is segíti az idegen szavak egyszerűbb megjegyzését. Ezen az oldalon ingyenesen tudjuk gyakorolni az idegen nyelvet a dalszövegek hallás alapján történő kiegészítésével.

Változtassuk meg a telefonunk, laptopunk, tabletünk nyelvét!

 Ez is kiváló módszer az idegen nyelvek felszólító módú igealakjainak elsajátítására, új szavak megismerésére.  

Töltsünk le applikációkat, és tegyük játékossá a nyelvtanulást! 

A legjobb nyelvtanuló alkalmazások:

  • Duolingo
  • Memrise
  • Busuu
  • Babbel

nyelv

Összegzés 

A 21. században létfontosságú, hogy az ember legalább egy idegen nyelven tudjon kommunikálni. Világpolgárok lettünk, szeretünk utazni, külföldi tájakat, kultúrákat felfedezni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy idegen nyelveket beszéljünk. Lomb Kató a legismertebb magyar szinkrontolmács, aki több mint húsz nyelvet tanult meg autodidakta módon. Lomb Kató szerint: „Egyedül a nyelvekben jelent értéket a laikusság is. Hibákkal teli mondatok is építhetik a jóakarat hídját ember és ember között.”

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian