[metaslider id="9331"]
advent_1_2020_voros_eszter_pecsi_jogi_kar_pte

Advent első vasárnapján ünneplőbe öltöztetem szívemet – Interjú Dr. Vörös Eszterrel!

Az adventi időszak, ami a karácsonyt megelőző negyedik vasárnappal veszi kezdetét, és egészen december 24-ig tart, idén szinte észrevétlenül elérkezett. Az első vasárnap, amikor meggyújtjuk az adventi koszorú első gyertyáját, és kezdetét veszi a karácsonyi időszak, a katolikus szimbolika szerint a hité; Ádámhoz és Évához köthető, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást, és hinni kezdtek.

A Media Iuris a Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék tanársegédjét, Dr. Vörös Esztert kereste meg kérdéseivel.

Media Iuris: A keresztény kultúrkörbe tartozó Advent az idő előrehaladtával kezdi elveszíteni valós értékeit. Milyen érzéseket vált ki Önből, ha meghallja azt a szót, hogy „Advent”? 

voros_eszterDr. Vörös Eszter: Kétségtelenül az év legszebb ünnepét megelőző időszak ez, ami mindenkinek mást jelent és másról szól. Azt például sokan nem tudják, hogy a VII. századig csak egy adventi vasárnapot ünnepeltek, Nagy Szent Gergely pápa állapította meg négyben a számukat. Ahogy közeledik advent első vasárnapja, úgy kezdem el én is ünneplőbe öltöztetni a szívemet. Az első gyertya, amit meggyújtunk a koszorún a hitet szimbolizálja, számomra ez most leginkább a jövőbe vetett hitet jelenti. A hitemet abban, hogy sok-sok rossz után csak jó következhet.

adventi_koszoru_voros_eszter_pteajk
Dr. Vörös Eszter Adventi koszorúja

Media Iuris: A karácsony előtti készülődés minden egyes családnál más és más. Vannak esetleg saját szokások, hagyományok? A vírushelyzet mennyiben befolyásolja a karácsonyi előkészületeket?

Dr. Vörös Eszter: Rólam tudni kell, hogy szeretem a dekorációt saját kezűleg készíteni, akár a kopogtatót az ajtóra, akár az adventi koszorút. Az otthonunkban leginkább a természetes díszek dominálnak, de ez igaz egyébként az év többi időszakára is. Nem viszem túlzásba a lakás feldíszítését, viszont a fényeket nagyon szeretem. Igazán hangulatos estéket lehet teremteni egy-egy illatgyertya meggyújtásával és az égősorok bekapcsolásával. Talán nevezhetem hagyománynak, hogy minden adventi időszakban készítek mézeskalácsot és más adventi sütiket. Számomra már a sütés folyamata is, de a díszítgetés még inkább segíti a hangolódást és az átszellemülést. Ezek mellett izgatottan várom, hogy megnyisson a karácsonyi vásár, ahova szinte kivétel nélkül minden évben kilátogatok. Sajnos ez idén a járványhelyzet miatt elmarad.

advent_2020_pteajk

Media Iuris: Az egyetemistáknak az Advent kezdete egyet jelent a közelgő vizsgaidőszakkal. Oktatóként hogyan éli meg ezt a vizsgaidőszakkal összeboronált ünnepi időszakot? Okoz bármilyen nehézséget a karácsonyi átszellemülésben?

Dr. Vörös Eszter: Teljes mértékben átérzem a hallgatók helyzetét, hiszen – egy másik karon ugyan, de – hasonló cipőben járok. Tudom, hogy nagyon nehéz összeegyeztetni a tanulást az ünnepi készülődéssel (egyébként véleményem szerint úgy általánosságban bármivel), de mindenkinek azt tudom mondani, hogy megéri. Ez csak pár év, pár karácsonyt kell „feláldozni”, hogy utána sok gondtalan ünnepben lehessen részü(n)k. Sőt, talán még feláldozni sem kell. Én például a jogi kari éveim alatt megfogadtam és azóta is szigorúan tartom, hogy december 24-én és 25-én nincs tanulás. Egy kis átgondolással be lehet úgy osztani a vizsgaidőszakot, hogy ez beleférjen. A szorgalmi dolgozatok év közben talán nem tűnnek annyira kellemesnek, de a vizsgaidőszakot jelentősen megkönnyítik.

Media Iuris: Mindenkinek van ’’kedvenc’’ része az ünnepekkel kapcsolatban; adventi koszorú készítés, a ház kidekorálása, vagy akár az ünnepi koszt. Ön mit szeret a legjobban a karácsonyban?

Dr. Vörös Eszter: Elcsépelten hangozhat, de a „kedvenc” részem egyértelműen az volt, hogy együtt volt a család. A nagyszüleim, amíg éltek, minden évben nálunk töltötték a szentestét. Apukám készítette az ünnepi menüt, mi anyával bejglit sütöttünk, fát díszítettünk, éjféli misére mentünk. Aznap minden olyan nyugodt volt, olyan békés… nagyon szerettem a szentestéket. Sajnos csak múlt időben beszélhetek erről, hiszen anyukám már csak fentről ünnepel velünk, így számomra ez most egy csendesebb ünnep. Bízom abban, hogy azért eljön még az idő, amikor azt mondhatom, hogy van „kedvenc” részem. Ha az ég megadja, hogy én is hasonlóan szép és boldog karácsonyt teremtsek a leendő kis családomnak, mint amilyenben nekem volt részem hosszú éveken át, akkor nagyon boldog leszek.

Köszönöm az interjút. Kívánom mindenkinek, hogy találja meg a karácsonyhoz méltó nyugalmat és békességet, legyen a jelenlegi, nehéz időszak ellenére is szeretetteljes az ünnep.

EnglishGermanHungarian