[metaslider id="9331"]
advent_4_gyertya

Advent negyedik vasárnapján engedjünk a szeretetnek! – Interjú Dr. Pál Emesével!

Elérkeztünk advent negyedik, utolsó vasárnapjához, amikor a negyedik gyertyát gyújtjuk a koszorún, mely eredetileg a három lila színű egyike.

A gyertyát Keresztelő Szent Jánosért gyújtjuk, aki Jézus eljövetelét hirdette és készítette az utat az emberek szívéhez, ezért aztán teljesen érthető, hogy miért pont a szeretetet szimbolizálja ez a gyertyánk.  Ilyenkor az ünnep már tényleg szinte az ajtónkban kopogtat, az utolsó vasárnap, érdemes megállni egy pillanatra, és az ajándékokon és a készülődésen túl arra koncentrálni, ami a karácsony igazi és elengedhetetlen értéke, a szeretetre.

A Közigazgatási Jogi Tanszék adjunktusát, Dr. Pál Emesét kerestem fel, hiszen tudom róla, hogy számára a karácsony kifejezetten fontos ünnep. Az alábbiakban az ő készülődéséről olvashattok:

Interjú

Media Iuris: Valószínűleg akik ismerik Önt, tudják, hogy a karácsony nagyon fontos az Ön számára. Honnan ered ez a rajongás?

dr-pal-emeseDr. Pál Emese (P.E.): Először is szeretném megköszönni a Media Iurisnak és neked Fanka a megkeresést. Kisgyerek koromból ered ez a rajongás. Mindig csodálattal és varázslattal töltött el a karácsony különleges hangulata, már csak azért is mert, december hónapban van a születésnapom is.

Media Iuris: Vannak családi hagyományok, amik nélkül elképzelhetetlennek tartja a karácsonyt? (Étkezés, fadíszítés, program?)

P.E.: Igen vannak. Érdekes dolog ez az advent, a karácsony, abból a szempontból, hogy egyébként nem nagyon szeretem a monotonitást, de ilyenkor ragaszkodom a hagyományokhoz. Minden évben december 24-én reggel édesapám főzi a halászlevet, a testvérem és anyukám díszítik a fát, amelyen általában megfigyelőként veszek részt. Akik ismernek tudják, hogy nem egy életbiztosítás engem a karácsonyfa közelébe engedni, így a testvérem szolidan csak annyit szokott mondani, amikor megkérdezem, miben segíthetek: “Eme, ne legyél láb alatt!” Kicsi korom óta a nagymamám süti a családnak a diós és mákos bejglit, valamint a kuglófot. Este pedig templomba megyünk, a nagyszüleim nálunk vacsoráznak, az “angyalka” csengőszavára ajándékozunk, majd együtt elénekeljük a “Mennyből az angyalt” és a “Csendes éjt”. Utóbbit a nagymamám tanította nekem, így különösen kedves a szívemnek.

Media Iuris: Az Ön számára mi a legfontosabb érték karácsonykor?

P.E.: Így felnőtt fejjel azt mondanám, hogy a legfontosabb érték az együtt töltött minőségi idő. Nem tartom elcsépeltnek azt a gondolatot, miszerint a karácsony a szeretet ünnepe. Nemcsak az egymás iránti szeretetre gondolok itt, hanem az isteni gondviselésre is, Istennek az emberek irányába tanúsított olyan nagy szeretetére, hogy a saját fiát elküldte erre a Földre azért, hogy mi emberek, akik hiszünk, örök életet nyerhessünk. Egyébként szerintem nem kell mélyen vallásosnak lenni ahhoz, hogy ezt a szeretetet be tudjuk fogadni. Elég, ha hiszünk abban, hogy valahol valaki vigyáz ránk és szeret minket önzetlenül.

Karácsonyi álom, premier: 19/12/23 18:00

Media Iuris: Mit gondol a Tanárnő, hogy lehet jól összeegyeztetni az ünnepet a vizsgaidőszakkal?

P.E.: Ha az őszinte egyszerű válaszomra vagy kíváncsi: sehogy. 🙂 Mégis úgy vélem, hogy a mostani hallgatók a szorgalmi dolgozatoknak köszönhetően sokkal szerencsésebbek. Nekünk olykor 7-8 vizsgával is számolnunk kellett egy vizsgaidőszakban és ilyenkor bizony a karácsony is csak egy “menetrendi napnak” számított. Bár én, akármennyire is nehéz és sok volt a tananyag, arra figyeltem, hogy a Szenteste napját megtartsam a családnak és az ünnepnek. Ez pedig erőt adott ahhoz, hogy megküzdjek a még előttem álló vizsgákkal.

Pál Emese ajtódísze
Dr. Pál Emese adventi ajtódísze

Media Iuris: Így utolsó vasárnap, talán ajánlásként is szeretném megkérdezni, hogy mi a kedvenc karácsonyi dala, filmje, étele és mi volt az elmúlt évek kedvenc ajándéka?

P.E.:  Azt említettem, hogy a kedvenc karácsonyi dalom a Csendes éj, viszont van egy popsláger, Mariah Carey – All I want for Christmas című száma, amit, ha bármikor meghallok – legyen az akár július közepe – azonnal karácsonyi hangulatba kerülök. Sokáig ez volt a csengőhangom is. Amiért pedig egyenesen bolondulok, az a karácsonyi dekoráció és a fények. Eszter barátnőm mondta a minap, hogy “Mesi, nálad három család karácsonya van a lakásban”. Biztosan tudjátok, hogy van egy kiskutyám, Monti. Ilyenkor imádok vele esténként hosszabb sétára indulni és csodálni a házak ablakainak fényeit. Pont ő számomra az elmúlt évek legnagyobb ajándéka. Szokták mondani, hogy néhány angyal bundát választ szárnyak helyett. Ez így karácsonykor mindig eszembe jut, ha a Montira nézek. Nekem ő a kis őrangyalom, akinek hála megtanultam, mi az a felelősségvállalás és a családon kívüli tiszta és feltétel nélküli szeretet.

Monti a yorki advent
Monti advent idején

Media Iuris: Köszönöm a válaszokat!

Előző bejegyzésünk:

Könyvajánló – Karácsonyi ajándék ötletek

iranyapecsijog2020

1 thought on “Advent negyedik vasárnapján engedjünk a szeretetnek! – Interjú Dr. Pál Emesével!

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian