[metaslider id="9331"]

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Skóciában mostantól ingyenesen tudják beszerezni a nők a menstruációs tisztasági termékeket. A parlament november 24-én egyhangúlag elfogadta a menstruációs szegénység elleni törvényt, amelyet Monica Lennon nyújtott be. A törvénytervezetet 121 igen szavazattal és nulla ellenszavazattal fogadták el. Ez a kezdeményezés példaértékű, Skócia az első ország a világon, ahol ezt bevezették. Az önkormányzatok minden nőnek, aki igényli, biztosítanak tampont és tisztasági betétet.

“A menstruációs ciklusra nincs hatással a járvány, testünk működése nem áll le ezekben az időkben sem. Büszke vagyok a tényre, hogy a menstruációs szegénység kezelésének témakörében Skócia az élen jár és jelentős lépést tett ilyen rövid idő alatt. Megmutattuk, hogy a Parlamentünk képes együttműködni, és a sötét és nehéz időkben fényt és reményt hozhatunk a világnak.” – nyilatkozta Monica Lennon. Azt is megemlítette, hogy a menstruáció az élet része, de az kifejezetten drága is lehet, ezzel pedig szerintem minden nő egyetért. Manapság egy jobb minőségű tisztasági betét 500-1500 forint között mozog, egy 16 darabos tampon pedig hasonló árban kapható. Viszont menstruáció idején nemcsak ezekre a termékekre kell költeni, hiszen a legtöbb nőnek ilyenkor komoly fájdalmai vannak, melyekre muszáj bevenni fájdalomcsillapítót, görcsoldót. Az ilyesfajta gyógyszerek több ezer forintba kerülnek. Egy külföldi kutatás szerint a menstruáció havonta átlagosan 5 napig tart, és kb. 3500 Ft költséggel jár. 

Magyarországon 5-ből 1 lány azért hiányzik az iskolából a havi vérzése alatt, mert nem tud hozzájutni semmilyen női higiéniai termékhez. Többen pedig arra panaszkodtak, hogy a menzeszük alatt nehezebben tudnak koncentrálni az iskolában, ilyenkor pedig kevés tanár veszi őket komolyan, és osztálytársaik kigúnyolják őket. Ennek okán az Always és a Magyar Vöröskereszt közel 4350 általános iskolás lánynak juttattak el higiéniai termékeket tavasszal. A #NeMaradjLe programban több női híresség is részt vett, köztük Nyári Dia és Ábel Anita, hogy minél több lánynak tudjanak ilyen téren segíteni. A kampány alatt minden Always termék vásárlása után a márka egy menstruációs terméket adományozott a rászoruló iskolás lányok részére. 

Úgy gondolom, a skótok elindítottak valamit, amire több országnak is fel kéne figyelni, s a későbbiekben hasonló jogszabályt bevezetni. Nőként én is fontosnak tartom, hogy a havi ciklus idején senki se szenvedjen hiányt a tisztasági termékekből, és a megbélyegzés, a csúfolás megszüntetése sem elhanyagolható szempont. Világszerte létező jelenség a menstruációs szegénység, amelyet egyre több állam ismer fel, így remélhetőleg a jövőben több hasonló esetről lehet majd olvasni. 

1 thought on “Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian