[metaslider id="9331"]
terroristak_az_interneten_pteajk_kutatok_ejszakaja

Tudtad, hogy 2016 áprilisában történt egy összehangolt terheléses támadás a magyar kormányzati szervek ellen? – Terroristák az interneten

Mint 2008 óta rendszeresen, ebben az évben is megrendezésre került 2020. november utolsó péntekén a Kutatók éjszakája című tudománynépszerűsítő fesztivál a Pécsi Tudományegyetemen. A vírushelyzetre való tekintettel az előző évekhez képest 2020-ban nem megszokott módon, hanem online formában zajlottak az előadások.

Az idei évben a Pécsi Tudományegyetem különböző karai összesen 97 izgalmas és érdekes előadással készültek. Az Állam-és Jogtudományi kar összesen 7 darab témával készült arra, hogy megragadja a nézők figyelmét, és úgy gondolom, hogy ez sikerült is.

A Terroristák az interneten című előadás Dr. habil. Nagy Zoltán PHd (Büntetőjogi Tanszék egyetemi docense) által került megrendezésre, este 9 órakor.

terroristak_az_interneten_1

A mai világban a terrorizmus nemcsak a valós térben jelent veszélyt az emberekre nézve, hanem a neten is egyre veszélyesebb. Talán nem is gondolnánk, hogy az interneten mennyi lehetőségük van különböző terrorszervezeteknek tájékoztatni az embereket a harcaikról, létezésükről, eszméikről, különböző sikereikről és befolyásukról. Propaganda tevékenységük tartalomközlésben jelenik meg. Például a „A zsidók és keresztények ellen hirdetett szentháborúra való felhívás”-t több oldalon is megosztották különböző nyelveken, mindemellett tagtoborzásra is használják a világhálót. Az általunk nap mint nap használt különböző közösségi médiás felületeken (Twitter, Instagram, Youtube) fellelhetőek ezek a törekvések. A legális hírportálokon is megjelennek ezek a szervezetek, apró cikkekben. Multimédiás felületeken elrettentés céljából kivégzésekről készült videókat és audiókat osztanak meg a nagyvilággal.

Az internet segítségével ezek a szervezetekben lévő hittérítők könnyen elérik a világ különböző pontjain élő muzulmán fiatalokat. Ezek a fiatalok az évek során nem nagyon tudtak érvényesülni az adott ország kultúrájával, ezáltal fogékonyabbak arra, hogy visszatérjenek a gyökereikhez és higgyenek ismételten mélyen az iszlám tanításoknak.  A terrorszervezetek leegyszerűsítik a vallást, hogy az mindenáron terjedjen, akár erőszakos módon is. Ennek következtében a Korán igazi bölcsességei, életviteli tanácsai, művészethez valló hozzáállása a háttérbe szorulnak. A tagtoborzás különböző módokon történik. Az előadás során egy konkrét példával is megismerkedhettünk. A hackereket könnyen elérik különböző terrorszervezetek a névtelen chatszobákban, ahol először a terrorista a bizalmukba férkőzik azzal, hogy azt állítja, hogy ő is közéjük tartozik, később különböző munkákkal bízza meg a kiszemelt személyt, nagy fizetséget ígérve neki. A fizetség átadása persze sose történik meg.  A megbízók ezzel a módszerrel egyszerűen és könnyen lesznek olyan információk birtokosai, mint például egy Boeing repülőgép tervrajza. Néhány héttel később Indiában egy ugyanilyen repülőgépen történik egy terrortámadás, felrobbantják. A hackerek nem is tudják, hogy egy terrortámadás elősegítésében vesznek részt.

A terroristák könnyen lebéníthatják a biztonsági szerveket terheléses támadással. Rosszindulatú szoftvereket (vírusok, férgek logikai bombák, kémprogramok…stb.) előszeretettel használnak. Egy terheléses támadással több, mint négy millió számítógépet tudnak megtámadni, ennek következtében megbénítják az egész szervet. A vírus elszabadul az interneten (e-mailben lévő melléklet, fertőzött weboldal, letöltés) és feltelepül a gépre, ezután megkeresi az irányítót és a gépeket egyszerre ráereszti egy célzott szerverre, ennek következtében a számítógép nem tudja a saját tevékenységét elvégezni.  A gép teljesen leáll, ezzel elérve, hogy az adott országot lekapcsolják a világról.

terroristak_az_interneten_2

A magyarországi szervereket is érte egy nagy erejű, összehangolt terheléses támadás 2016 április elsején pénteken 16-18 óra között és a kései órákban is 22-24 óra között is. Ezt a támadást megelőzték március 29-én éjjel különböző próbatámadások. Végül április másodikán szombaton 11-13 óra között Magyarországot 6 órára ki kellett kapcsolni a Világból. Ennek célja nem a megbénítás volt, hanem figyelmeztetések, jelzések, hogy „itt” vannak. Ugyanez a támadás történt ebben az időben Finnország ellen is. A terrorizmus anyagi finanszírozása a világhálón keresztül két különböző módon történik általában: egyrészt pénzmosási technikák segítségével. Internetes szerencsejátékokból befolyó összegek a szervezetnek mennek, akik az online kaszinók mögött állnak, így ezek a bevételek legálissá válnak. Másrészt „alapítványok” támogatásával, például egyszer a világ legnagyobb Mecsetének felépítésére gyűjtöttek pénzt, végül kiderült, hogy a befolyt összeg a terroristáknak ment.

Emellett anyagi finanszírozás céljából megjelent a Money mule jelenség, amelynek lényege, hogy a bűncselekményből szerzett pénzeket különböző személyek között osztják el, akiknek az a feladatuk, hogy ezt a pénzt meghatározott időn belül a szervezet számlájára utalják át. Aki nem tesz így, az életével játszik. Másik mód, hogy Torszervezeteken keresztül (Darkweb) kábítószereket, fegyvereket, köziratokat lehet  virtuális pénzekkel vásárolni, a bevétel a terrorostáknak megy.  Az internet jó lehetőségeket nyújt, hogy a szervezetek tagjai egymás között kommunikáljanak. Egy email címen keresztül, a piszkozat rovatban hagynak egymásnak különféle utasításokat, rövid üzeneteket, és miután elolvasta, tudomásul vette az adott személy, eltávolítja a piszkozatot.

Összességében  mindenki nevében kijelenthetem, hogy az előadás online formában is ugyanúgy élvezhető volt mintha személyesen vettünk volna rajta részt.

Kép forrása: 1 2

EnglishGermanHungarian