[metaslider id="9331"]
Zemplén ajánló

A zempléni hegység erődítményei – Boldogkő, Regéc, Füzér

Előző cikkemben (https://mediaiuris.hu/zselic-somogyorszag-ekkove/) Somogy vármegye tájvédelmi körzetének, Zselicnek a látnivalóit ismertettem, amelynek meglátogatása remek alkalmat jelenthet egy hétvégi kirándulás során. Sorozatom második részében a Zempléni-hegység három történelmi jelentőségű erődítményét mutatom be, amelyek amellett, hogy megismertetik a látogatókkal a korábbi korszakok eseményeit, hagyományait, bepillantást engednek az akkor élt emberek mindennapi életébe és szokásaiba.

Boldogkő 

A Zempléni-hegység festői szépségű tájegysége Magyarország északkeleti csücskében helyezkedik el, ahol egy-egy látogatás alkalmával gyönyörű, erőt sugárzó várakkal találkozhatunk. A hegység területén az egyik középkori erőd Boldogkőváralja település mellett található, amelyet egyszerűbben csak Boldogkő várának neveznek. Az építmény egy kopár, meredek sziklagerincen magasodik, amely által hazánk legkülönlegesebb várának számít. 

Építése IV. Béla uralkodása idejére tehető a tatárjárás után, majd hosszú századokon át védelmi funkciókat látott el. Mivel az erődítmény nagy hadászati jelentőséggel sosem rendelkezett, a XX. század közepén lassú pusztulásnak indult, de a 60-as években átfogó régészeti feltárás kezdődött, majd pedig több szakaszban felújítások következtek, a legutóbbi 2021-ben zajlott le. 

A várkapun történő belépés után az alsóvár udvarába jutunk, ahonnan faragott lépcsők vezetnek a felső várba, ahol megcsodálhatjuk a Palotaszárnyat, melyben számos kiállítás is helyet kapott, többek között zászló, helytörténeti- és címerkiállítás is. A látogatók emellett kipróbálhatják, hogyan működött a szárazmalom a korábbi századokban. A vár igazi szépségét viszont az ún. Oroszlánszikla adja, ami egy rendkívül éles sziklagerinc végén áll, eléréséhez egy végigjárható fapalló szolgál, miközben csodálatos kilátásban gyönyörködhet az emberi szem. 

Boldogkő Zemplén
Boldogkő vára

Regéc

Zemplén második, kihagyhatatlan látnivalója Regéc vára, mely Boldogkőhöz hasonlóan középkori gyökerekkel rendelkezik. A köztudatban Rákóczi várként emlegetik, ugyanis II. Rákóczi Ferenc későbbi fejedelem itt töltötte gyermekkora egy részét, miután a család itt rendezte be birtokközpontjukat. A vár ugyan szintén áldozata lett Lipót császár várromboló tevékenységének, illetve nagy részét lakosok hordták el építkezésre, egy átfogó felújítás keretében részben visszakapta korábbi állapotát. Az erősség monumentális része a több mint hétszáz éves Öregtorony, amely mostanra visszanyerte teljes, középkori kinézetét. 

A látogatók számos interaktív kiállítás segítségével ismerhetik meg a vár történetét, a torony legfelső szintjéről pazar kilátásban lehet részese a kirándulóknak. 2021-ben került átadásra a keleti palotaszárny, földszintjén sáfárházakat és sütőházat is felfedezhetünk. A vár mellett lehetőség van souvenir vásárlására is, a faluban pedig új látogatóközpont várja a turistákat, ahol megismerhetjük Rákóczi Ferenc gyermekéveit, illetve régészeti leletekből is ízelítőt kaphatunk.  

Regéc
Regéci vár

Füzér

Zemplén harmadik, egyben legjobban helyreállított erődítménye Füzér település közvetlen közelében, egy vulkanikus eredetű hegyen helyezkedik el. A vár egyike azon építményeknek, mely már a tatárjárás előtt is állt. A hosszú századok alatt számtalanszor cserélt gazdát, történelmi jelentőségét mégis leginkább az adja, hogy a mohácsi csatát követően itt őrizték egy éven keresztül a Szent Koronát. Füzér vára a 17. század vége felé vált lakhatatlanná a császári csapatok által, azonban a huszadik században megkezdődő régészeti feltárások elindították a helyreállítás folyamatát, mely napjainkban is tart. 

2016-ban egy nagyszabású felújítás után nyitották meg a vár kapuit a látogatók előtt, a turisták innentől kezdve a várkapun történő belépéssel gyakorlatilag a vár középkori kinézetével találják szembe magukat. A kapun történő belépés után a teljesen felújított Alsóvár fogadja a kirándulókat, ahonnan a Felsővárba lehet továbbmenni. Itt található a teljesen felújított várkápolna és palotaszárny, ahol amellett, hogy bepillantást kaphatunk a középkori élet mindennapjaiba, csodálatos kilátásban lehet részünk a természetvédelmi táj felé. A kápolna belső terében a legkifejezőbb elemek a helyreállított gótikus ablakok, a felújítás során igyekeztek eredeti elemeket beépíteni. 

Az épületegyüttesben kiállítások ismertetik meg az akkori viseletet, a várkonyha az adott kor jellegzetes ételeit, étkezési szokásait, a hálószobák pedig a várlakók eszközeit, berendezési tárgyait. A várhegy alatt található Füzér település, illetve a Zemplén erdőrengetege, ahol számos védett növényfaj is megtalálható. A vár felújítása jelenleg is zajlik, az első ütemben elvégzett átfogó restaurálás csak egy szakaszát jelenti a vár renoválásának. A tervek szerint az erősség 2025-re visszanyeri teljes középkori kinézetét.  

Füzér
Füzér vára

Boldogkő, Regéc és Füzér vára csupán egy szeletét adja a Zempléni tájegység turizmusának, a térség ennél jóval több látnivalóval rendelkezik. Példaként említhető Vizsoly település, ahol az eredeti Károli féle Bibliát is megtekinthetik az érdeklődők egy-egy látogatás alkalmával. A Rákócziak híres erődítménye Sárospatak, valamint a szerencsi vár is könnyedén megközelíthető kirándulások alkalmával. Történelmi tematikájú vagy éppen ismeretterjesztő túrák szervezése tekintetében a Zempléni-hegység elkerülhetetlen úti cél, ahol úton-útfélen tekintéllyel bíró várak kerülnek az ember látókörébe. 

Források: 1, 2,

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian