[metaslider id="9331"]
Zsel

Zselic-Somogyország ékköve

Magyarország vármegyéi szinte kivétel nélkül rendelkeznek olyan helyekkel és látnivalókkal, amelyeket érdemes felkeresni egy-egy kirándulás, túrázás során.  Ezek az alkalmak nemcsak a tanulások közötti szüneteket tölthetik ki, de megkönnyebbülést és felfrissülést is hoznak mind a testnek és léleknek egyaránt. Cikksorozatom első részében Somogy vármegye legszebb, leglátogatottabb tájegységét mutatom be, amely azon túl, hogy túraútvonalaival rengeteg izgalmat kínál, megismertet bennünket a kisebb települések mindennapjaival is.

A tájvédelmi körzet és Szenna

A Zselic egy megközelítőleg 1200 négyzetkilométernyi terület, Somogy és Baranya vármegye határában, mely által a tájegység a Dunántúli dombsághoz tartozik.  A tájvédelmi körzet Kaposvártól délre helyezkedik el, varázslatos részét pedig dombvonulatai adják, ahol többek között megjelenik a bükk, az ezüsthárs és az erdei fenyő.  Növényvilága minden évszakban páratlanul gazdag, egy-egy utazás alkalmával akár a kontyvirágot, az erdei cikláment, a leánykökörcsint vagy éppen a tavaszi héricset is megcsodálhatjuk. A fokozottan védett növényvilág mellett az állatvilág is jelentős részét adja a Zselicnek, erdeiben a rétisas, fekete harkály, szarvas, nyest és vidra is él, de nem ritka a borz feltűnése sem.  A körzet igazi varázsához a kulturális értékek is hozzájárulnak, amelyekből nem könnyű válogatni.  A Zselic „központjának” tartott Szennán, Európa Nostra-díjjal kitüntetett falumúzeum található, egy református templommal, amely amellett, hogy népi barokk stílusban épült, különleges, festett fakazettás mennyezettel rendelkezik. Háta mögött pedig a református temető sírkövei fedezhetők fel, részben rekonstruálva, részben a régi temetőből áthozva.  A falumúzeum célja, hogy megmutassa az itteni népi építészet emlékeit, vonásait, és azokat az utókor számára megőrizze. A zsúpfedeles házak az elmúlt századokban alkalmazott elrendezést tárják fel a látogatók előtt, amely a szoba-konyha-kamra sorozatot követi.  Egy látogatás alkalmával nemcsak történelmi visszatekintésben lehet részünk, de láthatunk zselickisfaludi, szalacskai szőlőhegyi pincéket, valamint közösségi teret is, amely ún. foglalkoztatóként szolgál.  Egy túrázás alkalmával Szenna és a skanzen meglátogatása könnyen beilleszthető program, nemcsak építészeti, de történeti ismeretekkel is gazdagabbak lehetünk felfedezését követően. 

ZselSzennai református templom

További látnivalók

A Zselic térsége a pihenni vágyók igényét is igyekszik kielégíteni, amelynek legkifejezőbb épülete a Hotel Kardosfa, Zselickisfalud határában. A kiterjedt erdő szélén elhelyezkedő, egykoron vadászházból átalakított szálloda rengeteg programmal és kikapcsolódási lehetőséggel várja a kirándulókat, innen indul számtalan túraútvonal, amelyek végigjárásával betekintést nyerhetünk a térség történelmébe, és egy-egy legendává vált emléket is megtekinthetünk. Az egyik útvonal során érinthetjük Pali betyár sírját, aki állítólag ott nyugszik, ahol őt egykoron lelőtték. A Somogyi mondák szerint Nagy Pál az 1850-es években tevékenykedett a Zselic erdeiben, azonban pár évvel később tűzharcba keveredett a pandúrokkal.  Sírját sok kiránduló keresi fel, a környéken nemegyszer táborokat is szerveznek. Az úton továbbhaladva elérhetjük a Feneketlen tavat, amelyhez egy korábbi legenda is kötődik, miszerint pár évszázaddal ezelőtt egy teljes ökrösszekér veszett oda, mikor megpróbáltak átkelni a túlsó oldalra. Környéke hasonlóan látogatott, megtekintése alkalmával pedig az erdőnek köszönhetően a béke és a csend nyugalmát is élvezhetjük, amely egy-egy nehezebb élethelyzetben elkerülhetetlen. A térség harmadik látnivalója a Mátyás-kút, amelyhez szintén  történelmi események fűződnek. Egyes gondolatok szerint, Mátyás nagyon szeretett vadászati alkalmakat tartani a Zselic erdeiben, mások úgy vélik, mikor Beatrix királynő Magyarországra érkezett, hogy házasságra lépjen az uralkodóval, ebben az erdőben áll meg pihenni kíséretével egy kisebb időre. 

ZselPali betyár sírja

Zselici Csillagpark

Aki pedig az univerzum és a csillagok elkötelezett rajongója, számára kötelező program a Csillagpark megtekintése, amely felejthetetlen élményt nyújt minden oda látogatónak.  Nemcsak nappali, de éjszakai programokon is lehetőség van részt venni, valamint megismerkedni a természet és az égbolt csodáival. A park egy csillagvizsgálóból, egy kilátóból és pihenőpontokból áll.  Nagy hangsúlyt fektetnek az új ismeretek átadására. Az oktatás mellett rengeteg kiállítás és kutatás is várja a látogatókat. Belépve az épületbe úgy érezzük, mintha egy idegen bolygóra érkeztünk volna. A csillagvizsgáló szomszédságában egy 25 méter magas kilátó áll, amelynek tetejéről tiszta időben a Balatonra, a Mecsekre, de akár Horvátországig is elláthatunk.  A pihenőpontokon megismerhetjük Zselic építészeti örökségeit, vízparti élőhelyeit, továbbá éjszakai csillagnéző túrára, és távcsöves bemutatókon való részvételre is lehetőség nyílik.  A téma szerelmesei számára a park felfedezése kihagyhatatlan alkalmat jelent. 

ZselA csillagvizgsáló

Zselic nemcsak regionális, de országos szempontból is kiemelkedő turista célnak számít. Minden évben több ezren keresik fel a táj kisebb településeit, kiterjedt erdőségét, ugyanis ezen a helyen minden megtalálható, amit egy nyugalomra, belső békére vágyó ember kíván.  A térség látnivalóinak többsége viszonylag közel helyezkedik el egymáshoz, vannak azonban olyanok is, amelyek csak egy kiadós séta után közelíthetők meg.  Aki szeretne akár egy, akár több napot eltölteni egy idilli, kellemes, nyugalommal elárasztott vidéken, a Zselic felfedezését mindenképp tegye fel tervezési listájára.

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian