Igazi vitaminbombának számít a friss eper, málna, bodza, melyek számos édesség és ital alapanyagául szolgálhatnak. A gyümölcsszezont kihasználva és a nagy nyári kánikulára felkészülve hat hidegen fogyasztható, illetve könnyen és gyorsan elkészíthető desszert-és italreceptet mutatok be.
Epres banános házi fagylalt
Hozzávalók 4 főre:
a, ½ kg fagyasztott eper
b, 6 db. fagyasztott banán
c, 2 ½ dl joghurt
d, 1 ek porcukor
Elkészítés:
Ehhez a fagyihoz egy jó teljesítményű turmixgépre lesz szükség, ami képes megbírkózni a fagyasztott gyümölcsökkel. Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük és 6-8 perc alatt krémesre turmixoljuk. Frissen fogyasztva a legjobb. Ha mélyhűtőbe tesszük, fogyasztás előtt hagyjuk 5-10 percig felengedni.
Eper sorbet
Hozzávalók:
a, 500 gramm eper
b, 150 gramm cukor
c, 2 dl víz
d, fél citrom leve
Elkészítés:
Először cukorszirupot készítünk egy lábasban. Ehhez 2 dl vizet forralunk, majd 150 gramm cukrot öntünk hozzá. A szirup azonnal elkészül, megkavarjuk majd hagyjuk kicsit hűlni a tűzhelyen. Megmossuk, megpucoljuk az epret. Ezután felkockázzuk és a turmixba szórjuk. Összeturmixoljuk az epret először csak a fél citrom levével, majd a cukorszirupot is beleöntve.
Most vesszük a kívánt formát és beleöntjük az egészet. Ne felejtsük ki a félrerakott nagyobb darabokat se. Majd mehet az egész a fagyasztóba! Fél óránként egy villával átkavarjuk az egészet, a jeges darabokat áttörjük. Ezt a folyamatot 4-5x ismételjük meg, és el is készültünk!
Eredeti olasz tiramisu
Hozzávalók:
a, 4 db tojás
b, 20 dkg porcukor
c, 1 dl rum
d, 50 dkg Mascarpone
e, 3 dl kávé
f, 1 doboz babapiskóta
g, kakaópor
Elkészítés:
A tiramisu eredeti receptje szerint első lépésként a tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját habosra kikeverjük a cukkorral, hozzáadjuk a rumot, végül pedig a mascarponét, és addig keverjük, míg sima és kissé habos krémet kapunk. A tojásfehérjéből robotgéppel kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a mascarponés krémbe. Lefőzzük a kávét. Amikor langyosra hűlt, belemártjuk a babapiskótákat úgy, hogy félig átázzanak. Belehelyezzük a babapiskótákat egy sorban egy kisebb tepsibe, vagy üvegtálba. Rásimítjuk a krém felét, erre teszünk még egy réteg kávéba áztatott babapiskótát, és végül a maradék krémmel befedjük. Minimum 2 órát hűtőszekrényben állni hagyjuk. Közvetlenül a tálalás előtt a tetejére kakaóport szórunk.
Oreo-golyó
Hozzávalók:
a, 20 db Oreo keksz
b, 10 dkg Mascarpone
c, 2 tábla fehér csokoládé
Elkészítés:
Az Oreo-golyók elkészítéséhez 15 db Oreo kekszet morzsásra törünk, majd az így kapott kekszmorzsát összekeverjük a mascarponéval. Ezután minimum 30 percre hűtőbe tesszük a masszát. A fehér csokit megolvasztjuk. A kihűlt masszából golyókat formázunk. A golyókat egyenként az olvadt fehér csokiba mártjuk, majd sütőpapírra vagy rácsra tesszük őket. A félretett Oreo kekszeket szintén morzsásra törjük, majd az így kapott kekszmorzsával megszórjuk a golyókat, és hagyjuk, hogy megdermedjen rajtuk a fehér csoki.
Málnás-bodzás limonádé
Hozzávalók:
a, 250 g friss málna
b, ½ db. citrom leve
c, 150 ml víz
d, jégkocka
e, 50 ml bodzaszörp
Elkészítés:
A málnát egy turmixgépbe tesszük a citrom levével és a vízzel, majd összeturmixoljuk. A pohárba jeget rakunk, felöntjük a bodzaszörppel, majd a leturmixolt és átszűrt itallal.
Áfonyás-ananászos-narancsos smoothie
Hozzávalók:
a, egy csésze áfonya
b, egy fél ananász
c, egy narancs
d, fél csésze víz
e, ízlés szerint nádcukor vagy méz
Elkészítés:
Ez a smoothie pár perc alatt elkészíthető. Ha az áfonyánk friss, akkor kezdjük annak a megmosásával. Fagyott alapanyag esetén nincs ilyen teendőnk. Ezt követően az ananászt megszabadítjuk vastag héjától, majd előbb karikákra vágjuk, azokat felcsíkozzuk és felkockázzuk. A narancs esetén a hámozást követően a gerezdeket legalább félbe kell vágni és megtisztítani a magoktól. Ezt követően jöhet a turmixolás!
Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

Sziasztok! A Pécs Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának negyedéves jogász szakos hallgatója vagyok. 2022 tavaszán jelentkeztem a Media Iuris csapatába, mert már régóta foglalkoztatott az újságírás, és ki szerettem volna próbálni a szerkesztői tevékenységet. Mivel nagyon széles érdeklődési körrel rendelkezem, ezért próbálok minél változatosabb cikkekkel jelentkezni hétről hétre.