[metaslider id="9331"]
nyár

Könnyen elkészíthető nyári receptötletek

Igazi vitaminbombának számít a friss eper, málna, bodza, melyek számos édesség és ital alapanyagául szolgálhatnak. A gyümölcsszezont kihasználva és a nagy nyári kánikulára felkészülve hat hidegen fogyasztható, illetve könnyen és gyorsan elkészíthető desszert-és italreceptet mutatok be.

Epres banános házi fagylalt

Hozzávalók 4 főre:

a, ½ kg fagyasztott eper

b, 6 db. fagyasztott banán

c, 2 ½ dl joghurt

d, 1 ek porcukor

Elkészítés:

Ehhez a fagyihoz egy jó teljesítményű turmixgépre lesz szükség, ami képes megbírkózni a fagyasztott gyümölcsökkel. Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük és 6-8 perc alatt krémesre turmixoljuk. Frissen fogyasztva a legjobb. Ha mélyhűtőbe tesszük, fogyasztás előtt hagyjuk 5-10 percig felengedni.

nyár

Eper sorbet

Hozzávalók:

a, 500 gramm eper

b, 150 gramm cukor

c, 2 dl víz

d, fél citrom leve

Elkészítés:

Először cukorszirupot készítünk egy lábasban. Ehhez 2 dl vizet forralunk, majd 150 gramm cukrot öntünk hozzá. A szirup azonnal elkészül, megkavarjuk majd hagyjuk kicsit hűlni a tűzhelyen. Megmossuk, megpucoljuk az epret. Ezután felkockázzuk és a turmixba szórjuk. Összeturmixoljuk az epret először csak a fél citrom levével, majd a cukorszirupot is beleöntve.

Most vesszük a kívánt formát és beleöntjük az egészet. Ne felejtsük ki a félrerakott nagyobb darabokat se. Majd mehet az egész a fagyasztóba! Fél óránként egy villával átkavarjuk az egészet, a jeges darabokat áttörjük. Ezt a folyamatot 4-5x ismételjük meg, és el is készültünk!

Eredeti olasz tiramisu

Hozzávalók:

a, 4 db tojás

b, 20 dkg porcukor

c, 1 dl rum

d, 50 dkg Mascarpone

e, 3 dl kávé

f, 1 doboz babapiskóta

g, kakaópor

Elkészítés:

A tiramisu eredeti receptje szerint első lépésként a tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját habosra kikeverjük a cukkorral, hozzáadjuk a rumot, végül pedig a mascarponét, és addig keverjük, míg sima és kissé habos krémet kapunk. A tojásfehérjéből robotgéppel kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a mascarponés krémbe. Lefőzzük a kávét. Amikor langyosra hűlt, belemártjuk a babapiskótákat úgy, hogy félig átázzanak. Belehelyezzük a babapiskótákat egy sorban egy kisebb tepsibe, vagy üvegtálba. Rásimítjuk a krém felét, erre teszünk még egy réteg kávéba áztatott babapiskótát, és végül a maradék krémmel befedjük. Minimum 2 órát hűtőszekrényben állni hagyjuk. Közvetlenül a tálalás előtt a tetejére kakaóport szórunk.

Oreo-golyó

Hozzávalók:

a, 20 db Oreo keksz

b, 10 dkg Mascarpone

c, 2 tábla fehér csokoládé

Elkészítés:

Az Oreo-golyók elkészítéséhez 15 db Oreo kekszet morzsásra törünk, majd az így kapott kekszmorzsát összekeverjük a mascarponéval. Ezután minimum 30 percre hűtőbe tesszük a masszát. A fehér csokit megolvasztjuk. A kihűlt masszából golyókat formázunk. A golyókat egyenként az olvadt fehér csokiba mártjuk, majd sütőpapírra vagy rácsra tesszük őket. A félretett Oreo kekszeket szintén morzsásra törjük, majd az így kapott kekszmorzsával megszórjuk a golyókat, és hagyjuk, hogy megdermedjen rajtuk a fehér csoki. 

nyár

Málnás-bodzás limonádé

Hozzávalók:

a, 250 g friss málna

b, ½ db. citrom leve

c, 150 ml víz

d, jégkocka

e, 50 ml bodzaszörp

Elkészítés:

A málnát egy turmixgépbe tesszük a citrom levével és a vízzel, majd összeturmixoljuk. A pohárba jeget rakunk, felöntjük a bodzaszörppel, majd a leturmixolt és átszűrt itallal.

Áfonyás-ananászos-narancsos smoothie

Hozzávalók:

a, egy csésze áfonya

b, egy fél ananász

c, egy narancs

d, fél csésze víz

e, ízlés szerint nádcukor vagy méz

Elkészítés:

Ez a smoothie pár perc alatt elkészíthető. Ha az áfonyánk friss, akkor kezdjük annak a megmosásával. Fagyott alapanyag esetén nincs ilyen teendőnk. Ezt követően az ananászt megszabadítjuk vastag héjától, majd előbb karikákra vágjuk, azokat felcsíkozzuk és felkockázzuk. A narancs esetén a hámozást követően a gerezdeket legalább félbe kell vágni és megtisztítani a magoktól. Ezt követően jöhet a turmixolás!

nyár

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian