[metaslider id="9331"]
A Simpson család jóslatai

A Simpson család jóslata

2018 májusában bemutatott 636. epizódjával rekordot döntött A Simpson család, amely ezzel a televíziózás történetének leghosszabb főműsoridős sorozatává vált.  Simpsonék a Gunsmoke című vadnyugati széria 635 részes rekordját adták át a múltnak. A korábbi csúcstartó 1955 és 1975 között volt műsoron az Egyesült Államokban. 

Az 1989-es premier óta Simpsonék világhírűvé váltak. Homer és Marge, valamint gyerekeik Springfieldben zajló története nemcsak tartós, hanem többszörösen elismert. A sorozat 32 Emmy-díjat kapott, a 2012-es A Simpson család – Maggie az óvodában című rövidfilmet pedig Oscar-díjra jelölték a legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

Másfél perces animációként indult

Mikor először került a képernyőre, akkor még nem önálló sorozatként, hanem a Tracey Ullman Show egyes jelenetei közti átvezetőként, nagyjából másfél perces humoros animáció formájában. A sárga figurák hozták meg az alkotónak, Matt Groeningnek a világsikert, aki a legenda szerint mentőövként vetette be Homer Simpsont és családját. A FOX csatorna eredetileg a Life in Hell karaktereiből szeretett volna animációkat készíteni, Matt azonban rádöbbent, hogy ha élete fő művének tartott alkotását eladja, akkor jogai egy részéről le kell mondania. Várakozás közben egy papírfecnire rajzolta meg a bolondos családot, nevüket pedig saját családtagjai és barátai után adta. A nagy siker miatt két évvel később, már 20 perces epizódokkal jelentkeztek a poénos figurák. 

A Simpson család

Ezért sárgák a szereplők

Kezdetben sokkal világosabbak voltak a figurák, színük azonban idővel erőteljesebbé vált. Az alkotó szerint ennek az egyik oka az, hogy ha az ember a távirányítóval gyorsan váltogatja a csatornákat, akkor is megakad a szeme az élénksárga színen és rögtön tudja, hogy a Simpson család megy. 

A Simpson család jóslatai

Időnként előfordult, hogy olyan dolog történik a világunkban, ami korábban már megtörtént egy másik világban. Ez a másik világ meglepő gyakorisággal A Simpson családból ismert Springfield. Az ikonikus sitcom megdöbbentően sokszor ábrázolt olyan eseményeket, amelyek később valóra váltak, ezekből gyűjtöttem össze párat. 

1. A háromszemű hal

Az egyik legvalószínűtlenebb jóslatok egyike a sorozat történetében, amikor is Bart az atomerőmű melletti folyóban fog egy radioaktív, háromszemű halat. 21 évvel később, 2011-ben Argentin halászok Córdoba közelében található erőmű melletti tartályban begyűjtöttek egy plusz szemmel megáldott halat.

Jóslat hal

2. A videótelefonálás

A jövőben játszódó rész egyik előrejelzése volt, amikor Marge Lisával beszélget egy képernyőn keresztül, ami 1995-ben nagyon is sci-fiszerűnek tűnt, ma viszont már hétköznapi tevékenységnek számít.

3. A FIFA korrupciós botránya

Ebben az esetben már az is rémisztő, hogy a fikció és a valóság között csupán 1 évnyi volt az eltérés, amikor is a világ football hatóságának vezetőit több évtizedes korrupció miatt előállították. A 2014-es epizód előre megjósolta mindezt és még arra is volt idejük, hogy látnokként a 2014-es Brazíliában megrendezett világbajnokság győztesének, Németországnak a nevét is előre megmondják.

4. Lady Gaga showja a Super Bowl félidejében

5 évvel azelőtt, hogy az énekesnő a világ legnagyobb figyelmével rendelkező mérkőzésnek félidején rendezett showjában leereszkedett volna a stadion tetejéről, 2012-ben Springfieldben szikrázó melltartóval már megcsinálta.

Lady Gaga

5. Shard

A hegyes felhőkarcoló, amely a Big Bang digitális változatának hátterében figyelhető meg az 1995-ben bemutatott részben, csak 2009-ben kezdett el épülni. A Shard névre keresztelt építmény nemcsak majdnem ugyanott helyezkedik el, mint az animációban, de még a formája és az 1000 láb magassága is stimmel!

6. Görögország adóssága

Homér mikor felcsap híradósnak, a szalaghírek között megjelenik egy akkor még viccesnek titulált felirat: “Európa felrakta Görögországot az Ebay-re”. Három évvel később Görögország visszautasította a Nemzetközi Valutaalapot, aminek következtében gazdasági válság alakult ki.

Görögország

7. Az Ebola-járvány kitörése

Ebben a részben Marge azt javasolja az ágyban fekvő Bartnak, hogy olvasson egy könyvet, a The Ebola virus outbreak-et. 1997-ben az ebola még kevésbé ivódott be a köztudatba. És persze a koronavírust is megjósolták a sorozat szereplői!

8. A trónok harca vége

A 29. évad első epizódja egy fantasy-rész volt, amiben az írók középkori disztópiaként gondolták újra Springfieldet. Nem meglepő módon az epizódban volt néhány utalás a Trónok harcára. Arra viszont senki nem számított, hogy sikeresen megjósolják az HBO-s sorozat csúcspontját két évvel a bemutató előtt. Az epizódban Homer véletlenül szabadjára enged egy sárkányt, aki elkezdi felégetni a várost – hasonlóan, ahogy azt Daenerys tette Királyvárral az utolsó előtti epizódban.

Trónok harca

9. A Titan tragédiája

Az 1998-as epizód, amelyben Homer, akit kirúgtak az atomerőműből, a haditengerészetnél próbál szerencsét, ahol elveszettnek hitt apjával egy elsüllyedt hajó roncsaira lelnek, melyek egy részét robotkarok segítségével hozzák felszínre, de közben Homer eltéved és csapdába esik egy korallzátonyon. Homer oxigénhiánnyal küzd, de végül felépül.

Titan tragédia

Te mit gondolsz, a Simpsonék valóban a jövőbe látnak?

 

Források: 1, 2, 3

Kép források: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5, 6

EnglishGermanHungarian