[metaslider id="9331"]

Soundolj, strandolj, de ne keverj drogot a halak italába!

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak tanulmányára hivatkozott egy brit lap 2021-ben. Az angol nyelvű cikk nagy hullámokat nem generált nálunk, pedig az a tavak „fesztiválszennyezettségét” vizsgálta. A cikk sem Magyarországot, sem Zamárdit, sem a Soundot konkrétan nem említi, csupán egy nagy zenei fesztivált, annak időpontját, a látogatók pontos számát, a Balaton leegyszerűsített térképét és a mintavételek helyeit közli.

A meghökkentő mérések

A brit lap illegális tudatmódosító szerek édesvizű tavunk élővilágára káros hatásaira hívja fel a figyelmet. A Glastonbury-fesztivál utáni mérések a balatoni mérésekkel egyértelműen hasonlóságot mutattak. A magyar kutatók 2017 és 2019 között vizsgálták a Balaton vizét Zamárdi partjainál. A mérési pontok a Sound területének vízpartjától 35 méterre, valamint attól 6-8 kilométerre voltak. A mintákat néhány hónappal a fesztivál kezdete előtt, közvetlenül előtte, egy nappal annak véget érte után, illetve jóval a fesztiválzárás után vették. 

A vizsgálat meghökkentő adatokkal szolgált, ugyanis mintegy tízféle illegális tudatmódosító szer hatóanyagait mutatta ki a vízben, a fesztivál befejezése utáni mintavételkor. A fesztivál előtti mérésnél a károsanyag-tartalom még elhanyagolható mértékű volt. A Tramadol nevű érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatású készítmény hatóanyaga az egész szezonban kimutatható, a fesztivál idején viszont jóval nagyobb koncentrációban van jelen. 

A vizsgálat szerint a káros hatású szerek többsége a vízben is megőrizte farmakológiai hatását, ami potenciálisan káros lehet az élővilágra. A vizsgálat csak a vízre terjedt ki, a hagyományos és mobil vécékre, bokrokra, fák töveire nem. 

Felmerül a kérdés, hogy a drogok vajon milyen módon kerülhettek a vízbe. Valószínűleg nem a rendőrségi razziák alkalmával szórták a cuccokat bele, de persze kizárni nem lehet ezt a lehetőséget sem. Nem kell nagy képzelőerő hozzá, hogy az emberi vizeletre gyanakodjunk. 

Szakértők óvatos becslése szerint évente 1200 kilogramm foszfor kerül a Balatonba fürdőzők vizelete útján. Többek között a foszfor felelős egyébként a víz nemkívánatos (kék)algásodásáért is. Ez a jelenség nem a keleti medencét sújtja leginkább, hanem a Keszthelyi-öböl környékén okoz nagyobb problémákat. A kékalgák (cianobaktériumok) túlszaporodása bőrirritációt, hasmenést, hólyagosodást és szemgyulladást is okozhat a strandolóknak.

Halak, melyek megsínylik mindezt

Kis kitérő után nézzük, hogy mely élőlényeknek okozzák a legnagyobb problémát a vízbe brunzolók! A kritikus szint feletti amfetamin a szivárványos pisztrángnak és a nagy vízibolhának okozhat károsodást. A metamfetamin túltengése a nagy mocsári csigát veszélyezteti leginkább. A kokain és metabolitjai a vándorkagylók és a zebrahalak ellenségei. A legnagyobb kárt viszont az európai angolnákban teszik (már amúgy sem sok van a Balatonban). A 20 nanogramm/liter határértéket átlépő koncentráció már károsíthatja az angolna vázizomzatát. Ezzel szemben a Balaton Sound vége után egy nappal több mint tízszeres, 270 nanogramm/liter értéket mértek. Ezek után nem tehetek mást, minthogy mindenkit a vécék használatára biztassak, még ha olykor hosszú sorok is kígyóznak előttük.

Sound halak drog

A fesztivál életútja

Igazságtalan lennék, ha a kritika megfogalmazása után nem szólnék néhány elismerő szót arról a fesztiválról, amelynek népszerűsége másfél évtized alatt sem esett vissza. 2006-ban a Balaton talán legszebb strandján, Zamárdiban rendezték meg az EFOTT-ot (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója). Akkor még komolyan vették a találkozó célját, miszerint minden nyáron máshol rendezik meg azt. A Zamárdiban megrendezett EFOTT sikerén felbuzdulva egy komoly befektetői csoport elhatározta, hogy a következő főszezon elején nagyszabású fesztivált rendez a célnak tökéletesen megfelelő helyszínen. Az elsőt követte a második és a sorozat meg sem állt egészen 13-ig. 

Szinte kezdettől fogva nagy presztízzsel bírt a fesztivál a hazai és a külföldi fiatalok körében is. A fellépőket persze jól megfizették, de ők mindig szívesen jöttek a Balaton partjára, ez meglátszott a hangulaton is. 2019-re a látogatók száma a százhetvenezret is túllépte, azonban ezt követően beütött a világkrach és a Covid-19 terjedése miatt két év szünet következett. 2022 nyarán viszont újraindult és megrendezésre kerül idén is. A néhány ezer lakossal rendelkező kisváros állandó lakosai a fesztivált a velejáró kellemetlenségekkel együtt elfogadták, a település töretlen fejlődése pedig vitathatatlanul valamilyen szinten a Balaton Sound Zamárdi másfél évtizedes fennállásának is köszönhető.

Sound fesztivál

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian