[metaslider id="9331"]
Jóga története és hatásai

Testi, lelki egyensúlyt teremtő gyakorlatok – a jóga története és hatásai

A jóga története több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, maga a szó szanszkrit eredetű, amely egyesülést, összekapcsolást jelent. Elsődleges, eredeti célja a test, a szellem és a lélek egyensúlyának megteremtése, önmagunk vizsgálata, és életünk értelmének megismerése. Cikkemben e mozgásfajta történetét, hatásait és egyik nagy képviselőjének munkásságát ismertetem, kitérve arra is, hogy a jóga valójában nem sport, hanem sokkal több annál. 

Történeti háttér

Az első írásos említések, amelyekben megtalálható a jóga szó, az indiai szubkontinensről származnak, ahol a hinduizmus a legelterjedtebb vallási irányzat. Ugyanakkor ebből kifolyólag a jóga nem tekinthető vallásnak, mert bár mindegyiknek végső célja az Isten-megvalósítás, amiben a jóga segítőeszköznek számít azzal, hogy megismerteti a földi halandóval a végtelen állapotot. Egy vallásnak sem mond ellent, bárki ettől függetlenül kipróbálhatja, gyakorolhatja. 

Történetére visszatérve az indiai bölcsek a Védákban gyűjtötték össze a tapasztalatokból álló tudást, amelyet a lelki vezetők megjegyzésekkel egészítettek ki annak érdekében, hogy az emberek is megismerhessék a benne rejlő tudást. E leiratok az ún. Upanisádok, amik bemutatják a jóga filozófiáját és gyakorlatait. A későbbiekben alkották meg a hatha jóga rendszerét, abból a célból, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a testi erő és képességek fejlesztése. Századok múltán több millió embernek nyújtottak ezen ismeretekkel hathatós segítséget, maga a jóga pedig egy elterjedt, népszerű mozgásfajtává vált. 

Jóga

Hatásai és típusai

Annak ellenére, hogy a jóga ősi eszköz lelki, szellemi és testi egyensúlyunk megteremtésére, számos modern kutatás igazolja pozitív hatásait mindennapi életünkre. A jóga gyakorlatai javítják a testtartást, rugalmassá teszik testünket, erősítik az egyensúlyozó képességet, megtanítják a helyes légzés elsajátítását, elűzik a stresszt, felfrissítik a szellemet, jó hatással vannak a központi idegrendszerre és a vérkeringésre, növelik a koncentráló és fókusz képességet, javítják a testtudatot, amely elősegíti a gyors felismerést és reagálást a keményebb élethelyzetekben, pillanatokban és kiegyensúlyozottabbá teszik a mindennapi életet. 

A gyakorlatok végzéséhez nem szükséges eszközöket használni, napjainkra azonban számos tárgy megkönnyíti az elsajátítását, többek között ilyen a jógamatrac, jógaheveder, takaró, esetleg törölköző.  A végső célja az önismeret és megvilágosodás, ezáltal minél több fajtáját próbálja ki az ember, annál több területen lesz képes változásokat elérni és fejlődni. Legelterjedtebb típusa az ászana, amit kitartott testhelyzetnek nevezünk. Legfőbb ereje, hogy segítséget nyújt a test ellazításában és az elme lecsendítésében. 

Wai Lana 

Wai Lana jóga

Wai Lana hosszú évtizedek óta elismert jógaoktató Ázsiában és Amerikában. Ő maga tizenéves korában találkozott e mozgástípussal, és egy indiai mester tanítványaként fejlesztette magát és egész életét a jógának szentelte.  Az elmúlt időszakban számtalan tévéműsort, sorozatot készített, 6 részes jóga gyakorlatokat tartalmazó DVD sorozata Magyarországon is megjelent, világszerte milliók követik tevékenységét. 

A gyakorlatok között, melyek filmjeiben felfedezhetők, az ellazító, pihentető, vagy éppen erősítő mozdulatok is megtalálhatóak. A legtöbb aszana a mentális, fizikai egészségre és a belső nyugalomra koncentrál. Bár sokan úgy vélik, hogy Wai Lana a tevékenysége által csak anyagi hasznot keres, rengeteg híve és követője akad világszerte. 

Tekinthetjük a jógát sportnak?

A jógát, amely egy több ezer éves hagyományokra épülő rendszer, nem lehet sportnak tekinteni, annak ellenére sem, hogy gyakorlataival számos kedvező, fizikai hatást gyakorol testünkre és lelkünkre egyaránt. Ma már elfogadott gondolat, hogy a jóga több, mint sport és több, mint testedzés. A jóga tudomány, filozófia, komplex életmód rendszer, amely az élet minden területén kifejti pozitív hatásait.  

Amellett, hogy megtanít a helyes légzés elsajátítására, javítja a belső szervek működésének hatékonyságát, méregteleníti szervezetet, megtanít relaxálni és meditálni, amely rendkívül jó hatással van az idegrendszerre, segít megismerni a benső éned, és általa elérhető a belső béke állapota is.  Türelemre, kitartásra nevel és hozzájárul a bennünk rejlő energiák felszabadítására. Jótékony hatásai a ma ismert definícióját is meghatározzák, miszerint a jóga olyan komplex önmegvalósítási folyamat, amelynek során olyan minőségi változásokat tudsz létrehozni, amelyek egészségesebbé, harmonikusabbá teszik az életedet. 

A jóga mára már elfogadott, sokak által gyakorolt mozgás, amelyet számos helyen tanítanak és oktatnak. Különböző szinteken lehet kipróbálni a gyakorlatokat, kezdő és haladó szinten egyaránt. A mozgás lényege nem más, mint a szellem, a test és a lélek egyensúlyának megteremtése. Több ezer éve is tudták már, hogy a jóga kifejezetten egészséges és számos ismeret elsajátítható általa. Érdemes kipróbálni és elmélyülni benne. 

Források: 1, 2 

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian