[metaslider id="9331"]
nyelv

Nyelvvizsga kisokos, avagy mi alapján válassz nyelvvizsgát

A jelenlegi felsőoktatási törvény szerint nem szükséges komplex B2-es nyelvvizsga a sikeres diploma megszerzéséhez. Ez a rendelkezést azonban bármikor módosíthatják, így fontosnak tartom, hogy legalább egy nyelvből komplex B2-es szintű nyelvvizsgával rendelkezzünk egyetemi tanulmányaink végéig. Emellett számos hasznos előnye van, ha magasszintű nyelvtudással rendelkezik valaki. Elengedhetetlen külföldi országokban a kommunikációhoz, munkavállalásnál is hasznos előnyökkel járhat, ha több nyelven is magabiztosan tudod megértetni magad. Az online vásárlást is több esetben megkönnyítheti, ha az oldalt eredeti nyelven is tudod böngészni.

Nyelvvizsga kialakulásának története Magyarországon

Mielőtt Magyarország csatlakozott volna az Európai Unióhoz, kizárólag az ELTE Állami Nyelvvizsga Bizottsága előtt lehetett vizsgázni. A klasszikus szóbeli és írásbeli részből álló vizsgát alap-, közép- és felsőfokon lehetett letenni. Ez lényegesen megváltozott 2008-tól, amióta ugyanis idehaza is a Közös Európai Referenciakeretnek megfelelően zajlanak a nyelvvizsgák.
Nyelvvizsga szintek pedig a következők lettek:

Alapszintű nyelvhasználó 

                 A1 minimum szint

                 A2 alapszint

Önálló nyelvhasználó

                 B1 küszöbszint

                 B2 középszint

Mesterfokú nyelvhasználó

                 C1 haladó

                 C2 mesterfok

   nyelv

Minden szinten öt különböző kompetenciát vizsgálnak: az olvasáskészséget, a hallás utáni szövegértést, a társalgást, a folyamatos beszédet és az íráskészséget. Az elmúlt években szintén változás következett be a nyelvvizsga menetében, ugyanis megjelent az online vizsgázás a korona vírus okozta világjárvány következtében. Ehhez saját számítógépes rendszert alakítottak ki központilag, ezzel is könnyebbé téve a nyelvvizsgázni vágyók dolgát.  Természetesen elvárás, hogy csak egyedül a vizsgázó lehet a szobában, webkamerának folyamatos bekapcsolásával.

Mi alapján válassz nyelvvizsgát?

Tehetsz csak szóbeli, csak írásbeli vagy komplex, tehát szóbeli és írásbeli részből álló nyelvvizsgát. Ahhoz, hogy könnyen eldöntsd, melyik való neked, érdemes figyelembe venni, milyen célból teszel nyelvvizsgát és mire szeretnéd használni. Továbbtanuláshoz, munkavállaláshoz biztosan komplex nyelvvizsgára lesz szükséged. Fontos szempont lehet a vizsga helyszíne is, városodban milyen vizsga elérhető vagy esetleg online szeretnél számot adni nyelvtudásodról. Szintén fontos szempont, hogy egynyelvű vagy pedig kétnyelvű nyelvvizsgát választod.  Mit is jelent az, hogy kétnyelvű nyelvvizsga? Itt arról van szó, hogy a teljesen idegen nyelvű feladatsor mellett egy közvetítési feladatot is teljesíteni kell a vizsgázónak. Így tesztelik, hogy milyen hatékonyan tudja a vizsgázó közvetíteni anyanyelve és a választott idegen nyelv között. 

Hazai nyelvvizsga típusok

Origó:

30 nyelv közül választhatsz az Origó Nyelvvizsgaközpontban, egynyelvű és kétnyelvű nyelvvizsgákat egyaránt szerveznek. Emellett angolból és németből minden hónapban hirdetnek meg vizsgaidőpontokat.  Az egynyelvű nyelvvizsgát azoknak ajánlják, akik az érettségihez hasonló típusú nyelvvizsgát keresnek és korábban nem végeztek fordítási feladatokat. A kétnyelvű nyelvvizsgát elsősorban azoknak ajánlják, akik már hozzászoktak a kétnyelvű szótár használatához és a jövőben gyakrabban kell majd fordítaniuk, tolmácsolniuk. 

nyelv

BME:

Szintén egynyelvű és kétnyelvű nyelvvizsgákat is hirdetnek. Egyik előnye ennek a vizsga típusnak, hogy az országban számos városban található vizsgaközpontjuk, így a számodra legkényelmesebb helyszínen lehetőséged van elmenni az öt nyelv közül nyelvvizsgázni. Ezek pedig nem mások, mint angol, német, francia, olasz és spanyol.

ECL:

Az ECL egy nemzetközi nyelvvizsgarendszer, amely az EU tagállamok nyelvére kidolgozott, a Közös Európai Referenciakeret ajánlásaira épülő tesztrendszer. Az európai nyelveket képviselő intézmények szövetsége működteti. Az ECL egynyelvű vizsga annyiban tér el a többitől, hogy itt csak négy részből áll: az olvasott és hallott szöveg értéséből, illetve a szóbeli és írásbeli kommunikációból. Célja a nyelvtudás egységes és megbízható mérése.

Cambridge Assessment English:

Az egynyelvű nyelvvizsga bizonyítványait világszerte számos ország egyetemei, oktatási intézményei és munkaadói is elfogadják. 2020 óta Magyarországon is egyenértékű nyelvvizsgaként elfogadják, különös honosítási eljárás nélkül.

Szaknyelvi nyelvvizsga

Fontosnak tartom ezt is megemlíteni, hiszen a pécsi jogi karon is lehetőséget biztosítanak angol és német szaknyelv tanulására.  Minden évben tavasszal Profex jogi és közigazgatási szaknyelvi nyelvvizsga időpontot hirdetnek meg.
2023. április 22-én került megrendezésre legutóbb, mind alapfokon, középfokon és felsőfokon, angol és német nyelvből egyaránt.

nyelv

Sose késő elkezdeni egy új nyelv tanulását vagy feleleveníteni egy korábban tanult nyelvet. Remek gyakorlási lehetőség lehet a kedvenc könyvedet idegen nyelven is elolvasni vagy az ezerszer újranézett kedvenc sorozatodból néhány részt megnézni az általad választott idegen nyelven.


Sok sikert és kitartást kívánok minden nyelvvizsgázni vágyónak és remélem, hogy cikkemmel sikerült egy rövid összefoglalót készítenem, ami majd a későbbiekben segít kiválasztani a számodra tökéletes nyelvvizsga típust!

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian