[metaslider id="9331"]
Árnyék és csont, avagy a Grisaverzum páratlan világa

Árnyék és csont, avagy a Grisaverzum páratlan világa – Fantasy Gyorstalpaló 1.

Nemrégiben merültél bele a fantasy könyvek világába és nem tudsz kiigazodni? Összekevered a kiejthetetlen neveket, belezavarodsz a történetbe és a mágiarendszernek sincs értelme? Akkor ez a sorozat neked készült! A Fantasy Gyorstalpalóban különböző könyvekkel ismertetlek meg téged és segítek neked a fantázia birodalmában való navigáláshoz. A mai vendégünk az Árnyék és csont kötettel elindult Grisaverzum, amely egy szentekkel, tolvajokkal és fénnyel teli helyre kalauzol el minket. Viszont légy óvatos, hiszen az Árnyzóna telis-tele van emberevő szörnyekkel!

Sötét folyosó, bestseller, Netflix

Grizaverzum megalkotója

A Grisaverzumot megálmodó Leigh Bardugo 1975-ben született Jeruzsálemben, majd Los Angelesben nőtt fel. A Yale-n szerezte meg diplomáját angolból. Az Árnyék és csont című kötethez a barátja koromsötét házában szerezte meg az inspirációt, ahol az árnyak közé egy szörnyeteget képzelt el. Innen jött az ötlete, miszerint mi volna, ha a sötétség egy hely lenne a térképen. A regény végül 2012-ben jelent meg és hamar nagy sikerré vált. Magyarul a Könyvmolyképző Kiadó adta ki 2014-ben Varga Csaba Béla fordításában. 

A filmipar is gyorsan felfigyelt a könyvekre és végül a Netflix készített belőle élőszereplős sorozatot. A történetben viszont nemcsak az Árnyék és csont, hanem a Hat varjú-duológia karakterei is megjelennek egy teljesen új sztoriszállal, amelynek megalkotásában az írónő is közreműködött. A regényhez hasonlóan a sorozat is gyorsan népszerűvé vált, az első néhány hétben 55 millióan nézték meg. 

Napidézés az Árnyzónában

A mindent elindító Árnyék és csont regény a cári Oroszország által inspirálódott Ravkában játszódik, amit kettészel az Árnyzóna. Ez egy kilométereken átívelő és égig érő sötétség, ahová nem hatol be a fény, benne emberevő szörnyetegek, a volkrák lakoznak. A két országrész emiatt kénytelen átkelni a Zónán, akárhányszor katonákat szállítanak a más országokkal való hadakozás miatt. Mindenki a Napidéző eljövetelét várja, aki véget vethet az árnyak uralmának.

Alina Sztarkova és legjobb barátja, Maljen Orecev háborús árva, akiket besoroztak az Első Hadseregbe. Alinából térképész lesz, Malból pedig nyomkövető. Egy napon az osztaguknak át kell kelnie az Árnyzónán, ahol az út során Alina olyan képességről tesz tanúvallomást, amelynek birtoklásával idáig tisztában sem volt. Szempillantás alatt a főváros védett falai mögé kerül, itt megismerkedik az Éjúrral, a Zónát létrehozó Fekete Eretnek leszármazottjával, aki Ravka megmentőjét látja a lányban. Alina új barátokra és ellenségekre tesz szert, miközben meg kell küzdenie Mal hiányával és a vállaira nehezedő súllyal. Azonban a Kis Palotában nem mindenki az, akinek mutatja magát…

Napidézés Árnyzónában

Mit mi után olvassak?

Bár egy könyvvel kezdődött az egész, mára terebélyes univerzummá nőtte ki magát a Grisaverzum. Trilógiák, duológiák, kiegészítő kötetek és képregények is megtalálhatók a kínálatában. Alább egy ajánlott olvasási sorrendet mutatok be, az idáig magyarul megjelent kötetekkel számolva.

 1. Grisa-trilógia
  1. Árnyék és csont
  2. Ostrom és vihar
  3. Pusztulás és felemelkedés
 2. Hat varjú-duológia
  1. Hat varjú
  2. Bűnös birodalom
 3. A sebhelyes cár-duológia
  1. A sebhelyes cár

A sebhelyes cár folytatása, a Rule of Wolves még csak angolul elérhető. A kiegészítő kötetek között megtalálható a Language of Thorns, amely a világban játszódó meséket mutat be, a The Lives of Saints, amely a nagy szereppel bíró szentekről szó, a The Tailor, ami egy Árnyék és csontban lévő jelenetet mutat be másvalaki szemszögéből, valamint az írott és rajzolt formában is megjelent The Demon in the Wood, amely pedig egy karakter eredettörténetét meséli el. A The Severed Moon-ban a sorozat ikonikus idézeteiről írhatják le gondolataikat a rajongók.

Az írónő nyilatkozata szerint szándékozik még ebben az univerzumban játszódó regényeket írni, így a jövőben gazdagodni fog ez a lista.

Grizaverzum könyvsorozat

Grisák, vagyis a szupererők birtokosai

A Grisaverzum egy olyan világban játszódik, ahol egyesek képesek az Alaptudományok művelésére, például magukhoz tudják vonzani a gyúlékony részecskéket és azzal tüzet idézni. Így tehát a varázslat csupán az anyag manipulálása. Ezen embereket nevezzük grisáknak, akiket a világ legtöbb helyén gyűlölnek, Ravkában azonban a Második Hadsereg tagjaivá váltak, akik különleges erejükkel szolgálják hazájukat. Erejük kimutatása végett sokféle színű és hímzésű keftát viselnek. Képességeik alapján a grisák különböző osztályokba sorolhatók:

 • Korporálok – Másnéven az Élet és Halál Rendje. Ruhájuk karmazsinvörös színű.
  • Szívtörők – kártékony módon tudják befolyásolni az emberi testet, a szív megállításától kezdve az izomgörcsön át a pulzus felgyorsításáig. Feketén hímzett a ruhájuk.
  • Gyógyítók – a test reparátorai, akik bármilyen sebet képesek beforrasztani. Őket a szürke hímzésről lehet felismerni.
  • Szabók – a grisák között ritkaságnak számítanak, a külsőt tudják megváltoztatni hosszabb-rövidebb időre. Őket illeti meg a kék hímzés.
 • Étherálok – Másnéven az Idézők Rendje. Ruhájuk kék színű.
  • Szélhívók – A levegőt képesek manipulálni. Ezüsttel díszített a ruhájuk.
  • Pokolhívók – A tűznek parancsolnak. Övéké a piros hímzés.
  • Hullámhívók – A vizet tartják uralmuk alatt. Világoskékkel jelzik a rendjüket.
  • Napidéző – belőle csak egy létezik, a fényt tudja megidézni.
  • Éjúr – belőle is csak egy van, az árnyak felett uralkodik.
 • Matyeriálok – Másnéven a Fabrikátorok rendje. Ruhájuk lila színű.
  • Djuraszták – különféle anyagokat (fém, fa, textil) tudnak kedvükre formálni. Szürke a díszítésük.
  • Alkimisták – kémiai vegyületeket képesek manipulálni. Vörös hímzés illeti meg őket.

Mindegyik grisának megvan a maga szerepe a hadseregben, kiképzésük pedig a Kis Palotában zajlik. Hatalmukat különféle erősítőkkel tudják növelni, amihez le kell vadászniuk egy mitikus állatot és a csontját önmagukba forrasztani. A legtöbb grisa egy erősítővel rendelkezik, de a leghatalmasabbak többel is.

Grisák

Ki kicsoda?

Az Árnyék és csontban rengeteg karakterrel ismerkedünk meg, így vegyük leltárba őket:

 • Alina Sztarkova – a történet főszereplője, az ő szemszögéből ismerjük meg az eseményeket. Háborús árva, majd térképész, végül pedig egy nagy hatalmú grisa. 
 • Maljen Orecev – Alina legjobb barátja, ugyanabban az árvaházban nevelkedtek, majd együtt kerültek be a hadseregbe, ahol nyomkövetőként dolgozik. 
 • Éjúr – a Második Hadsereg vezetője, aki eretnek felmenőjéhez hasonlóan az árnyaknak parancsol. 
 • Zsenya Szafin – a cárnét szolgáló, szintén ritkaságnak számító Szabó.
 • Zója Nazjalenszkaja – a Második Hadseregben szolgáló Szélhívó.
 • David Kostyk – különleges tehetségű fabrikátor, a fém és üveg megmunkálásának mestere.
 • Marie – A Kis Palotában tanuló pokolhívó grisa.
 • Nágya – A Kis Palotában tanuló szélhívó grisa.
 • Baghra – a grisákat kiképző mogorva idős hölgy.
 • Apparátus – az udvarban dolgozó, rejtélyes pap.

Természetesen a lista nem teljes, hiszen a többi regényben folyamatosan új szereplőkkel ismerkedünk meg, akiknek neveit napestig sorolhatnánk.

Mégis hol járunk?

A Grisaverzum kötetei különböző helyszíneken játszódnak, így vessünk egy pillantást a térképre.

A keleten lévő földrészen található Ravka, amit az Árnyzóna csúfít el és oszt két részre. Fővárosa Os Alta, itt van a cár rezidenciája. Északon található Fjerda, a katonailag fejlett ország, aminek különleges alakulata (drüskellék) a grishákra vadásznak. Fővárosa Djerholm, ahol a szigorúan őrzött Jégudvar található. Délen pedig Shu Han rejtezik, ahol szeretnek kísérleteket végrehajtani a grishákon.

Az Igaz-tengeren bújik meg Kerch, a kereskedőállam, melynek fővárosában (Ketterdam) gyakoriak a bandaháborúk. A nyugati kontinensen pedig északon a termőföldekben gazdag Novji Zem van, itt a grishák nagy tiszteletnek örvendnek. A térkép legtetején pedig a Vándorló szigetek helyezkednek el. 

Grisaverzum térképe

Miért érdemes elolvasni?

A Grisaverzumot elindító Árnyék és csont egy varázslatos utazás hófödte tájakon, cári rezidenciákon és éjsötét zónákon keresztül. A szereplők egyediek és szerethetők, ahogyan az írónő által kitalált „mágiarendszer” is. Mesél a fény és a sötétség harcáról, a bántalmazókkal szembeni fellépésről és a szeretetről. Ajánlom a könyvet mindazoknak, akik moziverzumok helyett könyves univerzumokba vágnának bele, akik szeretik a szláv ihletésű fantasyket és akik maguk is fény szeretnének lenni az árnyak között. 

 

Források: Leigh Bardugo: Árnyék és csont, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 5

EnglishGermanHungarian