[metaslider id="9331"]
jog

ELSA Jogesetmegoldó verseny/konferencia- Interjú Illés Dórával

November 21-én az ELSA Pécs Egyesület konferenciát tartott az állatvédelemről, melyet egy jogesetmegoldó verseny előzött meg. Az ELSA Pécs Egyesület 2023/24 első félévének nagy eseménye egy 4 előadásból álló előadássorozat, amely november 21. délutánján került megrendezésre. A konferencia helyszíne a Dr. Halasy-Nagy József Aula volt. Az eseményről az ELSA Pécs elnökével, Illés Dórával készítettem interjút.

Kérlek, röviden mutasd be az ELSA-t! 

jogIllés Dóra: Az ELSA, vagyis The European Law Students’ Association, tehát az Európai Joghallgatók Szövetsége a világ legnagyobb, joghallgatókból és fiatal jogászokból álló non-profit nemzetközi szervezete, amely Európa 41 országának 300 jogi karán van jelen. 1981-ben alapították Bécsben magyar, német, lengyel és osztrák diákok. Ez talán a kötelező rész, amit mindig elmondok róla, viszont az ELSA ennél sokkal több, maga a közösség. Magyarországon, mint egyesület az ELSA több nagyvárosban is jelen van, szakmai és közösségi programokkal színesítik a joghallgatók mindennapjait. 

Úgy tudom, a konferenciát egy jogesetmegoldó verseny előzte meg. Tudnál mesélni róla?

Illés Dóra: A tematikus félév jegyében a jogesetmegoldó verseny is állatvédelmi témát ölelt fel. A Polgári Jogi Tanszéket kértük meg, hogy segítsenek nekünk, így ők dolgozták ki azt az érdekes és sokoldalú jogesetet, amire november 12. éjfélig lehetett beadni a megoldásokat. A nyeremény szintén a tematikus félévnek köszönhetően egy állat örökbefogadása lesz a Pécsi Állatkertből. Az eredményhirdetés még várat magára, valószínűleg az lesz a félév utolsó eseménye. 

Nemrégiben került megrendezésre a rendezvényetek. Ismertetnéd pár mondatban a programot?

Illés Dóra: Idén úgy döntöttünk, tematikus félévet tartunk, és végül az állatvédelemre esett a választásunk. A kérdésedben szereplő programunk egy négy előadásból álló konferencia volt, amely az állatvédelemről és annak jogi vonatkozásairól szólt. Az előadók tekintetében a sokszínűségre törekedtünk. Elsőnek Dr. Németh Gábor vezető ügyész úr előadását hallgathattuk meg, de lehetőség volt megtekinteni a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület képviseletében Farkas Tamás előadását, a Polgári Jogi Tanszékről Lénárdné Dr. Maletics Borbála előadását, illetve a Büntetőjogi Tanszékről Prof. Dr. Gál István László előadását. A programunk helyszínéül a Dr. Halasy-Nagy József Aula szolgált.

jog

Miért ezt a témát választottátok az eseményhez?

Illés Dóra: A tematikus félév ötlete már az előző félévben megfogalmazódott, ugyanis már akkor kiválasztottunk egy témát, amit követtünk a félév programjaival. Tavaly a környezetvédelem volt porondon, de most ősszel az október 4-i állatok világnapja tökéletes lehetőség volt arra, hogy a félévet az állatvédelemnek szenteljük. Ezen téma keretein belül alakítottuk programjainkat és versenyeinket.

jog

Nehéz volt egy ilyen kaliberű rendezvény megszervezése?

Illés Dóra: Én úgy gondolom, minden rendezvény megszervezése valahol nehézségeket tud okozni, viszont egy ilyen csapattal dolgozni megkönnyítette a dolgomat. A program alapja egész hamar összeállt, már szeptemberben tudtuk, hogy egy konferenciát szeretnénk szervezni a félév végére. Az időpont többször változott, mert a részletek nem akartak egésszé összeállni. Végül ahogy a termet sikerült lefoglalnunk, úgy tudtunk minden mást is fixálni.

Miért ajánlanád a hallgatóknak, hogy lépjenek be az ELSA Pécs Egyesületbe?

Illés Dóra: Szerintem az ELSA nagy lehetőségeket kínál a hallgatóknak és ráadásul a tagság semmilyen kötelezettséggel nem jár. Többek között a tagoknak lehetőségük van külföldi vagy akár belföldi gyakorlati helyekre eljutni a gyakornokcsere-program segítségével, valamint nyári és téli egyetemeken részt venni, illetve ne felejtsük el, hogy az ELSA tagsággal egy közösséghez tartozás is vár. Hatalmas élményekkel lehet gazdagodni, országos vagy helyi eseményeken részt venni, kapcsolatokat építeni. 

Az ELSA a közösségi programok mellett, ahogy már említettem, szakmai és gyakorlati lehetőségeket is kínál, többek között szakmai előadásokat, irodalátogatást vagy a már említett gyakornokcsere-program által megpályázható belföldi és külföldi lehetőségeket. Minden félév elején tartunk tagfelvételt, így ha esetleg valakit sikerült meggyőznöm, akkor keressen minket bizalommal, akár a Facebook, akár az Instagram oldalunkon, ahová mindig kikerül az aktuális tagfelvétel helyszíne és időpontja!

Forrás: kiemelt kép

EnglishGermanHungarian