[metaslider id="9331"]
Büntetőjogi Tanszék évértékelő interjú

„A büntetőjogot nem lehet úgy tanulni, hogy csak félig koncentrálunk” – A Büntetőjogi Tanszék Évértékelő interjúja

Ahogy vészesen közeledik a vizsgaidőszak, mindannyiunkban kezd tudatosulni: bizony egy újabb félév végéhez érkeztünk. A 2023/24-es tanév első félév egyfajta lezárásaként igyekszünk több tanszék tapasztalatait és céljait is közelebb hozni a hallgatókhoz, egyúttal összegezni az évet. Ebben a cikkben a Büntetőjogi Tanszék tanszékvezető professzorával, Prof. Dr. Gál István Lászlóval készült interjúban olvashattok arról, hogyan értékeli a tanszék a lassan lezárásra kerülő félévét. 

Milyen nehézségekkel, kihívásokkal szembesült a tanszék a 2023/24-es tanév I. Félévében?

Prof. Dr. Gál IstvánProf. Dr. Gál István László: Nyár végén adtuk le a nyomdába az új Különös rész Tankönyvet, és nagyon reméltük, hogy még időben megjelenik, így a hallgatók a kollokviumra és a záróvizsgára készülve is tudnak már tanulni belőle. Szerencsére októberben megjelent és eljutott a hallgatókhoz. Emellett nagyon sok nemzetközi konferencia volt ebben a félévben és több tanulmányt is le kellett adnunk. Most pedig már kezdődik a vizsgaidőszak, aminek az első hete decemberben mindig mozgalmas, mert a kollokviumok mellett most jönnek a záróvizsgák is, párhuzamosan.

Talán érdemes lehet szót ejteni a Büntetőjogból bevezetésre került írásbeli vizsgákról. Milyen tapasztalatok, visszajelzések vannak ezzel kapcsolatban?

Prof. Dr. Gál István László: Az írásbeli vizsgának számos előnye van a szóbelihez képest. Nincsenek különbségek az egyes vizsgáztatók által támasztott követelmények között, tehát egységes. Minden hallgató ugyanazokat a kérdéseket kapja egy adott vizsganapon, tehát demokratikus. Emellett könnyen és gyorsan javítható, objektív. Egy nap 100-120 hallgatót is le lehet vizsgáztatni írásban, szóbeli vizsgán ez nehezebb lenne. Ennek ellenére gondolkodom azon, hogy visszahozom a szóbeli vizsgákat, legalább Általános részből. Ez azonban ebben a tanévben még biztos nem fog megtörténni. A szóbeli vizsgának is megvan a létjogosultsága, különösen büntetőjogból, hiszen a jogász szakma sok olyan képességet igényel, ami a verbális kommunikációban érhető tetten és alakítható ki.

Minden félévben adódnak meghatározó pillanatok, amikre szívesen gondolunk vissza a későbbiekben. Tanszékvezetőként mi volt az a momentum ebben a félévben, amire örömmel fog visszaemlékezni?

Prof. Dr. Gál István László: Több egyetemen tanítok, nemzetközi és hazai konferenciákra járok, PhD védéseken veszek részt folyamatosan, mellette ügyvédként is dolgozom. Elég mozgalmas volt ez a félév is, ahogy mondani szoktam: egy nap = 24 óra, meg egy éjszaka… Sokat segítenek a kollégáim is, hogy mindenhol helyt tudjak állni. Tanszékvezetőként a félév első oktatási napjára emlékszem vissza örömmel: körülnézve ismét megállapítottam, hogy kiváló kollégákkal dolgozom együtt, közülük ketten, Nagy Zoltán és Balogh Ágnes a tanáraim voltak, Nagy Melánia volt tanítványomként már adjunktus, Németh Henrietta és Ripszám Dóra pedig egy év múlva tanársegédek lesznek. Büszke vagyok rá, hogy ebben a csapatban dolgozom.

Az adventi időszakban a hallgatóknak nem csak a karácsonyra, de a vizsgákra is fel kell készülniük. Milyen gondolatokat, tanácsokat adna át ezzel kapcsolatban? 

Prof. Dr. Gál István László: A büntetőjogot nem lehet úgy tanulni, hogy csak félig koncentrálunk. Napjainkban a hallgató legnagyobb ellensége a tanulás során az okostelefon.  Ha állandóan üzenetekre válaszolnak, kommunikálnak a környezetükkel, ismerősökkel, akkor nem tudnak kellő mértékben a tananyagra koncentrálni. Néhány órára kikapcsolni vagy legalább lehalkítani: ez nagymértékben növelheti a tanulás hatékonyságát. Egy félév anyagát büntetőjogból meg lehet tanulni 4-5 nap alatt is, de több hét alatt is, ez a hallgatón múlik. A munka mindig kitölti a rendelkezésre álló időt… Azt tanácsolom, hogy osszák be az anyagot kisebb egységekre, és legalább egy napot hagyjanak ismétlésre a végén. A büntetőjog a jogágak között az utolsó: csak akkor alkalmazzuk, ha a többi jogág eszközrendszere nem elegendő. Ugyanakkor ez a legerősebb jogág is egyben: az állampolgárok életébe a legnagyobb fokú beavatkozást is lehetővé teszi, gondoljunk csak az életfogytig tartó szabadságvesztésre. Ezért a Tanszék álláspontja az, hogy a büntetőjogot alaposan, precízen meg kell tanulni. Ha valaki a kellő időt rászánja, akkor nem lehet semmi probléma, és a vizsgára is örömmel fognak majd visszaemlékezni.

A Media Iuris nevében köszönöm szépen az interjút, és minden hallgatótársamnak eredményes vizsgaidőszakot kívánok!

 

Kép forrása: 1

EnglishGermanHungarian