[metaslider id="9331"]
A szakma legnagyobb díjait vehette át Karunk oktatója- Interjú Dr. Bíró Zsófiával

A szakma legnagyobb díjait vehette át Karunk oktatója- Interjú Dr. Bíró Zsófiával

2023. november 24-én a Magyar Tudományos Akadémián és a Wolters Kluwer Jogászdíj díjátadóján is elismerték a Technológiai és Energiajogi Tanszék oktatóját, dr. Bíró Zsófiát. A magas rangú kitüntetéseket kiemelkedő szakmai pályafutásért és teljesítményért nyújtják a szakmai bizottságok. Arról, hogy mit jelentek ezek a díjak, és milyen feltételeknek kell megfelelni az elismerésekhez, a Tanárnővel készült interjúban olvashattok. 

A fiatalok legrangosabb hazai tudományos díját vehette át a Magyar Tudományos Akadémián. Mit érdemes tudni a Junior Prima díjról, amellyel elismerték munkásságát? 

Dr. Bíró ZsófiaDr. Bíró Zsófia: A Junior Prima Díj a jövő meghatározó személyiségeinek szeretne jelentős ösztönzést adni. Magyar tudomány kategóriában az elismerést azok a 33 év alatti fiatal tudósok kaphatják, akik kimagasló tudományos munkájukkal, nemzetközi eredményeikkel, oktatási- és közösségépítő tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a magyar tudomány fejlődéséhez. Én abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy harmadik jogászként és negyedik közgazdászként kaptam meg az elismerést a díj a történetében, magyar tudomány kategóriában.

Mennyiben különbözik a Junior Príma díj a Prima Primissima elismeréstől?

Dr. Bíró Zsófia: Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy míg a Prima Primissima Díj életműveket ismer el, addig a Junior Prima Díj a legtehetségesebb magyar fiatalokat emeli ki és inspirálja a munka folytatására.

Ön szerint mi tudja adni a legnagyobb motivációt, ösztönzést egy szakmabelinek ahhoz, hogy hivatásszerűen végezhesse azt a tevékenységet, amelyet választott? 

Dr. Bíró Zsófia: A motiváció belülről fakad, egyfajta saját belső cél, elhivatottság, amit már a pálya elején megfogalmaz magának a reményteli fiatal. Bennem ez a PTE ÁJK-n és a Pécsi Közgázon folytatott tanulmányaim alatt körvonalazódott, a tanulmányok lezárását követő évek alatt pedig mondhatni kikristályosodott. Ugyanakkor mindig jönnek újabb lehetőségek – és ezeket sorolnám az ösztönzés kategóriába –, amelyek valamennyire azért még formálják a belső célokat, sőt akár újabbakat is teremthetnek.

Természetesen amikor a sok munka beérik és a gyümölcse magas rangú szakmai díjakban mutatkozik meg, az is erős ösztönző, hiszen visszaigazolást ad az eddigi tevékenységekről, hogy jó irányba haladtam és ezt érdemes folytatni, van miért, hiszen a szakma is figyelemre méltónak tartja.

A szakma legnagyobb díjait vehette át Karunk oktatója- Interjú Dr. Bíró Zsófiával

Ugyancsak november 24-én került sor a Wolters Kluwer Jogászdíj díjátadó gálájára, ahol a szakmai bizottság ítélte oda Önnek az év fiatal jogász tehetsége díjat. Milyen szempontokat vesz figyelembe a bíráló bizottság a díj odaítélésekor? 

Dr. Bíró Zsófia: Az év fiatal jogász tehetsége kategóriában a pályázatban megjelölt, a jogászi hivatás elsajátítása során elért innovatív jogi megoldások és a digitális szemlélet voltak a főbb bírálati szempontok. A bírálóbizottság ezen felül figyelembe vette a kiemelkedő tanulmányi, tudományos, szakmai, gyakorlati eredményeket és a jelöltek kimagasló képességeit, korosztályához viszonyított átlagon felüli tudását és kompetenciáit.  Véleményem szerint nálam – a fiatalok körében viszonylag ritka – energiajogi érdeklődés és jártasság képviselte azt a plusz értéket, ami a díj elnyerését hozta, valamint, hogy teszem mindezt interdiszciplináris megközelítéssel, hiszen jogi diplomám és doktori fokozatom (PhD) mellett három közgazdász diplomával is rendelkezem, ami nagyban segíti az energiaipari folyamatok megértését. Az „én háromszögem” a stratégia – innováció – szabályozás, azaz a munkám és kutatásaim során többnyire egy adott energiastratégiai anyagból indulok ki, megvizsgálom a kapcsolódó, szóba jöhető innovatív megoldásokat (pl. energiaközösségek, hidrogéntechnológia stb.), majd ezt követően az uniós és hazai joganyagra, gazdasági és innovációs benchmarkokra támaszkodva dolgozom ki, hogy hazánkban milyen konkrét szabályozást, lenne célszerű kialakítani vagy éppen átalakítani. Mindig szem előtt tartom, hogy a szabályozás ne gátolja az innováció organikus fejlődését, hiszen annak éppen ösztönzőleg kell hatnia a jó gyakorlat elterjedése érdekében. Valószínűleg az sem lehetett utolsó szempont, hogy idén a CINEA engem is beválogatott a 30 fiatal energia nagykövet közé, akik a Fenntartható Energia Európai Hetén Brüsszelben ajánlásokat fogalmazhattak meg az Európai Bizottság részére.

Mivel jár a Jogászdíj elnyerése a díjazott életében? 

Dr. Bíró Zsófia: A szakma elismerése nem csak hatalmas megtiszteltetés, de mind közül a legfontosabb, hogy önigazolás is egyben: valóban megérte eddig maximumot nyújtani a munkám során és ezentúl is érdemes, mert tényleg jó az, talán mondhatom, hogy kiemelkedő, amit csinálok.

Amellett, hogy a díjnak jelentős PR értéke van és széleskörű megjelenést, énmárka építést biztosít, azt kell, hogy mondjam, ismertséget és elismertséget is hoz magával, a jogász társadalmon kívül is. Ugyanez igaz a Junior Prima Díjra. Bár magyar tudomány kategóriában kaptam, akkor eszméltem rá valójában, hogy tényleg hatalmas dolgokat értem el, amikor az energiaipar és a közszféra neves képviselői is gratuláltak, azaz tudták, mit is jelentenek ezek a díjak.

Karunk tudományos munkatársaként milyen tervekkel, célokkal tekint a jövő felé?

Dr. Bíró Zsófia: Ami a hosszútávú terveket és célokat illeti, továbbra is magas színvonalon fogom végezni a munkámat, mindezt élethosszig tartó tanulás mellett és remélem, hogy eredményeimmel a PTE és Pécs hírnevét öregbíthetem a jövőben is. Most viszont azt hiszem, hogy egy pillanatra megpihenhetek ezen a „hegycsúcson”, körülnézhetek, értékelhetem a múltat, majd a következtetések levonását követően új lendülettel megyek neki a rám váró kihívásoknak. 

A Media Iuris nevében köszönöm szépen, hogy elvállalta az interjút. Sok sikert kívánok a továbbiakban.

 

Képek forrása: 1

EnglishGermanHungarian