[metaslider id="9331"]

Amikor a fény legyőzi a gonoszt – Luca-nap és annak rejtelmei

Személyes vallomással kell kezdenem: imádom a nevemet. A hangzása, a jelentése, az eredete, mind-mind lenyűgöző számomra. Hihetetlen, hogy négy betű egymás mellé rakása kiadja azt a személyt, aki én vagyok és ezáltal mások is azonosítani tudnak. Minden évben eljön december 13., amikor ezt meg is tudom ünnepelni, ahogyan sokan mások is különféle népszokásokkal és hagyományokkal. Mi állhat ennek hátterében? Milyen hagyományok kötődnek ehhez a naphoz? Máshol hogyan ünnepelnek? Többek között ezen kérdésekre keresem a választ cikkemben.

Luca, Lúcia, szent

fény

Először is tisztázzuk a Luca név eredetét és jelentését. A latin lux, vagyis fény kifejezésből származik, valamint a Lúcia magyarosított formája. Többféle, a fényhez kötődő jelentése van, például sugárzóan fényes, hajnalban vagy virradatkor született. Bár itthon női névként használatos, a világ számos pontján a férfiak viselik. Legendás hordozója Szent Luca vagy Lúcia, aki a római időszakban élt Szicíliában. Álmában Szent Ágota megjelent neki és ennek hatására áttérült a keresztény vallásra. Szüzességet fogadott, amit kérője nem nézett jó szemmel, ezért megkínozták. Különféle módszereket próbáltak ki rajta, ám semmi sem térítette őt vissza a pogány hitre, így végül elvágták a torkát. Egyes történetek szerint saját maga tépte ki a szemeit, ezért a középkorban a szembetegek védőszentje volt. A magyar hagyomány azonban ismer egy másik Lucát is, aki gonosz, megbünteti azokat, akik nem tartják be a névnaphoz kapcsolódó tiltásokat. A tilalmak közé tartozott a fonás, szövés, kenyérsütés, fonás. Luca-asszony alakja egy leplet hordó, idős nőé.

Luca-Luca kitty-kotty…

December 13. a Gergely-naptár bevezetése előtt az év legrövidebb napja volt, ezért fényhozó ünnepként tekintettek rá. Itthon gonoszjáró napnak tekintették, ezért kiemelt fontosságú volt a rontások és boszorkányok elleni védelem. Mindemellett számos népi hagyomány fűződik ehhez a naphoz, amik közül néhányat bemutatok. Luca napján vette kezdetét a lucaszék faragása, amin egészen karácsonyig kellett minden nap dolgozni. Ha a szigorú szabályok szerint elkészült székre karácsony estéjén, az éjféli misén ráállt valaki, megpillanthatta a boszorkányokat, akik ilyenkor szarvat viseltek. Azonban ekkor a boszorkány is észrevette az illetőt és üldözőbe vette. Ezért a hazafelé vezető úton a menekülőnek mákot kellett szórnia maga után, amit a boszorkánynak fel kellett vennie, ezért időt nyert magának. A lucaszéket végül a tűzbe kellett hajítania, így megmenekülve a gonosz elől.

fény

A Luca-búzával a jövő évi termést igyekeztek megjósolni az emberek. Az elültetett búzaszemeket karácsonyig kellett növeszteni és ha addigra kihajtott, bőséges termésre lehetett számítani. A fiatalok is kivették részüket a névnapi forgatagból a lucázással vagy kotyolással. Házról-házra járva mondtak el mondókákat, rigmusokat, termékenységet és bőséget kívánva az ottlakóknak.  Számos jóslás is kapcsolódott ezen naphoz. A házba elsőként belépő személy neme határozta meg a születendő állatok nemét, ha férfi, akkor bika, ha nő, akkor ünő. Rengeteg szerelmi jóslást is végeztek a lányok, többek között gombócokba rejtettek férfi neveket, és amelyik elsőként feljött az üstben, az takarta a jövendőbeli nevét. A luca-zöldághajtással azt próbálták kideríteni, hogy ki fog hamarosan férjhez menni: akinek karácsonyra kizöldült, hamarosan házasodásra számíthatott. A lucapogácsával szintúgy a férjük nevét próbálták kideríteni, a karácsonyra megmaradt pogácsa rejtette szerelmét.

Luca-nap a világ körül

December 13. nem csak a magyaroknál, hanem a világ más népeinél is jeles nap. A skandináv területeken, ahol az év egy részét sötétségben töltik, kiemelt szerepe van a fény ünneplésének. Itt is úgy tartották, hogy ezen a napon ártó lények járnak a házak körül, ezért fénnyel és ébren maradással védekeztek.

fény

Jellegzetes hagyomány a Luciatåg, amikor a megválasztott Lucia hófehér ruhában és gyertyakoronában körbejárja a várost. Őt követik az udvarhölgyek, a csillagfiúk és a manók. Minden norvég gyerek ismeri Sankta Lucia dalát, ami a nap folyamán többször is elhangzik. 

Az étkezésnek is jelentős szerepe jut: a fehér ruhába öltözött legidősebb lánygyermek kávéval és Luca macskájával kínálja családját. Nem kell megrémülni: a Luca macskája egy sáfrányt és mazsolát tartalmazó csavart péksütemény, amelynek elkészülése során egyetlen kiskedvencnek sem esik baja. A finomságokból a vendégek is lakmározhatnak. 

fény

Sugárzóan fényes

Mint láthattuk, a Luca-nap évszázadokra visszanyúló gyökerekkel rendelkezik, rengeteg szokás és tiltás kötődik hozzá. Ezért mi se féljünk kivenni részünket a forgatagból és fényt gyújtani a szürke hétköznapokban. A lucaszékkel azonban óvatosan, hiszen mák hiányában könnyen a boszorkány karmai közé kerülhetünk…

Ezúton is boldog névnapot kívánok az összes Lucának!

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian