[metaslider id="9331"]

7 hűsítő nyári ital a kánikulában

A nagy nyári melegben fontos a megfelelő napi folyadék bevitel, azonban a napi 1,5 – 2 liter víz elfogyasztása mellett, mindig jól esik egy-egy jégkockákkal teli hűsítő ital. Ilyenkor legtöbben talán a limonádéra gondolunk, amit többféleképpen is elkészíthetünk, akár citromosan, mentásan, vagy málnásan, emellett pedig ott van még az isteni, gyümölcsös pinkyládé is, aminek a receptjét szintén elolvashatjátok lentebb. A kávé szerelmeseinek örömére szó lesz még a jegeskávéról, amit akár otthon is könnyedén elkészíthet ezután bárki, ezenkívül az én személyes kedvencemről, a bodzaszörpről, a mentaszörpről, és a frissítő, vitaminokban gazdag smoothie-ról, az elkészítési útmutatójukkal együtt. 

Bár már átléptünk az utolsó nyári hónapba, még mindig eszméletlen meleg napok vannak, ezért is ajánlanám ezeket az italokat, amelyeket elfogyaszthatunk akár egy jó könyv mellett a kertben, esetleg film- vagy sorozatnézés közben, de még a munkába is magunkkal vihetjük őket.

Limonádé – mentalevelekkel vagy anélkül

ital

A limonádé az egyik legáltalánosabb nyári ital, amit nagyon könnyedén elkészíthetünk, hiszen pusztán citrom, cukor, és víz szükséges hozzá. Az arányokat mindenki a saját ízlése szerint módosíthatja, de talán a legoptimálisabb, ha egy két literes kancsót veszünk elő, amit teletöltünk vízzel, ehhez pedig felhasználjuk egy- vagy két citrom kifacsart levét, és belekeverünk legalább 6-7 evőkanálnyi cukrot. Miután összekevertük már adhatjuk is hozzá a jégkockákat, és ha éppen valakinek van menta- vagy citromfű bokra, arról csipkedhet le leveleket, amiket alapos öblítés után már bele is tehet a kancsóba, ezzel pedig kész is a frissítő limonádénk!

Málnás limonádé – de ki ne hagyd a jégkockát!

ital

A málnás limonádé, – a pinkyládé-hoz hasonlóan – szintén rózsaszínes pirosas színvilágot fog magára ölteni, attól függően, hogy mégis mennyi málnát használunk majd fel hozzá. A málnás limonádé elkészítésekor az első feladatunk, hogy fogunk egy lábost, felöntjük 2,5 dl vízzel, amiben elkeverünk 15 dkg cukrot, ehhez hozzáadunk 30 dkg málnát, egy felkarikázott citromot, és kevergetve felforraljuk. Majd miután kihűlt, leszűrjük, hogy a magok ne kerüljenek bele. Végeredményül egy málnás szörpöt fogunk kapni, amit poharakba töltve felöntünk ásványvízzel, beletesszük a jégkockákat, esetleg egy két mentalevelet, és már fogyaszthatjuk is!

Pinkyládé – a rózsaszín mennyország

ital

Ezzel a recepttel 4 pohárnyi isteni pinkyládét tudunk készíteni, de természetesen az arányokat itt is ízlés szerint módosíthatjuk. Először is szükségünk lesz egy nagy kancsóra, amit töltsünk meg körülbelül 8 dl ásványvízzel, majd pedig adjuk hozzá egy kifacsart citrom és lime levét. Keverjünk a vízbe 2 evőkanál cukorszirupot, és két evőkanál gránátalma szirupot, majd pedig karikázzunk fel egy citromot és egy lime-ot, amiket szintén tegyünk bele a kancsóba. Ezután már csupán a jégkockák kellenek és tölthetjük is a poharakba. 

Jegeskávé – kávéfüggők fel a kezeket!

ital

A jegeskávét a világ különböző pontjain mind más-más formában készítik el, azonban én most a vanília fagylalttal megspékelt verzióját mutatnám be. Ehhez kelleni fog egy 3 dl pohár, vanília fagylalt, jégkockák, tej, és espresso. Első lépésként tegyünk egy gombóc vanília fagylaltot a pohárba, majd erre dobáljunk rá pár nagyobb méretű jégkockát. A nagyobb jégkockáknak igazából azért van jelentőségük, mert jóval lassabban olvadnak el, mint a kisebb méretűek, így kevésbé lesz ,,vizes” hatása a jegeskávénknak. Miután a pohárba raktuk a fagyit és a jégkockákat, öntsük fel körülbelül 2 dl tejjel, majd pedig lassan öntsük bele a lefőzött espresso-t, és már kész is a házi készítésű jegeskávénk!

Bodza szörp – az örök klasszikus!

ital

Bár a bodzaszörp készítésének a szezonja már lejárt, mégis biztosan vannak jó páran, akik készítettek, és most van néhány üvegnyi szörp elvétve a konyhájukban. Azoknak, akik esetleg nem készítettek, ajánlanám a bolti szörpkészítményeket, amiket felhasználva szintén isteni nyári frissítőt készíthetnek néhány jégkocka, citrom karika, és mentalevél kíséretében. 

Mentaszörp – kihagyhatatlan!

ital

Ezzel a recepttel 2 liter mentaszörpöt készíthettek el, és nem lesz szükségetek másra, mint vízre, cukorra, citromsavra, citromra, limera, és 2 marék mentalevélre. Először is vegyünk elő egy edényt, amit öntsük fel 2 liter vízzel, majd tegyük bele az alaposan átmosott mentaleveleket, és a felkarikázott citromot, és lime-ot. Ezt letakarva, egy éjszakán át pihentessük, és hagyjuk összeérni az ízeket. Másnap kis lángon forralva, keverjünk el benne 1 kg cukrot, és 5 dkg citromsavat, majd 10 perccel a forrás után már kész is. A szörpöt az üvegekbe tölthetjük, és a légmentes zárás érdekében dunsztoljuk őket. Pár napnyi pihentetés után már meg is kóstolhatjuk munkánk gyümölcsét, és fogyaszthatjuk az isteni, házilag elkészített mentaszörpünket!

Áfonyás smoothie – tele vitaminokkal

ital

A smoothie az egyik legegyszerűbben elkészíthető vitaminbomba az év bármely időszakában, éppen ezért bármilyen gyümölccsel vagy zöldséggel elkészíthetjük. Én most az áfonyás smoothie mellett teszem le a voksom, hisz érik az áfonya, és mi lehetne jobb most egy frissen szedett áfonyákból készített hideg italnál?

Ezzel a recepttel egyébként egy főre tudunk áfonyás smoothie-t készíteni, és nem is lesz másra szükségünk, mint 3 evőkanál joghurtra, 1 csésze alaposan megmosott áfonyára, fél banánra, 1 teáskanál mézre, és 1 dl tejre, azonban ezt ízlés szerint lehet módosítani. Nem véletlen mondtam, hogy az egyik legegyszerűbben elkészíthető vitaminbomba, hisz miután összeszedtük a hozzávalókat, pusztán csak bele kell őket raknunk a turmixgépbe, és miután gondosan összeturmixoltuk az egészet, már tölthetjük is a pohárba. A melegre való tekintettel akár egy két jégkockával is felturbózhatjuk az áfonyás smoothie-nkat fogyasztás előtt.

Nektek melyik a kedvencetek?

Képek forrása: 1

EnglishGermanHungarian