[metaslider id="9331"]

Mit csináljak a nyáron? – Bakancslista a nyárra

Javában tombol a nyár, ami a legtöbb egyetemista számára az év egyik legjobb időszaka. Van, aki gondosan megtervezi, mit is fog csinálni a nyáron, míg más inkább csak „sodródik az árral”. Létezik egyáltalán tuti „recept” arra, hogy hogyan osszuk be a szünetünket? Nos, még ha van is, ezt egyelőre nem tudom számotokra szolgáltatni, de azért hoztam pár tippet, hogy szerintem mivel is érdemes tölteni ezeket a hónapokat.

Buli, buli, buli!

nyár

Na igen, akár a zenés, táncos bulizás, akár egy bárba beülős, iszogatással töltött este valószínűleg sokunknak kapásból eszébe jut, ha a szabadidőre gondolunk. Ez az év azért is különleges, mert a tanév közben sajnos nem igazán volt lehetőségünk ilyesfajta közösségi életet élni, hiszen a nagy részét korlátozások között töltöttük – az áttanult, lemondásokkal járó vizsgaidőszakokról nem is beszélve. Így most a nyáron duplán van mit bepótolni, úgyhogy bulira fel!

Barátok

Bizonyára mindannyiunknak vannak olyan barátai, akikkel napi szinten kapcsolatban vagyunk, akikkel sokat beszélgetünk, és gyakran találkozunk. És nagy valószínűséggel vannak olyanok is, akikkel kevesebbet érintkezünk, akár a fizikai távolság, a zsúfolt hétköznapok vagy bármi egyéb miatt. Ilyenkor érdemes lehet őket is felkeresni, ha korábban kevesebb idő jutott rá, akár rászánni magunkat egy utazásra, látogatásra. Hiszen egy jó barát aranyat ér!

Család

Bár tizenévesen vagy huszonévesen nem mindig tűnhet a legígéretesebb programnak a közös családi elfoglaltság, fontos, hogy időt szánjunk rájuk is. Hiszen évközben mindenki csak végzi a dolgát, tanul, munkába jár, így hiába vagyunk akár azonos lakcímen a családunkkal, sokszor sajnos nagyon kevés időnk jut egymásra. Így ki kell élvezni azt az időt, amit nyáron együtt tudunk tölteni – legyen szó akár egy szomszédos országban történő nyaralásról, akár csak arról, hogy ellátogattok a közeli moziba vagy étterembe.

Hobbik

nyár

Az egyetemen, ha a szorgalmi időszakban nem is annyira, de a vizsgaidőszakban a hobbijaink is háttérbe szorulhatnak. Így nincs is alkalmasabb idő arra, hogy az ezekben való „lemaradásokat” is pótoljuk, legyen szó sportról, főzésről, koncertre járásról, vagy bármiről, amit szívesen csinálunk.

Munka?

Komoly kérdést vethet fel az, hogy dolgozzunk-e nyáron, és ha igen, mit, mennyit, és hol. Van, aki egész nyáron dolgozik, vagy legalábbis 1-2 hónapot munkával tölt belőle, ami nagyon dicséretes – de tudd, hogy ez nem feltétlenül egy elvárás feléd, főleg nem minden egyes nyáron. Persze van, akinél a család anyagi helyzete is jobban szükségessé teheti a nyári, vagy akár a tanév közbeni munkát is, sok felsőbb éves a szakmai gyakorlatát is tölti, illetve van, aki csak simán a számos pozitív hatása miatt dönt a munkavállalás mellett – hiszen kétségtelenül sok előnye van, ahogy arról számos cikk is született, többek között a mi magazinunkban is. Ugyanakkor itt szólnék mindenkihez, aki esetleg úgy dönt, hogy ezen a nyáron nem dolgozik – rendben van! Bár sajnos hajlamosak vagyunk saját magunkat, vagy néha akár tudat alatt egymást is belevinni egy teljesítmény versenybe, nem árt néha belegondolni, hogy az egyetem egy komoly dolog, és olykor nagyon sok stresszel jár, így teljesen érthető, ha valaki csak ki akar kapcsolni egy pár hétre.

Emellett pedig ideális köztes megoldás lehet az, hogyha csak részmunkaidős vagy alkalmi munkát keresünk, hiszen itt a legtöbbször szabadabban dönthetünk, hogy mikor és mennyit tudunk/akarunk dolgozni, de ugyanúgy kereshetünk pénzt, és nem kell lemondanunk a nyári programjainkról sem. Magam is így szoktam tenni már néhány éve, és elégedett vagyok ezzel a megoldással, így bátran ajánlom másoknak is!

Kirándulás

Nagyon sokan imádunk utazni. Biztosan sokan megyünk a családunkkal is valahova, de akár a barátaitokkal is szervezhettek egy közös túrát. Bár egyetemistaként valószínűleg nem tudtok majd egy luxusszállodába menni, de ezt valószínűleg nem is fogjátok bánni, hiszen itt korántsem a körülmények, hanem egymás társasága adja majd az igazi élményt. És nem feltétlenül egyenesen arányos a ’kaland’ nagysága az otthonról való távolsággal, így egyáltalán nem kell a tengerpartig menni – akár egy közeli településen is épp elég új emléket szerezhettek. Egy ilyen közös kiruccanás pedig csodákat tehet a csapattal!

Csinálj valami kreatív dolgot!

nyárA nyári szünidő arra is remek lehetőség, hogy kiéljük a kreatív énünket – itt nem feltétlenül csak rajzolásra vagy festésre gondolok, bár tény, hogy ilyenkor ezekre is több ideje marad azoknak, akiknek van az ilyesmi tevékenységekhez affinitása. De legfőképpen arra gondolok itt, hogy valósítsd meg minden ötleted, amit korábban nem mertél vagy nem tudtál – vedd meg azt a ruhát, ami régóta tetszik, próbáld ki azt a hajszínt, amin már gondolkodsz egy ideje, és menj el abba a cukrászdába, amelyikbe mindig is szerettél volna!

Tegyél rendet belül!

Bár a nagyrészt korlátozások között töltött évben talán úgy tűnhet, hogy kevesebb esemény volt az életünkben, kevesebb minden történt velünk, mint korábban szokott, mégis sok-sok emlék tarkíthatta a hétköznapjainkat, és egy ilyen, néha akár ijesztő vagy elkeserítő helyzetekkel kísért esztendőben különösen sok érzést, belső impulzust élhettünk meg. Most, hogy a tanév végével némileg mérséklődött a ránk rótt feladatok száma, és – remélhetőleg – egy kicsit nyugodtabbá váltak a hétköznapjaink, érdemes lehet átgondolni, mi is történt velünk az elmúlt egy évben, feldolgozni mindazt, ami történt, – ebben a szeretteinkkel való tartalmas beszélgetések mellett például akár egy napló is segíthet. A múlt mellett pedig érdemes lehet a jövőn is gondolkozni, tervezni; kihívást jelentő, de teljesíthető célokat állítani magunk elé.

Tegyél rendet magad körül!

Persze mindenki számára evidensnek tűnhet, hogy rendben tartjuk a környezetünket, takarítunk és rendet rakunk. De ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy még alaposabb nagytakarítást végezzünk, illetve érdemes átnézni a dolgainkat, használati tárgyainkat, hogy mi az, amit használunk, és valóban szükségünk van rá, vagy legalábbis számunkra értékes; és melyikek azok, amelyektől talán jobb lenne megválni. Erre számos internetes oldal lehetőséget ad, ahol pénzzé tehetjük a megunt ruháinkat, könyveinket és egyebeket, de akár jótékony célra is fordíthatjuk ezeket.

Tanulás?

Sarkalatos pont az a kérdés is, hogy a nyári szünetben tanuljunk-e – hiszen itt van helye minden másnak a tanuláson kívül, nem? Ugyanakkor persze jó döntés lehet ilyenkor például egy-egy tanfolyamra beiratkozni, legyen az vezetés vagy egy nyelvi kurzus. Viszont arra is figyelni kell, hogy ezek jó eséllyel túl fognak nyúlni a nyári időszakon, így érdemes átgondolni, hogy majd esetlegesen az iskola mellett is belefér-e az időnkbe befejezni.

A cikkemben bemutattam Nektek egyfajta 10-es listát arról, miből is állhat a nyár. Te hogy raknád össze a saját listád?

Képek forrása: 1.

1 thought on “Mit csináljak a nyáron? – Bakancslista a nyárra

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian