[metaslider id="9331"]
zara

ZARA, egy márka sikertörténete

A ZARA márkát bizonyára szinte mindenki ismeri, Magyarországon is számos üzletük van Debrecenben, Szegeden, Győrben, illetve a fővárosban, Budapesten. Az évek során a ZARA ruhái világszerte bekerültek az emberek ruhásszekrényeibe. Hogyan alapította meg egy szegény spanyol fiú a ZARA céget? Miben rejlik a márka sikere? Mikor tudjuk a legkedvezőbb árú ruhadarabokat kifogni? 

Egy kisfiú elhatározása

Amancio Ortega Gaona 1936-ban született egy kicsiny észak-spanyolországi faluban. Amancio családja rendkívül szegény körülmények között élt, apjának fizetése – vasutasként kereste a kenyerét – nem volt elég ahhoz, hogy a család meg tudjon élni belőle. Egy napon Amancio elkísérte édesanyját a boltba, ahol az eladó közölte a nővel, hogy sajnos nem tud már több ételt adni nekik hitelre. Ez volt az a fordulópont a fiú életében, amikor elhatározta, hogy mindenáron kiutat fog keresni a szegénységből, nem fogja hagyni, hogy  a családja sorsa ilyen sanyarú legyen. Amancio ekkor még csak tizenhárom éves volt, ennek ellenére otthagyta az iskolát és munkába állt, egy Gala ingboltban kapott munkát. Itt ismerkedett meg először a divatiparral. A fiú munkája során az idő előrehaladtával megtanulta a ruhavarrás fortélyait, szorgalma és kitartása gyümölcseként pedig egy évvel később asszisztensi munkát kapott egy magasabb rangú üzletben. Amanciot később menedzserré léptették elő, helyére pedig Rosalia Mera került, ő végül Amanciónak nem csak az üzleti partnere, hanem a felesége is lett.

zara

A ZARA név létrejötte

Amancio 1963-ban alapította meg első saját cégét, mely a GOA Confessiones névre hallgatott. Ez egy kis családi vállalkozás volt, amely saját készítésű ruhák varrásával foglalkozott. A cég rövid időn belül sok vásárlót tudott szerezni annak köszönhetően, hogy olcsón lehetett jó minőségű ruhákhoz, fehérneműkhöz, gyerekruhákhoz hozzájutni. 1975-ben Amancio és felesége, Rosalia úgy döntöttek, hogy itt van az ideje annak, hogy megnyissák első kiskereskedelmi üzletüket  a spanyol Coruña város központjában. Az eredeti terv szerint az üzlet neve „Zorba” lett volna, a „Zorba, a görög” című film nyomán. A házaspár akkor döbbent rá, hogy egy azonos nevű bár van a szomszéd utcában, mikor már a logók, illetve a címkék is megvoltak. Amanciónak és Rosáliának sürgősen szüksége volt egy új névre, ez lett a ZARA. Érdekesség, hogy habár a márkának ma már semmiféle reklámra nincs szüksége, hiszen reklámok nélkül is húzóneve az Inditex ruházati vállalatnak, a kezdetekkor Amancio még egy élő kakast is kirakott az üzlet kirakatába, hogy magára vonja a járókelők figyelmét.

Az utca emberei inspirálták

Amancio nem kényelmesedett el a siker hatására, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy mindig személyesen felügyelte a vállalat minden folyamatát. Nagyon ritkán ment szabadságra, sőt még munkaszüneti napokon is dolgozott. 2011-ben visszalépett ugyan az Inditex igazgatósági pozíciójából, de továbbra is aktív szerepet vállal a társaság ügyeiben. A 80-as években fogant meg Amancio fejében a fast fashion ötlete, amely alapjaiban változtatta meg a divatipart, Amancio lett a fast fashion úttörője. Az újabb és újabb kollekciókhoz a férfi azonban nem a kifutókról merítette az ötletet, hanem a hétköznapokból, az utca emberei inspirálták.  

zara

Mikor érdemes a ZARA-ban vásárolni?

Habár a ZARA sikere többek között abban gyökerezik, hogy elérhető árú, de drágának kinéző, minőségi ruhákat kínál a vásárlói számára, azonban én úgy gondolom, hogy egy átlag magyar fizetéssel rendelkező vásárló számára a ZARA ruhái igenis drágának számítanak, hiszen a legtöbb ruhadarab 10.000 Ft felett kezdődik. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen egy évben kétszer is hatalmas kiárusítás van az üzletben, így lehetőségünk nyílik arra, hogy az eredeti ár töredékéért jussunk hozzá szerelemdarabjainkhoz. A téli leárazás mindig december 26.-án kezdődik online, az üzletekben pedig egy nappal később, december 27.-én. A nyári leárazás pedig mindig június 20. körül veszi kezdetét. Érdemes arra figyelni, hogy online a legnépszerűbb darabokat és a gyakori méreteket percek alatt elkapkodják, így nem árt, ha sietünk, azonban vásárlásunk során mindig tartsuk észben, hogy attól még, mert valami akciós, nem kell hogy megvegyük, hiszen semmit sem fogunk azzal spórolni, ha az adott ruhadarab viseletlenül lóg a szekrényünkben.

 

Források: 1, 2

Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian