[metaslider id="9331"]

A legjobbak legjobbjai: különleges katonai alakulatok

A katonák személyét többnyire tisztelet és csodálat lengi körül, hiszen fegyelmezettségükkel, alázatos, ám mégis tekintélyt parancsoló jellemükkel hazájuk védelmére és szolgálatára esküdnek fel. Csak a legelhivatottabb és legkitartóbb személyek maradnak ezen a pályán, hiszen a katonaélet és az azzal járó folyamatos fizikai próbatételek, a stresszes szituációk és körülmények mind testileg, mind lelkileg leterhelik az embert. Azonban a különféle egységeken belül is vannak páran, akik kiemelkednek a többi közül, mondhatni az elitek elitjei, vagyis a legkiválóbbak. Cikkemben ezek közül válogattam ki párat.

1.SAS

A SAS, vagyis Special Air Service (Különleges Légi Alakulat) a brit haderő legfontosabb és egyben legnagyobb harcértékű különleges alakulata. Egy viszonylag kis létszámú, ám rendkívül közismert fegyveres erő.  A SAS a United Kingdom Special Forces (UKSF – Egyesült Királyság Különleges Erői) része, amely egy közös parancsnoksági rendszer. További három része még a Special Boat Service (SBS – Különleges Vízi Szolgálat), a Special Reconnaissance Regiment (SRR – Különleges Felderítő Ezred), illetve a Special Forces Support Group (SFSG – Különleges Erők Támogató Csapata). A SAS jelenleg három ezredből áll, ezredenként négy 60-60 katonával rendelkező századdal. A különleges légi szolgálat létrehozásának alapkoncepciója 1941-ben, a második világháború ideje alatt pattant ki egy mindössze 24 éves skót hadnagy, David Stirling agyából az észak-afrikai fronton. Látta ugyanis, hogy hiába rendelkeznek a különleges kommandós egységek kiválóan kiképzett emberekkel, a logisztikai és vezetési problémák miatt azok mégsem voltak elég hatékonyak. Úgy gondolta, hogy saját ellátóbázissal és járművekkel bíró kisebb egységek sikeresebben tudnának harcolni a németek ellen, akikkel szemben az angolok folyamatos légi csatákat vívtak. Az ötlet végül meg is valósult, azóta pedig a SAS számtalan akcióban vett részt, mottójuk a híre mondás: Who Dares Wins, vagyis Aki mer, az nyer.

katona

SAS katona, dzsungel kiképzés közben

2.US Rangers

A US Rangers az Amerikai Egyesült Államok hadseregének elit gyalogegysége. Magát a megnevezést a 17. századtól használják. Rangerek harcoltak már a franciák elleni és indián háborúkban, a függetlenségi, valamint az amerikai polgárháborúkban. A mai értelembe vett rangerek születésnapja 1942-re tehető, amikor egy Lucian Truscott nevű ezredes azzal az ötlettel állt elő, hogy az akkor már létező brit légierők (SAS) mintájára az amerikai seregben is hozzanak létre egy hasonlóan kis létszámú, ámde hatékony és ütőképes csapatot. Még ebben az évben megalakult az első Ranger-zászlóalj, ami 1943 tavaszán, Észak-Afrikában esett át a tűzkeresztségen. Noha a második világháború végén az összes Ranger-alakulatot felszámolták, hamar bebizonyosodott, hogy ez hiba volt. Az újjászervezés 1950 augusztusában, a koreai háború idején megkezdődött, a Rangerek pedig azóta is ott vannak minden USA-t érintő konfliktusban. A Ranger megnevezést azonban kizárólag azok viselhetik, akik sikeresen elvégezték a 61 napos Ranger-iskolát, melynek kiképzőbázisa a Georgia és Alabama államok határán elhelyezkedő Fort Benningben található. A rendkívül nehéz kiképzést csak az aziránt leginkább elhivatott személyek tudják elvégezni, azonban annak abszolválásával egy méltán elismert alakulat tagjaivá válnak.

3.US Navy SEALs

Ez a szintén amerikai egység főként amiatt vált közismertté, hogy katonái 2011. május 11-én iktatták ki Oszama bin Ladent. Az amerikai haditengerészet különleges alakulatának a neve is beszédes lehet. A SEALs ugyanis egyrészt arra utal, hogy katonái a tengeren (SEa), a levegőben (Air), illetve a szárazföldön (Land) egyaránt bevethetők. Másrészt a „seal” angol szó magyarul fókát jelent, ami a haditengerészek megnevezése is egyben. A Navy Seals elődjének a második világháborúban szolgáló Underwater Demolition Team (Víz Alatti Rombolócsapatok) tartják, a világháborút követően azonban a Seals csapatok megalakítására éveket kellett várni, azt csak az 1960-as évek elején rendelte el J. F. Kennedy, az akkori elnök. A különleges erők katonái harcoltak 1965-ben Vietnámban is, azóta pedig számtalan akcióban vettek részt. A Seals kiképzés kétségkívül a leginkább embert próbáló a világon, már a felvételi alatt is sokan kiesnek, azonban a vízválasztó az a 21 hetes tréning, amelyen a fizikai állóképesség mellett elsősorban azt tesztelik, hogy az újoncok hogyan birkóznak meg a stresszes szituációkkal, kialvatlansággal, folyamatos nyomással. 

katona

Navy Seal katonák

4.Francia Idegenlégió

A légió bármilyen háborús helyzetben, terepen és éghajlaton kész a harcra, 24 órán belül a Földön bárhol bevethető. Bárhová küldik, a légió érkezik elsőként és távozik utolsóként. A Francia Idegenlégió felállítását Lajos Fülöp francia király rendelte el az országban tartózkodó külföldi önkéntesek számára 1832. március 9-én kiadott rendeletével. Ennek előzménye volt, hogy az 1830 júliusi forradalmat követően külföldieket tilos volt a francia seregbe toborozni. A Francia Idegenlégió részt vett a Franciaországot érintő összes háborúban, továbbá kiemelt jelentőséggel bírt a francia gyarmatbirodalom kiterjesztésében és védelmében. A 20. század fegyveres megmozdulásaiban ugyancsak szerepet vállalt, hiszen harcolt a két világháborúban, Algériában és Indokínában is. Az egység sikeréhez a katonai szakértelem és felszereltség mellett az „esprit de corps”, vagyis csapatszellem is hozzájárult. A nagyjából 8000 férfit számláló Francia Idegenlégiónak ugyanis saját érdeke, hogy a különböző országokból, többféle kultúrával rendelkező katonákat valóban egy csapattá kovácsolja acélból, hogy  képesek legyen szolgálni hazájukat, ha pedig szükséges, akkor eredményesen helyt tudjanak állni a háborús helyzetekben.

 

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian