[metaslider id="9331"]
recept

Sütés nélküli édesség receptek a forró nyári napokra 2.

Egy korábbi cikkben már megosztottam veletek három receptet is, amit úgy tudtok elkészíteni, hogy közben nem fűtitek fel az egész konyhát és természetesen magatokat sem. Ezek az édességek nagyon egyszerűek és könnyedek, pont a hőségriadó idejére lettek kitalálva, ha már meguntuk a töméntelen mennyiségű fagyit és dinnyét. Ráadásul a most következő receptek azért is különlegesek, mivel ezeket nem az interneten találtam, hanem ez mind régi, hagyományos családi recept a mamától és anyától. Lássuk is tehát őket, tegyük félre a summer body képünket és engedjünk meg magunknak egy kis „bűnözést” a nyári hónapokban is. 

Sportszelet

Ehhez a finom, csokis édességhez először is nincs másra szükségünk, csupán 3 dl tejre, amit 3 evőkanál kakaóval melegítünk össze. Ha ez megtörtént, hozzáadunk 25 dkg cukrot, elkeverjük benne és megvárjuk, amíg ez a kakaós-cukros tej kihűl. Amikor már kihűlt, átöntjük ezt egy tálba és hozzáadunk 20 dkg Ráma margarint és egy egész rumaromát. Megkeverjük, majd ezután fél kg darált kekszet öntünk hozzá. Összegyúrjuk, majd ezt a masszát egy tálba belenyomkodjuk, a tetejét elsimogatjuk. Ha ezzel is végeztünk, nincs is más dolgunk, mint hogy a tetejére csokimázat öntsünk. Tegyük a hűtőbe 1-2 óráig, majd fel is lehet szelni és el lehet fogyasztani. Nagyon egyszerű és nagyon finom!

recept

Tiramisu

Ezt a süteményt szoktuk hamis tiramisunak is nevezni, attól függően, hogy vajkrémet vagy mascarponet használunk hozzá. Már az előző ilyen cikkben, a sajttortánál is említettem, hogy egyiket tudjuk helyettesíteni a másikkal, hiszen ízbeli és állagbeli eltérés szinte nincs is köztük. Egyedül az dönt ilyenkor véleményem szerint, hogy a pénztárcánk éppen melyiket engedi meg számunkra. Itt a folyamatot azzal indítjuk, hogy előveszünk 1 doboz natúr vajkrémet vagy mascarponét és ezt kikeverjük 17 dkg cukorral. Ha ezzel végeztünk, szét kell választanunk 3 darab tojást. Ehhez a kikevert cukros krémhez a sárgáját adjuk hozzá, a fehérjét pedig felverjük. Ezután viszont még nem szabad eltenni a habverőt, mivel a krémhez szükségünk lesz még arra, hogy 0,3 l Hulala habtejszínt is felverjünk. Az eddig elkészült összes hozzávalót egybeöntjük és szépen, óvatosan összekeverjük. Az édesség összeállításához szükségünk lesz 2-3 zacskónyi babapiskótára is. Ezeket a piskótákat hideg, kávés tejbe mártogatjuk, majd egy tálba helyezzük őket szépen egymás mellé téve, sorban. Erre rákenünk egy adag krémet, majd újabb réteg piskóta jön és így tovább. A lényeg, hogy a végén a rétegek tetején krém legyen, amit majd megszórunk kakaóporral. Ha ezzel is készen vagyunk, a süteményünket a hűtőbe tesszük és megvárjuk, amíg összeérnek az ízek. Ezután rögtön fogyaszthatjuk is. 

Majomkenyér

Ez az édesség is legalább annyira egyszerű és finom, mint az előzőek. Annyiban tér el a többitől, hogy ugyan ez sem szorul sütésre, de itt egy pár percre be kell kapcsolnunk a tűzhelyet. Egy tálba kell ugyanis 1 db kocka rámát, 2 db tojást, 20 dkg cukrot és 2 csomag főzős csokipudingport tennünk, amit szépen sűrűre összefőzünk. Ha ezzel készen vagyunk, veszünk 1 csomag ostyalapot és beletördeljük a sűrű krémbe. Ezt követően a masszát egy őzgerinc formába öntjük és hűtőbe tesszük. Ha megdermedt, szeletelhetjük és már ehetjük is. 

Emeletes élvezet

Ezt a süteményt a mamám készítette el nekem először és azonnal az egyik kedvencem lett. Azonban mind közül talán ez a legnehezebb, mivel itt több réteget kell összeállítanunk. Az első réteg a kekszes tésztánk lesz, amihez másra nincs is szükség, mint 25 dkg háztartási kekszre, 5 dkg Ráma margarinra, 5 dkg porcukorra és egy kevés tejre. Ezeket mindet összegyúrjuk és csak annyi tejet adunk hozzá, hogy linzertészta keménységet kapjunk. Egy tepsinek vagy pite formának az alját megszórjuk egy kevés darált keksszel, hogy ne ragadjon le, majd belenyomkodjuk a kekszes tésztát. Kész is az első réteg. 

A második réteghez 50 dkg túróra, 5 dkg porcukorra és 1 csomag vaníliás cukorra van szükségünk. A túrót, ha nagyon darabos, érdemes lehet egy botmixerrel krémesíteni mielőtt összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha ezzel megvagyunk, 2 dl habtejszínt kell felverjünk kemény habbá, majd ezt is óvatosan hozzá kell keverni a túrós krémhez. Az így elkészült réteget a kekszes tésztára öntjük és elsimítjuk. Már csak két réteg van hátra, kitartás! 

A harmadik réteghez habverővel kemény habbá kell kevernünk 2 csomag Aranka vaníliás krémport (Dr. Oetker), 5 dl tejet és 1 csomag vaníliás cukrot. Minél tovább keverjük, annál keményebb krém lesz belőle, ezért ne adjuk fel a legelején. Ezt a túrókrém tetejére simítjuk. Végezetül pedig 2 dl Hulala habtejszínt kell felverjük 5 dkg porcukorral. Ha ezzel is megvagyunk, a vaníliás krémre kenjük az egészet, tetejére reszelhetünk csokit. Tálalásig a hűtőbe helyezzük.

recept

Jó étvágyat hozzájuk!

Források: 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian