[metaslider id="9331"]

Jogklinika a Nyílt napon

Nyílt napunk keretein belül, az érdeklődőknek lehetőségük volt megismerkedni a Jogklinikával is. Egy igazán jó hangulatú, érdekes előadásba nyerhettek bepillantást, amit Vajda Szabolcs és Somogyi Levente Mihály irodavezetők tartottak. Megismerhettük előadóink személyes indíttatásait is, amik a pécsi jogi karra hozták őket, ezzel is személyesebbé téve bemutatójukat. Miután ezzel kapcsolatban elhangzottak a kérdések, megtudhattuk, mi is az a Jogklinika, hogy a fiúk hogyan is kerültek ide és váltak mára ennek szerves tagjává.

Ez a szervezet, jelenleg körülbelül húsz taggal működik. Ebből érdemi ügyintéző tizenegy-tizenkét ember. A jogklinikának azonban két arca van. Egyrészt ez felvehető tantárgy, másrészt pedig egyetemi szervezet. Viszont ez a kettő szorosan kapcsolódik egymáshoz, mivel hogy tagjai lehessünk az utóbbinak, az elsőt teljesítenünk kell, mint differenciált tárgyat. Első körben a Jogklinika I. nevű tárgyat kell abszolválnunk. Már itt is számos olyan képesség fejlesztésére helyezik a hangsúlyt az oktatók, amelyek a sikeres jogásszá váláshoz szükségesek. Azáltal, hogy bemutatják az oktatási metódust, perszimulációkkal, az interaktivitás előtérbe helyezésével, külső mentorokkal való kapcsolatfelvétellel, ügyfelekkel és jogesetekkel foglalkozó szakmai és etikai szabályainak ismertetésével és még számos eszközzel. Ha ezt sikeresen teljesítettük, a következő szintre léphetünk. Ez pedig a Jogklinika II. – Campus Legal Aid Clinic – Competency Clinic kurzus. Ennek keretein belül a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy tudásukat valós ügyekben kamatoztassák már tanulmányaik alatt is. Tanácsot adhatnak magyar és külföldi hallgatótársaiknak egyaránt, utóbbiaknak idegen szaknyelvi ismereteik alkalmazásával. Ez a folyamat, mégpedig úgy megy végbe, hogy először is felveszik a tényállást az ügyféllel egyeztetett személyes találkozó során (a vírusra való tekintettel, jelenleg ezek egy e-mailes megkeresés után Skypeon zajlanak), az ehhez szükséges alapvető jogszabályokat összegyűjtik, majd a jogi véleményt írásban elkészítik. Természetesen a hallgatók munkája felügyelve van bíró, ügyvéd vagy oktató mentor által. Szabolcs és Levente első „éles” ügyüket is elmesélték, tapasztalataikat és a sikerélményt, amit ennek pozitív végkimenetele nyújtott számukra. Az itt szerzett hozzáértés pedig későbbi életükben, akár egyetemi évek után, munkájukban is kamatoztathatók. Mert mint Szabolcs is mondta, az iskola utáni pályafutása során, az ügyvédi irodában több mint valószínű, hogy hasonló sémák alapján kell majd az ügyeit intézni. Így, ha szeretnénk egyetemi éveinkből még inkább kihozni a maximumot, oktatásunkat pedig még gyakorlatiasabbá tenni, akkor mindenképpen érdemes megfontolnunk a Jogklinikában való részvételt. 

Miután betekintést nyerhettünk ennek intézményébe és megismerhettünk előadóink személyes tapasztalatait, kérdéseinkkel is bátran fordulhattak hozzájuk az érdeklődők. Az előadás végén egy játékos kvízzel is készültek a felvételizőknek. A kialakult szoros verseny győztese pedig egy PTE ajándékcsomaggal lett gazdagabb. 

Összességében, egy érdekes azonban mégis barátságos beszélgetésnek lehettünk tagjai, ahol az érdeklődők is bátran bekapcsolódtak online nyílt napunk előadásába. Nyerhettek egy kis betekintést, hogy a Pécsi Tudományegyetemen a kötelező tanórákon kívül még mennyi lehetőség áll a diákok rendelkezésére.

EnglishGermanHungarian