[metaslider id="9331"]
Videojáték ajánló

Videojáték ajánló a szünetre

Vége a vizsgaidőszaknak és kezdetét vette a várva várt nyári szünet. Remélhetőleg mindenki tanulásmentesen, nyugodtan és elégedetten kezdte meg a pihenést. Biztosan sokan terveznek dolgozni és nyaralni, ám egy kis „üresjárat” elkerülhetetlen a két és fél hónap alatt. Erre az időszakra szeretnék ezen cikkemben egy videojáték ajánlóval kedveskedni, amivel kiválóan elüthető néhány (vagy akár kicsit több) óra is a forró nyári napokon. 

Cities Skylines 

A Cities Skylines talán az egyik legrészletesebb játék, amely a kreatív játékosok álma lehet. Itt minden a gamerek kezében van, minden egyes apró részletet nekik kell kitalálni és megvalósítani. A játék a várostervezésről és építésről szól, ahol a nulláról indulva kell megalkotni és fejleszteni egy települést. Az utak kanyarodásától kezdve a világításig minden a játékos feladata. Elhelyezheti saját középületeit, kórházait, egyetemeit, azokat még el is nevezheti. 

Bármilyen városkép és elrendezés megalkotható, lehetnek ipari városrészek, kertvárosok, belváros képét is megformázhatja, a lényeg, hogy aki leül ehhez a játékhoz, tele legyen ötletekkel, elképzelésekkel és legyen elég ideje és türelme ahhoz, hogy ezeket megvalósítsa. 

Eleinte érdemes lehet egyedül az alapjátékot kipróbálni és abba belejönni, ám a készítők rengeteg DLC-vel lepik meg folyamatosan a rajongókat, így a játékélmény folyamatosan bővíthető igény és pénztárca vastagság szerint. A Cities Skylines a Steam-en elérhető és akár csomagban is meg lehet vásárolni a kiegészítőkkel együtt. Természetesen ehhez is le lehet tölteni Modokat szintén az említett oldalról. Grafikája szép és részletes, természetesen gépünk teljesítményétől függően érdemes beállítani. Gépigényről és további információkról az alábbi oldalon olvashattok: https://store.steampowered.com/app/255710/Cities_Skylines/

Cities Skylines 

Dead by Daylight 

A Dead by Daylight a horror szerelmeseinek ajánlott inkább, akik szeretik az izgalmat és azt, amikor logikával, stratégiával és ügyességgel kell csapatban dolgozni. A játékban választani lehet, hogy túlélő vagy gyilkos szerepében lennénk-e szívesebben az adott körben. Amennyiben a túlélőre esett a választás, több karakter közül is van lehetőség válogatni, amelyeknek különböző képességei vannak. Ezeket lehet fejleszteni, de akár új karaktereket is beszerezhetünk viszonylag kedvező áron. 

Túlélőkből egy körben összesen négy játszik, akik valójában más játékosok, így egy menet elkezdéséhez várni kell arra, hogy meglegyen minden ember. A túlélők feladata az, hogy generátorokat rakjanak össze, minek segítségével egy kaput nyithatnak ki. Nehezítés egyértelműen a gyilkos, aki megpróbálja őket levadászni és megölni. 

A gyilkost szintén egy játékos (akár mi) irányítja és ő is többféle karakterből válogathat. Vannak köztük ismertebb filmekből származó gonoszak, mint például Freddy Krueger vagy Michael Myers is, de itt is szintén különböző erősségekkel bírnak a más-más karakterek és hozzájuk is lehet vásárolni többet is. 

A játék igazán dinamikus és sokszor a szerencsén is múlik, milyen csapattársakkal, ellenfelekkel vagy gyilkossal kerül össze az ember. További információk a következő linken találhatók: https://store.steampowered.com/app/381210/Dead_by_Daylight/

Dead by Daylight videojáték

Grounded

A Grounded nevű játék a túlélésről szól, ám ezt egy egészen más módon teszi kihívássá a játékos számára, mint ahogyan azt megszokhattuk. Karakterünk a legelején egy aprócska ember, egy hangya méretével egyezik meg és a természetben bandukol az óriási fűszálak és hozzá képest hatalmas bogarak között. A különböző rovarok és pókok veszélyt jelentenek, őket le kell győzni és közben szálláshelyet is érdemes építeni a rendelkezésre álló anyagokból. 

A történetben persze az a cél, hogy újra embernagyságúvá váljunk, ehhez pedig megannyi feladatot és küldetést kell teljesíteni. Többek között össze kell rakni egy masinát, laborokat kell felkutatni és kazettákat gyűjteni, amik segítségével egy tudóst hallgathatunk meg, majd életre kelthetjük segítőjét, a kis robotot, BURG.L-t. Ez a kis robot további küldetéseket ad a játékosnak, minek végén visszanyerheti karakterünk eredeti állapotát. 

Amennyiben barátainknak is legalább annyi kedve és ideje van, mint nekünk, fontos megjegyezni, hogy akár négyen is játszhatunk egyszerre. Kiváló annak, aki szereti az izgalmat és szívesen használja logikáját az akadályok leküzdéséhez. Ha többet szeretnél tudni, az alábbi linket ajánlom: https://store.steampowered.com/app/962130/Grounded/

Grounded

Sims 4 

Személyes kedvencemmel zárnám a sort, amivel egészen nyolcéves korom óta játszom szinte töretlenül. Természetesen akkoriban még a Sims 3-mal kezdtem, ám időközben áttértem a 4-re, ami rengeteg kritikát kap, ezért sokan ragaszkodnak is a régebbi verzióhoz, ám szerintem rengeteg tekintetben az újabb kiadás megelőzi az előzőeket. 

A Sims 4 egy úgynevezett istenszimulátor, ahol a játékos létrehoz egy vagy több karaktert, akiket egészen a legkisebb részleteket illetően neki kell megformázni. Meg kell határozni a korát, a célját, személyiségjegyeit, a nevét, külső jegyeit a szemszíntől a testalkaton keresztül a haj stílusáig és színéig. Össze kell állítani a ruhatárát, amit a játék folyamán cserélgethet és természetesen újat is lehet helyette tervezni. 

Ezután ki kell választani azt a várost, amiben élni szeretne, lehet neki venni telket, amin építhet házat vagy pedig vehetünk neki már kész házat. Otthonát/otthonukat is teljes egészében mi készíthetjük el, a falak színén át a bútorokon keresztül szintén minden a mi kezünkben van. Ezeket szintén bármikor módosíthatjuk, vehetünk helyettük újakat stb. 

Ha minden kész, van/vannak karakterek, ház, onnantól indulhat az igazi játék. Szerezhetünk nekik munkát, barátkozhatnak, alapíthatnak családot, nyaralni mehetnek, készségeiket fejlesztehetik és még megannyi lehetőség vár arra a játékosra, aki a Simset választja kikapcsolódásként. 

Természetesen ebben az esetben is elérhető rengeteg Expansion Pack, Game Pack, Stuff Pack és Mod, amivel szélesíteni lehet a játékélményt és a benne rejlő lehetőségeket. Rendszerkövetelményekről és további információkról a következő linken tájékozódhattok: https://www.ea.com/games/the-sims/the-sims-4

Sims 4

 

Képek forrásai: 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian