[metaslider id="9331"]
Veszprém EU Kulturális Főváros

Veszprém, Európa Kulturális és Ifjúsági Fővárosa

Bármelyik európai városba látogatunk el, bizonyára lenyűgöző látvány tárul majd elénk, de ha igazán különleges élményben szeretnénk részesedni, akkor érdemes ellátogatni Európa Kulturális és Ifjúsági Fővárosa címet viselő településre. 

Története

Sokáig Európában a hangsúly a politikára és a gazdaság fejlesztésére összpontosult. Ezen szeretett volna változtatni a görög és a francia miniszter a nyolcvanas években.

Az Európa Kulturális Fővárosának kiválasztására mindig négy évvel a cím viselésének éve előtt kerül sor. 

A városok közötti versenyzést a tagállamok szervezik, a döntés azonban uniós szinten meghatározott kritériumok alapján történik. Ezt követően a városok tizenkettő hónapon át töltik be az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A cím viselése számos kötelezettséggel jár együtt, például a városnak számos kulturális rendezvényt kell szerveznie, kiemelve európai összetartozását. 

2023-ban Veszprém (Magyarország), Elefszína (Görögország) és Temesvár (Románia) nyerte el a címet.

Veszprém

Kulturális értékek

A program számos értéket foglal magába, cikkemben összegyűjtöttem a legkiemelkedőbb értékeket.

Kiemelkedően fontos a közösségépítés és önkéntesség, mivel ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a széttöredezett és egymással nem kommunikáló térségek lakói is aktivizálják magukat és új tapasztalatokat, ismereteket gyűjtsenek. 

Fontosnak tartom megemlíteni az innovációt is, mivel új piaci és szellemi produktumok előállítása serkenti a térség iránti kulturális és gazdasági keresletet. Szintén számottevő a fenntarthatóság, hiszen a régiók célja, hogy olyan új fejlesztéseket valósítsanak meg, amelyek segítik a térség modernizációját, mindemellett a régió környezeti és gazdasági értékeit is szolgálják.

Veszprém

Az Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen viseli.

A Balaton önmagában számos programot és kalandot rejt, idén azonban a látogatók emellett számos kulturális programokon is részt vehetnek.

Január 21-én látványos ünnepséggel kezdődött el Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa év. 

A régióban az első félévben 176 rendezvényt szerveztek, Veszprémben pedig 664 eseményt, ezáltal közel egymillió látogatót vonzottak a környékre. A rendezvények mellett számos látnivaló is várja az oda látogatókat.

Látnivalók

Sokaknak Veszprémről az állatkert és a tűztorony jut eszébe, azonban ezek mellett számos látnivalót rejt a város. Idén kifejezetten sokszínű oldalát mutatja meg Veszprém, ahol számos fesztivál és koncert kerül megrendezésre.

Gizella királyné-kilátó

A Gyula-dombon álló 22 méter magas Gizella királyné-kilátót 2016-ban adták át, horganyzott acélból készült és lélegzetelállító panoráma tárul elénk a tetejéről.

Érdekesség a toronyról, hogy a formája parabolikus hiperboloid, tehát látszólag íves, azonban egyenes acélrudakból tevődik össze, emellett kevesebb, mint négy hónap alatt készült el.

Gizella kilátó Veszprém

A veszprémi vár

A veszprémi vár a Bakony peremén, egy kiemelkedő sziklán emelkedik az ég fölé. Barokk és klasszicista palotákkal felépített várnegyed egyházi és egyaránt tudományos intézményeknek ad otthont. 

Benedek-hegy

Különleges alakjáról ismert a Benedek-hegy, amelyet a város egyik leglátogatottabb pontjaként tartanak számon. A szikla tetejéről lenyűgöző panoráma tárul az oda látogatók elé.

Érdekesség, hogy a honfoglalás idején őseink temetkezési helyeként szolgált, valamint a második világháború idején használt kórház a barlang szívében ma is látogatható.

Koncert- fesztivál ajánló 

Balaton Piknik, augusztus 19.

Az idei évben 5. alkalommal kerül megrendezésre, amely során a veszprémi Gyárkert KulturPark színpadán fantasztikus koncertek várják az érdeklődőket, mely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa jóvoltából jön létre. Csodálatos környezettel és felejthetetlen hangulattal várják az elektronikus zene kedvelőit.

Fellépők közül ott lesz a Lee Burridge, a Gusgus, az Analog Balaton és Peter Makto.
 Veszprém Balaton piknik

Szent István napi ünnepség, augusztus 20.

Veszprém sem maradhat ünnepség nélkül augusztus 20-án. Az államalapítás alkalmából ezúttal is igyekeznek a szervezők minden korosztály számára kedvezni a változatos programkínálattal, ezáltal több helyszínen várják az érdeklődőket kulturális programokkal.

Balkon:Most Fesztivál, szeptember 7-9.

A program fantasztikus hangulattal és kitűnő zenékkel vár mindenkit, aki szeretne feloldódni a balkáni ritmusokban Veszprém városában! A 3 napos nyárzáró buli során több, mint 30 fellépő szórakoztatja a közönséget, köztük világsztárok és feltörekvő zenekarok produkcióját is megtekinthetik az érdeklődők.  

Fellépők között ott lesz: Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Daniele Sepe, Dubioza, Kolektiv, La Caravane Passe, Marina Satti, Alice in WonderBand.

 

Hogyha cikkemmel felkeltettem az érdeklődésedet, akkor ne habozz és idén mindenképpen látogass el egy kulturális programra is a számos látnivaló mellett!

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian