[metaslider id="9331"]
Coldplay

Budapestre érkezik a Coldplay zenekar 2024-ben!

Rammstein, Guns N’ Roses és Måneskin után ismét egy világhírű zenekar érkezik Magyarországra. Tizenhat év elteltével ugyanis újra Budapesten lép fel a Coldplay. A világ egyik legsikeresebb rockcsapata 2024 júniusában a Puskás Arénában ad koncerteket.

A zenekarról

A Coldplay egy angol alternatív rockegyüttes, amely 1997-ben alakult. A zenekar tagjai: Chris Martin énekes-gitáros-zongorista, Jonny Buckland gitáros, Guy Berryman basszusgitáros és Will Champion dobos. Az együttes több, mint 30 millió lemezt adott el, és olyan ismert slágerekkel rendelkezik, mint például a Yellow, a Sky full of stars, a Speed of Sound, vagy a Grammy-díjas Clocks. Az együttes jelenleg hét Grammy-díj birtokosa.

Coldplay

Világhírnévre a Yellow című dalukkal tettek szert, amelyet debütáló albumuk, a Parachutes (2000) követett. 2002-ben jelent meg második albumuk A Rush of Blood to the Head címmel, amelyet a Rolling Stone magazin beválasztott minden idők 500 legjobb albuma közé. A következő stúdióalbumuk, az X&Y (2005) pozitív fogadtatásban részesült, a Speed of Sound című dal pedig 2005-ben megnyerte az MTV Europe Music Awardot a Legjobb dal kategóriában. Negyedik stúdióalbumuk, a Viva la Vida or Death and All His Friends (2008). Ezzel az albummal a világturné keretében Magyarországon is felléptek a Papp László Sportarénában. A következő stúdióalbumukat, a Mylo Xyloto-t (2011) pedig egy kisebb stílusváltás jellemzett, és ismét hatalmas sikert aratott. 

Az együttes további albumai:

A turné

Coldplay EU turné

A 2021-ben megjelent lemezük, a Music of the Spheres világkörüli turnéja tavaly márciusban indult, azóta a Coldplay már több mint 7,5 millió jegyet adott el, többet, mint bármelyik előadó az elmúlt két évben.  A turné részeként újonnan bejelentett koncertek sora 2024. június 8-án indul Athénban, majd az együttes Bukarestben lép színpadra. A további nyári helyszínek pedig: Lyon, Róma, Düsseldorf, Helsinki, München, Bécs és Dublin.

A koncertekre Magyarországon 2024. június 16., 18. és 19-én kerül sor Budapesten a Puskás Arénában. Érdekesség, hogy a zenekar eddig egyszer, 2008-ban járt Magyarországon, akkor a Budapest Sportarénában adtak koncertet. A Music Of The Spheres világkörüli turné részeként eredetileg csak egy magyarországi fellépés hirdettek, azonban a hatalmas érdeklődésre tekintettel további két koncertet is bejelentett a brit együttes.

„Zöld” koncertek

A zenekar fenntarthatóság és környezetvédelem iránti elköteleződése eddig sem volt titok. Az elmúlt pár évben rengeteget dolgoztak azon, hogy megvalósítsanak egy környezetkímélő turnét. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) nemrég nyilvánosságra hozott jelentése szerint sikerrel járt ez a célkitűzés, ugyanis az együttes turnéja eddig koncertenként 47 százalékkal kevesebb széndioxid-kibocsátást produkált, mint az előző, 2016/2017-es stadionturnéjuk, és minden néző után egy fát ültettek el világszerte.

A környezetvédelem érdekében a showelemekben is történtek változások, például a lézer- és a fényeffekteket energiatakarékosabbá tették, a Coldplay-bulik kellékeként ismert világító LED-karkötők pedig ezentúl komposztálható, növényi alapú anyagokból készülnek majd. A konfettitől sem búcsúznak el, ám ez mostantól biológiailag lebomló anyagból készül majd. Mindemellett a zenekar arra törekszik, hogy a helyszíneken megszüntesse az egyszer használatos műanyag vizespalackok értékesítését. A zenekar rajongói is segíthetnek zöldebbé tenni a koncerteket, ugyanis a koncertek díszletében kinetikus táncparkett és álló kerékpárok is szerepelnek, amelyek a tömegben lévő rajongók energiáját közvetlenül a show különböző elemeit működtető akkumulátorokba tudják vezetni.

Coldplay koncert Coldplay koncert

 

 

 

 

 

 

Aki teheti, és még tud jegyet vásárolni, látogasson el a 2024 júniusi Coldplay-koncertre!

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian