[metaslider id="9331"]
gólya

Út a gólyatábortól az első vizsgaidőszakig: Interjú Szép Marcellel a PTE ÁJK elsőéves jogász hallgatójával

Biztos vagyok benne, hogy minden középiskolás szívesen nyerne betekintést abba, hogy milyen is az igazi egyetemista élet. Ha felvételt nyertek a PTE ÁJK-ra kezdetét veszi a kaland, amire már régóta vágytatok. A cikkemmel az a célom, hogy felüljetek velünk egy képzeletbeli vonatra, ahol állomásonként bemutatjuk nektek Szép Marcell, egy elsőéves jogász hallgatóval, hogy milyen is az első félév a PTE ÁJK-n. Jegyeket és bérleteket szeretnénk kérni, majd indulhatunk is. 

 

1. Az első állomásunk a PTE ÁJK gólyatábora. Ez az esemény életre szóló élményt nyújt a hallgatóknak, segít kapcsolatokat kialakítani és kicsit belekóstolni már nyáron az egyetemi életbe. Kíváncsi voltam, hogy Marci hogyan élte meg ezt a pár napot.

 

Mi az a három dolog, amivel hozzájárult a gólyatábor ahhoz, hogy könnyebben induljon az első féléved a PTE ÁJK-n?  

gólyaSzép Marcell: Nehéz számomra kiválasztani hármat, de mivel mindenképp kell, azt mondanám, hogy ezek voltak: A felsőéves hallgatótársak segítőkész hozzáállása és tanácsai, a barátságos közeg, melyben nagyon könnyű volt új barátokra és ismeretségekre szert tenni és legvégül persze az élvezetes és sokrétű programok, melyek segítségével gyorsan összerázódott egy jó közösség. Bátran tudom ajánlani minden leendő gólyának a gólyatábort! Garantáltan egy életre szóló élményben lesz részetek!

 

 

2. Az egyetem nem csak móka és kacagás. A második állomásunk a BeléPTEtő Gólyatréning, a rengeteg nevetés, ismerkedés, illetve az egyetemre való beilleszkedés után nem más, mint a tanulás. A sok program és társasági élet mellett óriási hangsúlyt kell fektetni a tanulásra, hisz ezért vagyunk itt. Meg kell tanulnunk tanulni, rá kell találnunk a saját bevált módszereinkre ahhoz, hogy ki tudjunk teljesedni és sok-sok fontos anyagot megjegyezni, majd levizsgázni belőlük. Az a célunk, hogy jó szakemberekké váljunk, amihez oktatóink a legnagyobb odaadással járulnak hozzá.  Mindenki megtalálja az útját és azokat a technikákat, ami neki a legmegfelelőbb a tanulás vonatkozásában. Arról kérdeztem Marcit, hogy számára mi jelentett nehézséget az első félévében az egyetemen, éppen kilépve a középsuli falai közül.

gólya

Milyen nehézségekkel találkoztál a tanulás és vizsgákra való készülés során? 

Szép Marcell: Számomra mindenképp a saját időm beosztása okozta a legnagyobb nehézséget véleményem szerint. Úgy vettem észre, nekünk egyetemistáknak megadatik az az illúzió, hogy rengeteg szabadidővel rendelkezünk, de amikor szembesülünk a megtanulandó anyag mennyiségével és az arra adott idővel, szomorúan realizálhatjuk, hogy az a szabadidő mégsem olyan végtelen, mint amilyennek először tűnik. 

 

 Mit javasolnál a múltbeli énednek, mit csináljon másképpen? 

Szép Marcell: Alapvetően elégedett vagyok a teljesítményemmel, persze az ember mindig lehet szorgalmasabb és pontosabb egy még jobb eredmény érdekében. Szerintem ezen a téren kell még fejlesztenem önmagam. 

 

3. Véleményem szerint iskolánk szerves részét képezik a különféle programok. A múlt félévről elmondható, hogy rengeteg szuper eseményen vehettünk részt, amik nem csak profin voltak megszervezve, de a hangulat is feledhetetlennek bizonyult. Így a harmadik állomásunk nem más, mint az iskolai programok a PTE ÁJK-n. Karunk fontosnak tartja, hogy tapasztalatokat szerezzünk, fontos topikokat érintsünk a jogászi hivatással kapcsolatban az iskola falain kívül egyaránt, valamint azt, hogy szert tegyünk olyan információkra előadások és bemutatók segítségével, amiket az egyetemi órák keretén belül nem feltétlen sajátíthatnánk el mélyebben. Ezeken a programokon szabadon tudunk csevegni az oktatóinkkal, valamint lehetőségünk van új embereket megismerni.

 

A sok tanulás mellett időt kell szánni a szórakozásra, kapcsolatok építésére is egyaránt. Mesélnél kicsit arról, hogy milyen programokon vettél részt a félév során?

Szép Marcell: Igyekeztem minden lehető közösségi programon részt venni, amin csak tudtam, mivel mindegyik rendkívül ígéretesnek hangzott. A már említett gólyatábor mellett ott voltam az év eleji gólyatréningen, a gólyabálon, a hallgatói szervek délutánján és persze a kocsmatúrákon is. Külön kiemelném az egyik kari szerv, a Fiatal Értelmiségi Klub által szervezett programokat, melyeken való részvétel nagy élmény volt számomra.  A szabadegyetemet, a börtönlátogatást és persze a már felsorolt eseményeket is jó szívvel tudom ajánlani bármely érdeklődőnek. Mindegyik programon remekül szórakoztam, köszönhetően a családias légkörnek és a nyitott, segítőkész szervezőknek. 

gólya

Mi nyújtotta számodra a legnagyobb örömöt a félévben?

Szép Marcell: Véleményem szerint, egy-egy jeles eredménnyel zárt vizsga, vagy még évközben egy sikeres zárthelyi dolgozat tudja a legnagyobb örömet nyújtani egy egyetemistának. Személy szerint engem is ezek a kis pillanatok villanyoztak fel a legjobban. 

 

4. A negyedik állomásunk a vizsgaidőszak. Minden félév végén eljön az az idő is, amikor számot kell adnunk tudásunkról és megszerezni a jegyet, amire vágyunk. Ehhez sokat kell készülnünk és tanulnunk, de a kemény munka meghozza a gyümölcsét. Ahogy Marci is említette, nincs szebb érzés egy teljesített vizsgánál. Úgy gondolom, hogy a vizsgákra való készülésnél rengeteget tanulhatunk önmagunkról is, feszegethetjük a határainkat, ami előrébb visz minket az életben és hozzájárul ahhoz, hogy rugalmasabbá, alkalmazkodóbbá váljunk.

 

Hogy élted meg az első vizsgaidőszakodat? 

Szép Marcell: Embert próbáló egy élménynek, az biztos. Igyekeztem a maximumot kihozni magamból, de emellett azt is megoldani, hogy a ,,karácsonyi idillt” ne zavarhassa semmi, ami gondterhelt állapotot okozna számomra.

 

Kedves Utasaink, a végállomáshoz érkezve szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem Marcinak az interjút és azt, hogy segített bemutatni az első félévét a PTE ÁJK-n. Reméljük segítséget tudunk nyújtani a kis utazásunkkal a középiskolásoknak, akik pályaválasztás előtt állnak. Kívánok mindenkinek előre is sikeres dolgozatokat és vizsgákat a következő félévre!

EnglishGermanHungarian