[metaslider id="9331"]
Adventi est az ÁJK-n

Újra Adventi est az ÁJK-n – interjú Dr. Vörös Eszterrel

Az adventi időszak az előkészület, a várakozás ideje, amelyben mindenki igyekszik lelkileg is felkészülni a közelgő karácsonyra. Négy héten keresztül vasárnaponként meggyújtunk egy gyertyát az adventi koszorún. Minden gyertya külön jelentéssel bír: az első a hit, a második a remény, a harmadik az öröm, a negyedik pedig a szeretet jelképe. Minden vasárnappal több gyertya világít, ez szimbolizálja a fényt, amely betölti sötétséget. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán – rövid kihagyás után – 2023. december 4-én, 18 órakor a Halasy-Nagy József Aulában kerül megrendezésre az Adventi est. Az eseményre a MuzsikáLAW tagjai, Karunk oktatói és dolgozói készülnek egy zenés műsorral. Az interjúban az Adventi est egyik szervezőjét, Dr. Vörös Eszter Tanárnőt kérdeztem az esemény és az ünnep kapcsán. 

A pandémia sok nehézséget hozott mindannyiunk életében, így a MuzsikáLAW működését is befolyásolta. Milyen érzés volt újra együtt zenélni és énekelni?

Adventi est - Dr. Vörös EszterDr. Vörös Eszter: A járványhelyzet okozta bezárások sajnos valóban érintették a MuzsikáLAW-t is. A közösség a Covid19 első hullámát megelőző években nagy lelkesedéssel készült az Adventi estekre és mindig igyekezett színvonalas műsorral kedveskedni a hallgatóságnak. 

Amikor Dr. Korsósné Dr. Delacasse Krisztina docens asszony nemrég megkeresett, hogy volna-e kedvem együttműködni vele a MuzsikáLAW újjáélesztésében és az Adventi est megszervezésében, nagy örömmel mondtam igent. Azzal azonban azt hiszem egyikünk sem számolt igazán, hogy azok a hallgatók, akik egykor a MuzsikáLAW szerves részét képezték, nagyrészt végeztek az elmúlt három évben. Vannak természetesen oszlopos tagjaink, egykori hallgatók, akik mindig örömmel jönnek vissza fellépni, és célunk is, hogy a kar zenekedvelő hallgatói, oktatói mindenkor a közösség tagjai legyenek, ugyanakkor hazudnék, ha azt mondanám, hogy több év „kényszerpihenő” után könnyű volt új hallgatókat (és oktatókat) toborozni. Hiszem azonban, hogy sikerült, és egy remek csapat kovácsolódott össze, akiket az egyik legszebb kapocs, a zene szeretete fűz össze.

A már hagyománnyá vált Adventi est idén újra megrendezésre kerül. Ön az egyik szervezője e meghitt rendezvénynek. Hogyan zajlottak az előkészületek? Mi várható az esten és miért ajánlja?

Dr. Vörös Eszter: Az Adventi est immár több, mint egy évtizedes hagyomány a Karon. A mostani műsorra heti két próbával készülünk, illetve lesz majd egy főpróbánk is az est helyszínén. Az idő rövidsége miatt a – kezdeti lelkesedéssel megálmodott –  közös dalok számát sajnos le kellett redukálnunk. Azt azonban kijelenthetem, hogy mindenki erején felül készül; az ünnepi dalok mellett a műsor részét képezik majd hangszeres darabok, valamint prózai előadások, versek is.

Nagy öröm számunkra, hogy idén először a Vox Iustis, a Pécsi Törvényszék kórusa is fellép az esten, amelynek tagjai közül többen (köztük a karnagy is) nálunk végeztek.

A szereplők névsorát természetesen még a műsor előtt közzétesszük. Nagy szeretettel várunk mindenkit december 4-én 18 órától a Dr. Halasy-Nagy József Aulában!

MuzsikáLAW

Önnek mit jelent az adventi időszak, mi nem hiányozhat belőle?

Dr. Vörös Eszter: Nagyon köszönöm a kérdést, örülök, hogy válaszolhatok rá. Tisztán emlékszem, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor a Media Iuris interjút készített velem az advent kapcsán, az egyik kérdés az volt, hogy milyen érzéseket vált ki belőlem, ha meghallom azt a szót, hogy „Advent”. Akkor azt válaszoltam, hogy ahogyan az első gyertya a koszorún a hitet szimbolizálja, úgy számomra is a hitet, leginkább a jövőbe vetett hitet jelenti az advent. S hogy miért örülök ennek a kérdésnek? Mert a mostani válaszom ékes példája annak, hogy az ember folyton változik. Azok a céljaim, terveim, álmaim, amiket akkor a jövőbe vetett hit kapcsán megfogalmaztam, kevés kivételtől eltekintve szinte mind teljesültek. Szeretném, ha ez az adventi időszak arról szólna, hogy azokra a hétköznapi dolgokra fókuszálok, amelyek jobbá, örömtelivé teszik az életet, amik felett – az év végi hajtásban – hajlamos vagyok elsiklani.

Hogyan készül az év legszebb ünnepére? Vannak olyan szokások, amelyek egyik évben sem maradhatnak el?

Dr. Vörös Eszter: Nagyon szeretem kidekorálni a házat, a fények a gyengéim, nálunk szinte mindenhol megbújik ilyenkor egy-egy égősor. Minden adventi időszakban készítek továbbá mézeskalácsot és más ünnepi süteményeket, amiket képes vagyok órákon át díszítgetni egy-egy karácsonyi playlist vagy film mellett.

A hallgatók számára az adventi időszak nem csak a karácsonyra való készülődésről szól, hanem a vizsgaidőszakról is. Ön mit tanácsol a diákoknak, hogy vészeljék át ezt az időszakot? Mi az, ami segítheti őket abban, hogy megőrizzék az advent varázsát, mégis készüljenek a vizsgákra?

Dr. Vörös Eszter: Nem olyan rég még én is hallgatóként éltem meg ezt az időszakot, így tudom, hogy nagyon nehéz összeegyeztetni a tanulást az ünnepi készülődéssel. A hallgatók helyzete talán valamivel könnyebb most, mint nekünk volt, hiszen a szorgalmi dolgozatok és az azokra való folyamatos készülés jelentősen könnyítenek a vizsgaidőszak terhein. Vallom, hogy a kulcs a tanulásban is az önismeret (amibe az is beletartozik, hogy tisztában vagyunk a tanulási stílusunkkal és azokkal a módszerekkel, amelyek minket előre visznek). Emellett persze fontos a jó időbeosztás is, több évnyi vizsgaidőszakkal a hátam mögött tudom, hogy be lehet úgy osztani a vizsgákat, hogy beleférjen egy-két ünnep miatt „kieső” nap. Oktatóként pedig kifejezetten szeretem és értékelem ilyenkor (is) a szép feleleteket, hiszen tudom, hogy sok esetben több lemondás van mögöttük, mint például egy nyári vizsgaidőszakban.

Köszönöm szépen az interjút Petra! Mindenkinek sikeres vizsgaidőszakot és békés, szeretetteljes ünnepi készülődést kívánok!

Adventi est plakát

A Media Iuris nevében köszönöm az interjút Dr. Vörös Eszter tanárnőnek! Minden érdeklődőt bíztatok arra, hogy látogasson el az Adventi estre, hogy ezzel is megérezze a karácsony varázslatos hangulatát!

 

Kép forrása: 1

EnglishGermanHungarian