[metaslider id="9331"]
Tündérkert sorozat

Magyarország harapófogóban – új történelmi sorozat a képernyőn

2023. október 13-án dupla résszel mutatkozott be a legújabb magyar történelmi filmsorozat, a Tündérkert. A széria Móricz Zsigmond Erdély trilógiájának első kötete alapján készült és arra vállalkozik, hogy nyolc epizódon keresztül megmutatja Magyarország, azon belül Erdély egyik legsötétebb időszakát, a török hódoltságot és a Habsburg uralom árnyékát. Cikkemben a sorozat alapját adó regényt, a történelmi szálat és azon karaktereket mutatom be, akiknek megformálására neves színművészeket kértek fel a sorozat alkotói. 

Tündérkert, mint regény

Móricz Zsigmond Erdély-trilógia című művének első része 1922-ben jelent meg a nagyközönség számára és hamar közkedveltté vált.  A regény a 17. századi Erdély világát eleveníti fel, központba állítva a társadalmi, politikai csatározásokat és az ország szorult helyzetének a bemutatását. A történetben két fejedelem, Báthory Gábor és Bethlen Gábor élete ismerhető meg, akik nemcsak egymás szöges ellentétei, de teljesen mást gondolnak a mindennapi életről és eltérő értékrendet vallanak magukénak. A köztük fennálló különbségeket később a történelmi folyamatok beigazolják és ez a filmsorozatban is kendőzetlenül bemutatásra kerül. Maga a regény történelmi kategória egyik jeles képviselője, valós és fiktív karakterekkel egyaránt találkozhatnak az olvasók. 

Erdély Tündérkert

A sorozat történelmi háttere

A történet alapjául készülő széria megtartotta az eredeti címet, alcímként pedig a Kísértések kora nevet kapta meg a sorozat. Hasonlóan az említett regényhez, a 17. századi Erdély történetét ismerhetjük meg, amely ebben az időben a magyarság utolsó bástyájának számított.  A korszakban a béke messziről kerülte ezt a területet, ugyanis gyilkos harcok folytak a fejedelmi trón megszerzéséért. 

A középpontban Erdély ekkori fejedelme, Báthory Gábor áll, aki nemcsak fiatal, de elszánt és vakmerő is, amivel később a visszájára fordítja a dolgok menetét. Mellette áll tanítómestere, Erdély későbbi fejedelme Bethlen Gábor és rettegett nagynénje, Báthory Erzsébet. A sorozat epizódjai alatt megismerhető Báthory Gábor uralkodása, akitől a teljes béke eljövetelét várták az ott élő nemzetek. A fejedelem azonban hamar a hatalom, az alkohol és a nők csapdájába kerül, végül Bethlen Gáborral is ellenlábasok lesznek, amely a trón megtartásáért szóló küzdelemben csúcsosodik ki. Két ellentétes karakter egymásnak feszül és közben az igazi tét és cél a magyarság és az országrész megmaradása háttérbe szorul. Kérdésként merül fel a sorozat részei alatt, hogy vajon a szerelem vagy a béke és megmaradás ér e többet egy uralkodó számára.

A karakterek és megformálóik

A széria alkotói 72 szereplővel dolgoztak együtt, akik között egyaránt találunk ismert és felfedezett neveket és erdélyi származású színészeket is. A főszereplő, Báthory Gábor szerepében Katona Péter Dánielt láthatjuk, akinek alakítása pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól. A férfi karakterek mellett a női szereplők is számtalan meglepetést tartogatnak, hiszen ebben a korszakban központi szerepet töltöttek be az irányításban és a hatalmi harcokban. 

A sorozat gonosz, félelmetes és rettegett úrnőjét, Báthory Erzsébetet Szamosi Zsófia formálja meg. Erzsébetről sötét legendák terjednek, de az igazságot róla csak unokaöccse és unokahúga tudja.  Ő az elhíresült csejtei rém, akit nemegyszer azzal vádoltak, hogy lányok vérében fürdött, de ő maga ezekre a vádakra sosem reagált. 

A fejedelem feleségét, Palotsai Annát Dobos Evelin alakítja, akinek neve számos sorozat nézői számára csenghet ismerősen. A történetben kiemelt szerepet kap Török Kata, Bethlen Gábor, Báthory Anna és Károlyi Zsuzsanna karaktere is, akik nagyban hozzájárultak a kibontakozó hatalmi harcokhoz és kiválóan értettek a politikához és a fortélyokhoz.  A sorozat nem nélkülözi az ármányt, intrikákat és az intim jeleneteket sem, de a hatalom mindenen átgázoló és befolyásos szerepét is lényegre törő és befogadható formában adja át a nézőknek. A női karakterek mellett a férfi személyiségeket is elismert, népszerű színészek formálják meg a lehető legkönnyedebb stílusban.

Tündérkert sorozat Báthory Erzsébet
Szamosi Zsófia, mint Báthory Erzsébet

A sorozat összegzése

A Tündérkert című széria Magyarország történetének egyik sorsfordító, pusztításoktól sem mentes időszakát mutatja be, amikor Erdély a megmaradás zálogának számított. Az ebben az időszakban élt történelmi személyiségek ténykedése valóban meghatározta Erdély sorsát és történetét. Az egyes epizódok címei is kifejezik, hogy az adott részben mire helyeződik a hangsúly, a látványvilág, a kosztümök és a berendezés is egytől egyig igyekszik az újkor ezen időszakát a leghitelesebben átadni és megmutatni. A sorozat egyik előnye, hogy a történelem is jól megismerhető belőle, és bár vannak olyan karakterek, akik az eredeti történetből teljesen kimaradtak, itt külön szálat kapnak ahhoz, hogy személyiségük könnyebben tanulmányozható legyen. 

A sorozat minden pénteken új résszel jelentkezik a Duna Televízión, a premierre október 13-án került sor.  

Források: 1, 2

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian