[metaslider id="9331"]
csapat

Továbbjutott a PTE ÁJK csapata a Nuremberg Moot Court szóbeli fordulójába – interjú a csapattal

2022. május 9-én a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának kiváló hallgatóiból álló csapata továbbjutott a Nuremberg Moot Court szóbeli fordulójába. A csapat – melynek tagjai Holéczy Laura Anna, Balogh Márton, Jávorszki Bendegúz és Kiss Mátyás – ezáltal bekerült az 50 legjobb csapat közé. A következő interjúban a versenyről, illetve élményeikről kérdeztem őket, hiszen ez egy nem mindennapi teljesítmény volt részükről. 

 

Kérlek, mesélj egy kicsit a versenyről! Hogyan kell elképzelni egy ilyen megmérettetést, milyen feladatokból áll? 

csapatHoléczy Laura Anna: A Nuremberg Moot Court három fő rostából áll. Az első szelekció a jelentkezések elbírálása során történik, melynek folyamán a csapatok által benyújtott motivációs levél, valamint egyfajta földrajzi kvóta alapján országonként legfeljebb három csapat jelentkezését fogadják el a szervezők. A jelentkezési fázisban már ismert az a nemzetközi büntetőjoghoz kötődő, hipotetikus jogeset, melyre a teljes verseny épül. Az írásbeli szakasz során az ún. „tárgyalás előkészítő kamara” napirendi pontjainak ismeretében a vád és a védelem érvelésének kidolgozása a feladat, körülbelül 14-14 oldalas terjedelemben. A szóbeli szakasz versenynapjai során szimulációs tárgyalásokra kerül sor a „Nemzetközi Büntetőbíróság előtt”. Az első héten előzetes szelekció zajlik majd, ahol minden induló csapat vádat és védelmet képviselő szekciója is előadja majd perbeszédét, majd a második héten már csak a 16 legjobb mérettetheti meg magát.

Kik az ellenfelek? Mi volt számodra a legmeglepőbb dolog a versennyel kapcsolatban? 

Holéczy Laura Anna: Az írásbeli szakasz eredményeinek kihirdetését megelőzően még ismeretlen volt a pályázó csapatok listája, azonban az 50 legjobban teljesítő team, így a szóbeli forduló potenciális „ellenfeleinek” listája már mindenki számára elérhető a verseny hivatalos honlapján. Igen jelentős kihívást jelent, hogy számos angol anyanyelvű versenyző van, sőt a két legnevesebb brit egyetem, a University of Oxford és a University of Cambridge csapatai is a szóbeli forduló indulói között szerepelnek. Talán idekapcsolódik a versenyhez kötődő egyik legmeglepőbb pillanat, hiszen ilyen rangos intézmények sorában szerepelve nem túlzás azt állítani, hogy nagyon szép részeredményt sikerült elérnünk azzal, hogy a negyedik legmagasabb pontszámot produkáltuk az írásbeli fordulóban.

Hol találtatok rá erre a lehetőségre, illetve ki ajánlotta nektek a versenyen való részvételt?

Holéczy Laura Anna: A részvételt mindannyiunk számára dr. Mohay Ágoston tanár úr, valamint dr. Kis Kelemen Bence tanár úr ajánlotta, akik a versenyre való felkészülésünket is teljes erőbedobással segítik, amiért mérhetetlenül hálásak vagyunk.

A csapatban négyen vagytok, más-más évfolyamról. Mi alapján választottátok ki, ki legyen benne a csapatban? Milyen közös tulajdonságaitok vannak, illetve milyen személyes erősségekkel rendelkeztek?

csapatJávorszki Bendegúz: A csapatba egy Ágostonnal, valamint Bencével folytatott beszélgetés után kerültünk be. Ennek során elsősorban angoltudásunkra, illetve motivációnkra voltak kíváncsiak, hiszen mindkettő nélkülözhetetlen a versenyen való sikeres részvételhez.

Közös bennünk az, hogy nagy érdeklődést mutatunk a nemzetközi jog irányéba. Matyi és Laura, felsőbbévesként, természetesen mélyebb tudással rendelkeztek nálunk a nemzetközi jog tekintetében, azonban úgy gondolom, hogy a verseny által lefedett részterület, a nemzetközi büntetőjog mélységei számos újdonságot tartogattak számunkra. Amit kiemelnék, hogy véleményem szerint egy ilyen jellegű versenyen nem az egyéni erősségek a legfontosabbak, hanem az, hogy mennyire tudunk csapatként dolgozni. Ebből úgy érzem, jelesre vizsgáztunk.

Milyen séma alapján zajlott a felkészülés? Mi volt a legnehezebb dolog, amivel, mint csapat, meg kellett birkóznotok? 

csapatKiss Mátyás: A felkészülés az írásbeli fordulók alatt alapvetően egyénileg zajlott. A releváns szakirodalmat és az esetjogot alapvetően mindenki egyénileg dolgozta fel, de észrevételekkel és tanácsokkal segítettük egymást. Hozzá kell tenni, hogy felkészítő tanáraink (Dr. Kis Kelemen Bence és Dr. Mohay Ágoston) nagyon segítőkészek voltak, és bármilyen kérdés esetén azonnal válaszoltak és elmondták észrevételeiket, ezúton is köszönjük nekik. Az ő szakmai segítségük nélkül nem juthattunk volna tovább. A felkészülés kapcsán fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság magyar bírája, Dr. Kovács Péter is tartott nekünk egy kétnapos tréninget. A Bíró Úr rendkívül nagy szakmai felkészültségről tett tanúbizonyságot, és a tréning kétségkívül hozzájárult ahhoz, hogy a csapat ilyen eredményesen tudott szerepelni.

Az általános nehézségeken túl nem tudnék kiemelni egy dolgot sem. A szakirodalom nagysáfa okozhatta talán a legtöbb fejtörést, nem mindig egyszerű megtalálni a releváns dolgokat. Amit még kiemelnék az az, hogy a jogeset kapcsán mind a vádiratot mind pedig a védelem írásbeli anyagát el kellett készíteni. Itt kellett rájönnöm arra, hogy ha erős érveid vannak az egyik oldalon, akkor nem lesz könnyű dolgod a másik oldalon. Figyelnünk kellett továbbá arra, hogy egységes legyen a beadványunk, ez azért kiemelendő, mert négyen dolgoztunk rajta, tehát külön óvatosnak kellett lenni a szövek kohéziója tekintetében.

Hogyan értékelnéd az első fordulón elérteket? Mit gondolsz, min kellene javítania a csapatnak? 

csapatBalogh Márton: Az egész csapat nevében mondhatom, hogy hihetetlen eredményt értünk el. Holtversenyben vagyunk negyedikek egy olyan nemzetközi versenyen, ahol többek között a Cambridge, az Oxford és a maastrichti egyetem is képviselteti magát. Ötven csapatot választottak be a szóbeli fordulóba, és ennél is többen indultak a világ minden pontjáról, amelynek tudatában helyezésünk hatalmas dicsőség. Mind a vádiratunk, mind a védelmünk erős alapokon nyugszik, ami segíti majd a felkészülésünket a következő fordulóban és abban, hogy kihozhassuk magunkból a legtöbbet. 

A második, szóbeli fordulóra tekintettel úgy gondolom, hogy a csapat összhangját kell fejlesztenünk, ugyanis az lehet majd a legfontosabb erényünk, hogy bármilyen hirtelen jött kérdésre koherens válaszokat adunk egyénileg, közben igazolván csapatunk álláspontját. Meg kell tanulnunk együtt gondolkodni, valamint javítanunk kell a szaknyelvi angolunkat, ugyanis pillanatok alatt szükségünk lesz szóban használt angol bírósági kifejezésekre. A következő forduló új kihívásokat jelent, amelynek nehézségeit a felkészülési folyamat közben fogjuk megismerni, és a verseny idejére igyekszünk minden gyengepontunkon javítani, hogy minél jobb helyezést érjünk el.

További sikeres felkészülést kívánok a júliusi fordulóhoz! Köszönöm az interjút!

EnglishGermanHungarian