[metaslider id="9331"]
Történelmi könyvajánló

Történelmi könyvajánló

„Azok a könyvek, melyek könyvtárad polcain szunnyadnak, még nem készek, vázlatosak, magukban semmi értelmük. Ahhoz, hogy értelmet kapjanak, te kellesz, olvasó.” – Kosztolányi Dezső

A vizsgaidőszak végével és a nyár beköszöntével újra egyre több szabadidőnk van, és végre nem csak a tankönyveket, valamint a jogszabályokat bújhatjuk, hanem olvashatunk csupán kikapcsolódás gyanánt is. Cikkemben három történelmi témát feldolgozó regényt ajánlok, amelyek garantáltan kiszakítanak a hétköznapokból.

Cserhalmi Dániel: Csengőfrász

Aztán eszébe jutott az apja, aki kiugrott a harmadik emeleti ablakból, az anyja, aki majdnem beleőrült ebbe, a kilakoltatásuk, s végül mindaz, ami az országban folyik.

Elsőként Cserhalmi Dániel Csengőfrász című történelmi ihletésű regényét ajánlanám, melynek cselekménye Budapesten, 1950-ben, a Rákosi-korszak alatt játszódik. Mint tudjuk, ez időben az Államvédelmi hatóság nem válogatott az eszközökben, lelki, illetve fizikai erőszakot is alkalmaztak annak érdekében, hogy vallomásra bírják az állampolgárokat. 

Csengőfrász könyv

Ezt tette Szabados Imre százados is, kinek látszólag semmi oka nem volt a panaszra, hiszen karrierje egyre csak felfele ívelt, számos nyomozásban vehetett részt, melyek elsősorban a népi demokrácia megdöntésére irányuló szervezkedések „leleplezésére” irányultak. Ezek a perek túlnyomó többségben koholt vádak alapján jöttek létre, pusztán kirakatperek voltak, azonban egy napon nem várt fordulat következik be, hiszen az ÁVH az általa koholt vádak után váratlanul egy valóságos összeesküvésről szerez tudomást. A kérdés már csak az, hogy vajon sikeres lehet-e egy szabadúszó színész, egy félénk ügyvédbojtár, egy idős, katolikus órásmester és egy fiatal karikaturista államellenes összeesküvése? 

Cserhalmi Dániel regénye garantáltan letehetetlen, teli van fordulatokkal, így bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretne többet megtudni a Rákosi-korszak politikai rendőrségének sötét és napjainkig is alig ismert, rejtélyekkel teli világáról.

A könyv olvasók általi értékelése a molyon: 92%

Markus Zusak: A könyvtolvaj

[…] a Duden szótár egyértelműen téved, már ami a rokon értelmű szavakat illeti. A csend egyáltalán nem néma és nyugodt, és nem béke.

A könyvtolvaj

A cselekmény 1939-ben játszódik a náci Németországban. A történet elmesélője a Halál, akinek sosem volt még ennyi dolga, viszont tisztában van vele, hogy mindez sajnos még csak a kezdet. A Halál bölcs, kíváncsi, éppen ezért szeretne mindent tudni az emberekről, minél inkább megismerni őket, sőt még együtt is érez velük, amennyiben ideje engedi. 

A Halál egy német kislány, Liesel, valamint családja és barátai, illetve a fanatikus németek történetébe ad nekünk betekintést, továbbá egy zsidó fiú is kulcsszereplője a történetnek, akit a háború alatt egy pincében rejtegetnek. Liesel, a német kislány rajong a könyvekért, imád olvasni, így amikor csak teheti, könyveket lop, kedvence azonban mégis az a könyv lesz, amit a pincében rejtőzködő zsidó fiú ír neki. 

A könyv 2005-ben jelent meg, majd rövid időn belül bestseller lett. 2013-ban a regény megfilmesítésére is sor került. Ha egy elgondolkodtató, szívszorító, felejthetetlen történetre vágysz, akkor ezt a regényt Neked ajánlom!

A könyv olvasók általi értékelése a molyon: 92%

Jack Fairweather: Az önkéntes

Kedves barátaim! Támogassátok egymást, bánjatok kedvesen a másikkal, hogy a kémény a lehető legkevesebb füstöt adja ki!

Az önkéntesA 39 éves lengyel ellenálló, Witold Pilecki egy vakmerő küldetésre jelentkezett, mellyel a Birodalom határán található titkos náci táborra akarta felhívni az emberek figyelmét. Pilecki álnéven, hamis papírokkal szándékosan elfogatta magát, hogy bejusson a táborba, ahonnan jelentéseket küldött, melyekben leírta, mi történik a táboron belül az emberekkel. Az ellenálló feladata azonban nem merült ki az információszerzésben, belülről kellett felkelést szerveznie úgy, hogy a németeket meglepetésként érje az akció. 

Az elkövetkezendő két és fél évben Pileczki sikeresen megszervezett egy föld alatti sereget a táborban, Auschwitzban, akikkel szabotázs akciókat hajtottak végre, náci informátorokat és tiszteket gyilkoltak meg. Idővel Pileczki ráeszmélt, hogy a tábort a nácik az európai zsidóság kiirtásának epicentrumává teszik, azonban nem ez volt az egyetlen húsbavágó felfedezése. Rá kellett jönnie arra is, hogy csupán úgy tudja erre a Nyugatot figyelmeztetni, ha családja, valamint saját emberei életét is kockáztatja. A cél elérése érdekében meg kell kísérelnie a lehetetlent, meg kell szöknie Auschwitzból! 

A könyv olvasók általi értékelése a molyon: 95%

 

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian