[metaslider id="9331"]
csilla

Országos versenyen remekelt karunk hallgatója – interjú Bihary Csillával

2021. november 12-én került megrendezésre az Országos Polgári Jogi Jogesetmegoldó verseny,  melyen karunk hallgatója, Bihary Csilla III. helyezést ért el felperesi kategóriában. Erről és az idáig vezető útjáról beszélgettem vele. 

 

Mindenek előtt szívből gratulálok a versenyen elért eredményedhez. Első kérdésem az lenne, hogy hogyan kerültél közelebbi kapcsolatba a polgári joggal, miért pont erre a területre esett a választásod?

csillaBihary Csilla: Másodévesként kezdtem a Polgári jog 1. nevű tantárgyat és a tárgy teljesítését követően a Polgári jogi gyakorlatot Dr. Mohai Máté adjunktushoz vettem fel és tulajdonképpen az Ő óráján tudatosult bennem, hogy én főként ezzel a jogterülettel szeretnék foglalkozni. Számos érdekes jogesetet ismerhettünk meg és mindig nagyon élveztük csoporttársaimmal, hogy közösen találhattuk meg a megoldáshoz vezető utat. Folyamatosan bátorított minket a Tanár Úr, bíztatott arra, hogy mondjuk a megoldási javaslatunkat, az sem baj, ha az nem tökéletes, hiszen a lényeg az volt, hogy legyünk bátrak és kreatívak, gondolkodjunk és a megszerzett tudást hasznosítsuk és kamatoztassuk a Ptk. segítségével.

 

Mikor kezdtél el versenyszinten foglalkozni a polgári joggal?

Bihary Csilla: Már korán kikristályosodott bennem, hogy érdekelnek a polgári jogi versenyek, ezt csak tetézte a Mohai Tanár Úr gyakorlatain szerzett tudás és elhivatottság. Erre a versenyre is Ő készített fel, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Az első megmérettetésem másodévesként a Jogklinika jogesetmegoldó versenye volt, ahol Sükösd Gergő csoporttársammal indultunk. Ezen a versenyen első helyezést értünk el és lelkesedésünk csak tovább fokozódott. A tavalyi évben a DLA Piper szimulációs versenyén is megmérettettem magam, ahol egészen a döntőig jutottunk csapatommal, amit aztán sikeresen megnyertünk. Ott jöttem rá, hogy a szimulációs versenyek nagyon jók, nagyon hasznosak és valóban lehet rájuk építkezni. 

 

Mesélj kérlek arról a versenyről, melyen most vettél részt!

Bihary Csilla: Ez a verseny az Országos Polgári Jogi Jogesetmegoldó  jogesetmegoldó verseny volt, melynek idén az ELTE ÁJK adott otthont. Egyik évfolyamtársammal, Gódi Dáviddal jelentkeztünk rá és november 12. napján elindultunk Pestre. A verseny 9 órakor vette kezdetét, először regisztráltunk, majd kaptunk egy sorszámot. Egészen a feladat kiosztásáig nem tudtuk, hogy fel- vagy alperesi kategóriában folytatjuk a versenyt. Ezt végül érmefeldobással döntötték el: mindketten felperesek lettünk, aminek kifejezetten örültünk, mert úgy gondoltuk, felperesként jobban helyt tudunk majd állni.

A jogeset megoldására, kidolgozására összesen egy óra állt rendelkezésünkre. A feladat az volt, hogy minden lehetséges jogi érvünket fogalmazzuk meg a jogeset kapcsán a megfelelő jogszabályhelyek megjelölésével. A jogeset egy bérleti szerződésről szólt és főként a szerződésszegés témakörén belül kellett gondolkodnunk. Érdekesség volt az is, hogy a járványhelyzetet is belevonták a jogesetbe, erre épült tulajdonképpen a feladat. A 60 perc lejárta után átkísértek minket egy gyakorlóterembe, amely, mint egy igazi tárgyalóterem volt berendezve. A zsűri annyira figyelt a formalitásokra, hogy amikor beléptünk a terembe, megkérdezte, hogy melyik oldalon kell helyet foglalni a felperesnek, valamint az alperesnek. A keresetem szóbeli előterjesztését követően az alperes adta elő ellenkérelmét. Ezt követően kezdődött a vita és egymás gondolataira minél gyorsabban reagálva előadhattuk az ott megfogalmazott érveinket, majd a zsűri is feltette kérdéseit. Amikor véget ért a ”tárgyalás”, számomra be is fejeződött a verseny, de többen is a versenyzők közül  délután mérték össze tudásukat. Utána részt vettünk egy közös, szervezett ebéden, majd visszatértünk az eredményhirdetésre. Az eredményhirdetésen a zsűritagok, Dr. Éless Tamás, Dr. Tercsák Tamás és Dr. Wellmann György elmondták a kritikáikat és számos hasznos információval láttak el minket a jövőre vonatkozóan. Ezt követően kihirdették az eredményt mind a felperesi, mind pedig az alperesi kategóriában. Ezen kívül volt még activity verseny is a délelőtt folyamán, de azon mi nem vettünk részt.

 

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a versenyek során?

Bihary Csilla:  Általában attól félek, hogy túl nehéz lesz a jogeset és nem tudom azt kellő precizitással megoldani. De úgy gondolom, hogy általánosságban az jelenthet kihívást a hallgatóknak, hogy ki kell állni és szóban helyt állni, gondolkodás nélkül reagálni a másik fél gondolataira. Én úgy éreztem, hogy a szóbeli helytállással nem lesz gondom, és jól fogom majd előadni kereseti kérelmemet.

 

Milyen segédeszközt lehetett használni a versenyen?

Bihary Csilla: Csak a Ptk.-t, ezen kívül semmi egyebet sem.

 

Véleményed szerint mi a legnagyobb előnye ezeknek a versenyeknek? Kiknek, és miért ajánlanád?

Bihary Csilla: Azt gondolom, hogy az elméleti oktatás mellett kiemelt jelentősége van a gyakorlatnak a jogi karon. Egy perszimulációs verseny során ezt a gyakorlati tudást lehet kamatoztatni, gyorsan kell reagálni, nem szabad a gondolatok a levegőben lógva hagyni. Ezen felül még azoknak is nagyon hasznos, akik félnek kiállni, hiszen ezek a versenyek hatalmas önbizalmat tudnak adni. Azoknak ajánlom elsősorban, akiknek bátorításra van szükségük, valamint azoknak, akik hasonlóan lelkesek, mint én, és szeretnék magukat kipróbálni minél több ilyen szituációban.

 

Mik a terveid a jövőre nézve?

Bihary Csilla: Jelenleg gyakornok vagyok, amit az egyetemi éveim alatt mindvégig folytatni szeretnék. Ezt követően ügyvéd szeretnék lenni és elsősorban polgári joggal, azon belül pedig társasági joggal foglalkozni.

 

Csillának köszönöm az interjút a Media Iuris nevében, jövőbeli terveihez pedig sok siker kívánok!

 

 

Források: Kiemelt kép

EnglishGermanHungarian