[metaslider id="9331"]
ország

Top 5 látványosság Horvátországban

A nyár a nyaralás időszaka. A Google időnként statisztikát tesz közzé arról, hogy az egyes országok felhasználói mire keresnek rá legnagyobb arányban a böngészőben. A turisztikai szezon kezdetével most a magyarok kedvenc utazási célpontjait listázta a vállalat, amelyből kiderül, hogy a COVID járvány után, a korlátozások feloldásával az all inclusive nyaralások szerepelnek az első helyen a magyar turisták kívánságlistáján. A közzétett adatokból az is kiderült, hogy a belföldi úticélok népszerűsége sem csökkent.

Az elmúlt évek bizonytalanságai után nagy lelkesedéssel tervezik utazásaikat a magyarok. A Google-keresések alapján a turizmus kategóriában az első negyedévben 43 %-kal nőtt a keresési volumen 2021 hasonló periódusához képest. A Google statisztikái alapján ezek a legnépszerűbb külföldi úti célok a magyar turisták számára:

  1. Olaszország
  2. Törökország
  3. Horvátország
  4. Görögország
  5. Egyiptom
  6. Spanyolország
  7. Ausztria
  8. Csehország
  9. Egyesült Királyság
  10. Franciaország.

Így a sorrendben 3. helyen álló Horvátország legnépszerűbb látványosságait mutatom be ebben a cikkemben. 

Dubrovnik

A város a dél-dalmáciai régió gazdasági, kulturális és oktatási központja. Dubrovnik világhírű panorámája és elbűvölő középkori városmagja miatt 1979 óta az UNESCO általi Világörökségi védelemben részesül. A középkorban Ragusának nevezett jelentős kikötőváros kereskedelmi nagyhatalomnak számított, virágkorát a 15-16. században élte, amikor 40 ezer lakosával a kontinens egyik legnagyobb városa volt.  A 14-16. század között a magyar korona részét is képezte.

Leghíresebb látnivalói: a város köré épült monumentális várfal, amely 2 kilométer hosszú; a főtér, amelyen található a Szent Balázs templom és a Rektori, illetve a Sponza palota. Ezenkívül számos erőd is található a városban, így pl. Szent János és Minceta. Dubrovnik számos múzeummal és kulturális fesztivállal is kedveskedik a városba érkezőknek. A település környékén festői szépségű strandok is találhatóak. Érdekesség, hogy a Trónok harca című sorozat több jelenetét is a városban forgatták.

ország

Plitvicei Tavak Nemzeti Park

Horvátország legnagyobb és Délkelet-Európa legrégebbi nemzeti parkja, 1979 óta a világörökség része. Horvátország talán legszebb természeti csodája a Plitvicei-tavak környezete, ahol kisebb-nagyobb tavacskák találhatóak. A látogatókat keskeny, rusztikus hatású fapallók vezetik a nemzeti park területén a tórendszer legszebb részein át. A Horvát Karsztvidéken, a Kapela-hegységben található 16 tavat 190-200 kisebb-nagyobb mészkő-vízesés köti össze. A nemzeti parkban 96 nagyobb vízesés található, amelyek a világ tíz legszebbje közé kerültek. A kirándulók nyolc különböző túraútvonalon járhatják be a park területét.  

országTrogir

Trogir a Split-öböl nyugati végén, egy picike szigeten helyezkedik el. A magyar történelemből Trauként ismert város a 10. században a horvát, majd a magyar királyság része lett. 1105-től – amikor Könyves Kálmán elfoglalta – kisebb nagyobb megszakításokkal, de 1420-ig a Magyar Koronához tartozott.  Legismertebb menekültje IV. Béla király volt, aki Trau várában lelt menedéket a tatár hódítás elől. Trogir Horvátország egyik legjelentősebb és kulturális emlékekben egyik leggazdagabb városa. A kikötőváros nevezetességeit első sorban középkori épületei jelentik: a Kamerlengo citadella, a Szent Márk-torony, a román-gótikus stílusú Szent Lőrinc-székesegyház, a mellette található Loggia és a kis Szent Sebestyén-templom, valamint a 9-10. században épült Szent Borbála-templom. Mint a legtöbb horvát városnak, Trogirnak is szép állapotban megmaradt az óvárosa. Gyakorlatilag olyan, mint egy élő múzeumváros. 

ország

Kék-barlang (Biševo)

Horvátország egyik legkülönlegesebb látványossága Biševo szigetének keleti partján, a Balun-öbölben található. A barlang teljes hossza 24 méter, szélessége pedig kb. 15 méter. A barlangot a hullámoknak a meredek partra gyakorolt hosszú ideig tartó erőhatása alakította ki. Ez a természeti képződmény két csarnokból áll, melyek részben a tenger alatt vannak. A tengerszint alatti természetes nyíláson a napfény dél körül behatol az alján lévő fehér sziklákig, onnan visszaverődik és kék fénnyel világítja meg a barlangot, a tengerben lévő tárgyak pedig ezüstösen csillognak. Fontos, hogy a barlang nyújtotta látvány csak napsütéses időben és nyugodt tenger mellett élvezhető.

országZadar

A 75 ezer lakosú „horvát Rómaként” emlegetett Zadar, magyar nevén Zára Dalmácia történelmi fővárosa. A város hangulatos óvárossal, érdekes és izgalmas látnivalókkal rendelkezik. Zadarból látható talán a legszebb naplemente egész Horvátországban. Ez a természeti csoda még Alfred Hichcockot is lenyűgözte: az angol filmrendező 1964-ben látogatott el a városba, és a tanúja volt a világ legszebb naplementéjének. Zadar óvárosa kulturális fellegvárnak számít, 2016-ban a „Legjobb európai úticélnak” is megválasztották. A város két legfontosabb nevezetessége az „Üdvözlet a Napnak” tér és a tengeri orgona. Sok látnivaló található a városban pl. a Szent Donát- templom és kolostor; Szent Anasztázia-katedrális harangtornya és az Öt kút tere. Egy nyári este mindenképpen érdemes ellátogatni az óvárosba. Az ókori fórum helyén számos komoly- és könnyűzenei koncerteket rendeznek.

ország

Hasznos tippek

1. Próbáljuk nyaralásunk idejének megválasztásakor elkerülni a szombati napot. Ilyenkor a turnusváltások miatt óriási dugó alakulhat ki az autópályán a fizetőkapuknál. 

2. Horvátországban jó minőségű autópályán juthatunk el úticéljainkhoz. Sajnos még fizetőkapuk vannak, ahol lelassulnak vagy feltorlódnak az autók. A horvátok a következő évben tervezik bevezetni az autópályamatricát. Ha gyorsabban szeretnénk átjutni ezeken a fizetőkapukon, érdemes beszerezni egy ENC készüléket. Ezt feltölthetjük kunával és már nyílnak is a sorompók. Az ENC készülékes autósoknak külön sávot biztosítanak, így elkerülhetjük a hosszú várakozást. A fizetőkapuknál elfogadják a kunát és az eurót is.

3. Horvátországba leginkább a helyi fizetőeszközt, kunát érdemes vinni magunkkal. Természetesen fizethetünk a boltokban, éttermekben, kempingekben bankkártyával és euróval is. A horvát élelmiszerek, italok drágábbak a hazai áraknál. 

4. A horvát strandokról általában az apró kavicsos, köves, sziklás, kibetonozott jelző juthat eszünkbe. Akik a homokos strandot kedvelik, Solinében, Lopárban, Zatonban, Medulinban találhatnak ilyen típusú helyeket.  

Aki tengerparti nyaralásra vágyik, délnyugati szomszédunknál minden igényét kielégítheti. A hangulatos óvárosokban kulturális élmények, a tengerparton sportolási, napozási lehetőségek, a tavernákban pedig gasztronómiai élményekben lehet része a Horvátországba látogató turistáknak.

Források: 1,2, 3

Képek: kiemeltkép1, kép2, kép3, kép4, kép5

EnglishGermanHungarian