[metaslider id="9331"]
olvas

Mit olvass nyáron? – magyar regények, melyeket érdemes besűríteni a nyárra

Most, hogy végre itt a nyár, a legtöbb egyetemista fellélegezhet, hiszen ez már a vizsgaidőszak – és egyben a tanulás végét jelenti. Természetes, hogy mindenki azzal kezdi meg a szünetet, amiben a legnagyobb hiányt szenvedett amíg tartott a vizsgaidőszak: alvással. Sokan töltik a nyarat pihenéssel, utazással és nyaralással, melyeknek gyakran elengedhetetlen kelléke egy jó könyv. Személy szerint már alig vártam, hogy végezzek a vizsgákkal, és anélkül tudjak olvasni, hogy bűntudatom lenne miatta. A következőkben olyan magyar regényeket, olvasmányokat fogok Nektek ajánlani, amelyek tökéletesek lehetnek egy-egy hosszú útra, kellemes nyári délutánra.

Véleményem szerint nagyon fontos lenne népszerűsíteni mind magát az olvasást, mind pedig a jobbnál jobb könyveket – ezen belül is a magyar regényeket. Elképesztő, milyen sok olyan zseniális magyar olvasnivaló van, amelyeket egyszerűen nem olvasnak el az emberek, vagy még csak nem is hallanak róluk. 

Jókai Mór: Az arany ember

Talán az első emlékem ezzel a regénnyel kapcsolatban az, hogy senki sem ajánlotta az elolvasását, de még a könyvtáros hölgy sem – hogy miért, azt még a mai napig sem tudom. Igaz, Jókai Mór talán „ijesztő” és tömény lehet első olvasatra; A kőszívű ember fiai után én is kételkedve vettem a kezeimbe ezt a könyvet. Jókai 1872-ben írta meg regényét, története az 1820-as években játszódik, középpontjában Timár Mihály kereskedő áll, akinek idővel a kezében „minden arannyá változik”. Egy rendkívül kalandos regényről van szó, találkozhatunk benne szerelemmel, ármánnyal és nagy csavarokkal, ami igazán meglepő fordulatokat ad a történethez. Mindemellett nagyszerű képet ad az akkori Komáromról, Jókai szülőhazájának világáról és annak tipikus lakóiról. Jókait nem véletlenül hívják a magyar irodalom legnagyobb regényírójának, Az arany embert olvasva értelmet nyer ez az állítás.

Rejtő Jenő: bármi

Rejtő Jenő neve talán (remélem) senkinek sem ismeretlen; Rejtő a magyar szórakoztató irodalom egyik legkedveltebb alakja. Élete a második világháborúnak köszönhetően ugyan rövid volt, de életműve annál bőségesebb; korai éveiben bejárta Európát és Afrikát, később ezek az élmények, benyomások és karakterek adták az ihletet regényeihez. Rejtő a hazai ponyva- és légiós regényírás legnagyobb alakja, egyedülálló humorral megáldva; írt regényeket, kabarékat, színdarabokat és bohózatokat is. Ha valaki egy könnyebb, esetleg rövidebb, mégis szórakoztató olvasmányt választana, bátran lapozza fel bármelyik Rejtő Jenő könyvet; legyen az a Szőke ciklon, a Csontbrigád, Az elveszett cirkáló vagy a Tizennégy karátos autó.

olvas

Kertész Imre: Sorstalanság

Kertész az első magyar író, aki Nobel-díjat kapott irodalmi munkásságáért, melyet a holokauszt témáját felölelő művéért, a Sorstalanságért kapott; ez volt az író első regénye. Tény, hogy ez egy komolyabb hangvételű könyv, már témáját tekintve is, mégis fontosnak tartom, hogy néhanapján ilyen nehezebb olvasmányokat is megismerjünk, feldolgozzunk, hiszen ezek is mind tudnak adni az általános megítélésünkhöz, szemléletünkhöz. Tavaly már írtam egy könyvajánlót ebben a témában (Edith Eva Eger: A döntés – ide majd kérem beszúrni a cikket); témáján kívül több hasonlóságot is véltem felfedezni a két könyv között: mindkettő tekinthető életrajzi, illetve fejlődésregénynek is, valamint mind a két olvasmány központi eleme egy életet felforgató trauma utáni önkeresés, beilleszkedés. A Sorstalanság filozófiai jegyeket is tartalmaz, számos olyan kérdést vet fel, amelyek mindig is foglalkoztatták az adott kor filozófusait: mi a boldogság, mi a sors, mennyire és mibe van beleszólása az embernek? Mi a szabadság? Ha tehát valaki egy mélyebb lélegzetvételű könyvet keres a nyárra, bátran kezdjen bele Kertész Imre Sorstalanság című regényébe.

Szerb Antal: A Pendragon legenda

Egy idő után már azt gondoltam – és fogalmam sincs honnan eredt ez a gondolat -, hogy nem fogok többé fantasyket, kalandregényeket olvasni. Egy pár éve a kezembe akadt a Pendragon legenda Szerb Antaltól, miután elolvastam tőle Az utas és holdvilágot; be kell valljam, eleinte vonakodtam tőle – pont az első mondatban említettek miatt, de végül kellemeset csalódtam, sőt, a mai napig a kedvenc kalandregényeim közé tartozik. Végtelenül szórakoztató könyvről van szó; egyszerre mimikázza az angol sznobságot és úriságot, egyben bűnügyi és fantasztikus regény is, mindezt magas színvonalon közölve az olvasók felé. Tipikusan olyan könyv, amit lehetetlen letenni, amelynek olvasása közben egyre csak arra kapjuk magunkat, hogy már tizedjére ismételjük, hogy „már csak egy fejezetet olvasok, azután lerakom”.

Az előbbi könyveket mély szeretettel tudom ajánlani a kedves érdeklődőknek, jó szórakozást hozzájuk!

 

Képek forrása: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian