[metaslider id="9331"]
pecsi-egyetemistak-magazinja-jog

Tipikus mondatok, amelyekkel már minden joghallgató találkozott

A legtöbb egyetemi szakról általában van egy elképzelése/véleménye az embereknek, hogy milyen nehéz lehet, milyen területen lehet a diploma megszerzését követően elhelyezkedni.

Nincs ez másképp a jog esetében sem.  Én már a harmadik évemet kezdem (el se hiszem) a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán, ezért összegyűjtöttem néhány tipikus gondolatot, megjegyzést, amiket én is anno megkaptam és szerintem a jogászhallgató-társaimnak sem lesznek ezek a mondatok újdonságok.

  1. „A jog az egyik legkeményebb szak, ott rengeteget kell tanulni, biztos kevés időd van a barátaidra és kikapcsolódni is.”

Nos, az valóban igaz, hogy ezen a szakon nagyon sok időt kell a tanulásra szánni, hiszen egy félévben több száz oldalnyi anyagot kell elsajátítanunk az adott tárgyból. Mint mindenhol, itt is vannak könnyebb és nehezebb tantárgyak, az anyagmennyiség is változó, de tény, hogy a legtöbb vizsgánál az nem működik, hogy előtte 2 nappal nekiállunk a tananyagnak. Véleményem szerint a vizsgaidőszak ezen a szakon különösen kemény, ilyenkor a tanuláson kívül valóban nem nagyon van időnk mást csinálni. Persze nem lehet a nap 24 órájában megállás nélkül koncentrálni és az agyunka vésni minden lehetséges információt, de sajnos ebben az időszakban el kell felejtenünk, hogy minden héten bulizni megyünk (ha normálisan szeretnénk megcsinálni a vizsgáinkat). Szerencsére a pécsi jogi karon nincs olyan sok évközi zárthelyi dolgozat, a legtöbbjük fakultatív jellegű, ami azt jelenti, hogy sikeres teljesítés esetén ki lehet váltani a félévi vizsgát vagy annak egy részét. Így a jó időbeosztás mellett van lehetőség az előadások és szemináriumok mellett a családdal, barátokkal és nem utolsósorban önmagunkkal is foglalkozni. Természetesen a sok feladatot, illetve programot sem olyan egyszerű összeegyeztetni, főleg ha valaki dolgozik is egyetem mellett, de ha tudjuk, hogy mi a legfontosabb nekünk és odafigyelünk magunkra és másokra is, akkor meg tudjuk valósítani a terveinket.

tipikus-mondatok-jog-hallgatok-pecsi-egyetemistak-magazinja

  1. „Én nem tudnék jogot tanulni, mert nem tudok magolni!”

 Már korábbi cikkemben is leírtam, hogy az az állítás, miszerint a jogot „csak” be kell magolni, egy        hatalmas tévhit. Értelemszerűen a szakkifejezéseket, a különböző szervek, intézmények elnevezéseit és sok esetben számokat is pontosan kell tudni, de ha nem látjuk át az összefüggéseket a tantárgyon belül, nem értjük meg igazán, hogy mi miből következik, akkor sokkal nehezebb lesz elsajátítani az anyagot.  „Meg kell tanulni tanulni” -tartja a mondás, ami persze ebben az esetben is abszolút megállja a helyét. Eleinte én is ész nélkül minden betűt meg akartam jegyezni az adott tárgyból, de rá kellett jönnöm, hogy ez ilyen hatalmas mennyiségnél lehetetlen és nem is feltétlenül célravezető. Most már inkább a fogalmakat és a felsorolásokat szoktam valóban szóról-szóra megjegyezni, azonban közben próbálom összerakni a fejemben az adott jogág rendszerét és megérteni az összefüggéseket.

  1. „A Római jog a vízválasztó, ha az sikerül, onnantól már szinte megvan a diploma.”

Szinte minden elsőéves jogászhallgatót a Római joggal rémisztgetnek a felsőbb évesek, és általában az ismerősök is meg szokták említeni, hogy ez a „mumus tantárgy”.  Való igaz, hogy a Római jogot legtöbb hallgató nehéznek ítéli meg, és nagyon sokaknak nem sikerül elsőre a vizsgája. Szerintem ennek az a legfőbb oka, hogy a középiskolában megszokott anyagmennyiséghez képest ennek a tárgynak a terjedelme sokkal nagyobb és a rengeteg latin nyelvű kifejezés sem könnyíti meg a tanulást. Sajnos első év végén kétszer sem sikerült nekem a szigorlat, ami eléggé megviselt és még az is megfordult a fejemben, hogy a jog mégsem nekem való. Szerencsére nyáron összeszedtem magam és szeptemberben vizsgakurzusban négyesre levizsgáztam Római jogból, így fel tudtam venni harmadik félévben a Polgári jogot. A saját tapasztalataimból kiindulva azt tanácsolnám a leendő gólyáknak, hogy év közben mindenképpen foglalkozzanak a tananyaggal, próbálják meg átlátni a rendszerét. Én a kötelmi jog részét találtam a legnehezebbnek, így igyekeztem többször átismételni a  szerződéstípusok közti különbségeket, a felek jogait és kötelezettségeit. Összességében a Római jog valóban az egyik legkeményebb tantárgy a jogi tanulmányok során, azonban azon kívül is van bőven nehéz tárgy, amire azért sok időt rá kell szánni, hogy biztos tudással menjünk vizsgázni. Persze felsőbb évesként már nagyobb rutinunk van a vizsgázásban és a nagy anyagmennyiségekkel is jobban megbirkózunk, hiszen van tapasztalatunk korábbi vizsgák kapcsán, illetve egyre inkább megszokjuk az egész napos tanulást is.

  1. Mi leszel, ha végzel? Ügyvéd vagy ügyész?

Amikor olyan családtagnak vagy ismerősnek meséljük, hogy jogot tanulunk, aki nem annyira jártas ezen a területen, akkor sok esetben csak az ügyvédi, ügyészi vagy a bírói hivatást gondolják a jövőbeli szakmánknak. Természetesen ezek a jogi pálya legnépszerűbb területei közé tartoznak, azonban még számtalan munkalehetőség van, amihez a jogi diploma előnyt jelent. A politikától, közigazgatástól kezdve a gazdasági életben, de még a média világában is elhelyezkedhet az ember jogászként.

Mindent összefoglalva a jogi egyetem valóban nehéz és sok időt és energiát kell belefektetni a tanulásba, hogy meglegyen az eredménye. Mindenképpen fontos, hogy szeressük és érdekeljen minket, amit tanulunk, mert anélkül csak szenvedés a küzdelem. Viszont ha az érdeklődés, a szorgalom és a kitartás megvan (meg persze a szerencse sem árt), akkor még az esetlegesen felmerülő nehézségek sem tántoríthatnak el minket a céljaink megvalósításától.

Kiemelt kép forrása: https://studyqa.com/

Belső kép forrás: https://sd.keepcalms.com

EnglishGermanHungarian