[metaslider id="9331"]

Timeline – a kártyajáték, amely edzésben tartja az elmét

Egy társasjáték számos esetben részét képezheti a mindennapi életnek. Nem csupán a nyári időszakban, de a tanév alatt is – például tanulások között tartott szünetekben, vagy éppen vendégfogadás során is az asztalra kerülhet, amely akár egy jó partit is eredményezve összehozza a barátokat, meghívottakat. Következő cikkemben egy olyan kártyajátékot mutatok be, amely amellett, hogy remek kikapcsolódást nyújt, gondolkodásra késztet és új ismeretekkel bővíti eddig megszerzett tudásunkat.

A játék készítője és szabályai

A Timeline kártyajáték Frederic Henry nevéhez kötődik, aki az elmúlt időszakban újabb tematikákkal gazdagította eddigi munkáját. Számos verzió Magyarországon is elérhető, rendelhető, mellettük megtalálható Amerika és Nagy-Britannia történetét bemutató játék is. 

A szabályzat egyszerű, könnyen tanulható, egy játékidő körülbelül tizenöt percet vesz igénybe, a játékosok száma megközelítőleg négy és nyolc fő között mozog. Mivel a kártyajáték neve idővonalat jelent, lényege, hogy felállítsunk egy helyes sorrendet azon események között, amelyek a kártyákon szerepelnek. 

Kezdésnek mindenki négy kártyát kap, egy kártyát pedig az asztal közepére helyezünk az évszámot tartalmazó oldallal felfelé. Ez képezi a kiindulópontot, mely után a játékosok által meghatározott sorrendben mindenki eldönti, hogy a nála lévő történés korábban vagy később következett be. Minél több kártyából áll az idővonal, annál nehezebb a feladat, ha pedig valaki rossz helyre teszi kártyáját, újat kell húznia helyette. 

Speciális helyzet áll elő akkor, ha két lapon ugyanaz az évszám szerepel. Ilyenkor a korábban lerakott kártya elé és utána is letehető, mindkettő érvényesnek számít. A nyertes az lesz, aki a leghamarabb szabadul meg az összes kártyájától. 

Folytatásként a hazánkban megjelent változatok jellemzőit mutatom be.

Történelmi események

A Timeline ezen verziója a történelemtudást és történelmi ismereteket teszteli, választékos, sorsokat eldöntő eseményeket tartalmazó kártyáival. A dobozban 110 kártyát találunk, a szabályoknak megfelelően kezdésként egy kártyát középre teszünk, amely a kronológiai sorrend kezdőpontja lesz.

A játékkal nemcsak a tudás mutatható meg, de új ismeretek is szerezhetők, hasonlóan a többi változathoz. A dobozban találhatunk ókori, középkori, újkori eseményeket egyaránt, de a legújabb kori esetek is előkerülhetnek. Megtalálható többek között Pompei pusztulása, Kleopátra megkoronázása, a csernobili katasztrófa, a Holdra lépés, illetve Róma pusztulása. 

A játék során minél több történelmi esemény került már az asztalra, annál jobban nehezedik a játék szintje. A legfőbb kérdés az, vajon sikerül-e helyes sorrendben elhelyezni a legnagyobb, legmeghatározóbb pillanatokat. 

Timeline kártyajáték történelem

Zene és mozi

A kártyajáték másik nevezetes része a zene és mozi nevet viselő „doboz”. Ezen verzió a leghíresebb, évtizedeket befolyásoló mozifilmeket és zenei műveket tárja elénk. Az előzőhöz hasonlóan itt is 110 kártyával találkozhatunk, valamint a kategóriába tartozó jellegzetes művekkel, alkotásokkal. 

Helyet kapott a játékban az Elfújta a szél, A cápa, Vissza a jövőbe, A hattyúk tava és a Bors őrmester megjelenési éve, de kiemelhetjük a Bohém rapszódiát vagy éppen a Bad Romance című slágereket. A játék menete változatlanul zajlik ebben a formátumban is, a legfontosabb, hogy helyes időrendet állítsunk fel a kapott események között és eldöntsük, melyik keletkezett előbb vagy idő tekintetében később. 

Hazánkban emellett megjelent még a Tudomány és felfedezések, Általános ismeretek című változat, valamint külön dobozt kapott a Star Wars történéseinek sorba állítása is. 

Timeline kártyajáték zene és mozi

A játék kombinálása

A Timeline már önmagában is felhőtlen élményt kínál azoknak, akik úgy döntenek, tesztelik eddig szerzett tudásukat, de az igazán változatos és szórakoztató időtöltést a különböző módok kombinálása hozza magával. Mivel a sorozat játékai egymással kompatibilisek, ennek semmi akadálya nincs, a nehezítés hozza magával igazán azt a fejtörést, amit a játék hivatott betölteni. 

Ebben az esetben keverhetjük a történelmet zenével, tudományos eseményekkel, vagy éppen a mozi világával. Talán ez a módszer az, mely leginkább erősíti és frissen tartja az agytekervényeket és felfrissíti a szellemet is. A felsoroltakon túl további lehetőségek is fennállnak, a cél itt is a szórakoztatás és az ismerősökkel, barátokkal együtt töltött idő színesítése. 

A Timeline-t leginkább azoknak ajánlom, akik egy könnyed, egyszerű játékra vágynak, és nyitottak az új ismeretek megszerzésére. A játék népszerűsége hazánkban is érezhető, az egyik nagy társasjáték webáruház és bolt, a Gémklub videót is készített a játék menetéről, melyben részletesen elmagyarázzák a legfontosabb szabályokat, fordulatokat és ismertetik a témák kombinálásának előnyeit.  

Források:  1, 2

Képek forrásai: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian