[metaslider id="9331"]
esz

TDK Kari forduló – interjú Fodermayer Eszterrel és Fábián Vanesszával, karunk negyedéves jogász szakos hallgatóival

Idén október 17. és október 20. között került megrendezésre a Nemzeti Tehetség Program NTP–HHTDK–22-0019 pályázati projektje keretében a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán a Kari Tudományos Diákköri Konferencia. A kari forduló során a hallgatók számos különböző szekcióban mérhették össze tudásukat. Cikkemben Fodermayer Esztert, illetve Fábián Vanesszát, karunk negyedéves jogász szakos hallgatóit kérdezem a kari fordulón bemutatott dolgozatukról. Eszter a Polgári jogi, agrárjogi és fogyasztóvédelmi jogi tagozatban, míg Vanessza a Nemzetközi jogi és környezetvédelmi jogi tagozatban indult.

Hogy jött az ötlet, hogy részt vegyél a TDK-n?

eszFodermayer Eszter: Másodévben, a polgári jogi vizsgám után, Dr. Bércesi Zoltán Tanár Úr javasolta, hogy jelentkezzek a Polgári Jogi Diákkörbe. Eleinte vonakodtam, mert nem szerettem volna még egyik diákkörnek sem a tagja lenni, nem igazán tudtam, hogy mi is érdekel. Végül mégis jelentkeztem és elkezdtük a közös munkát. A fogyasztóvédelemmel kapcsolatos témakört választottam, ehhez kezdtem anyagot gyűjteni. Az első dolgozatom egy pályázatra készült, amit a Legfőbb Ügyészség hirdetett. Ebben a dolgozatban az ügyészség közérdekvédelmi tevékenységével és a tisztességtelen általános szerződési feltételekkel foglalkoztam. Elsősorban a pályázaton elért eredmény adott motivációt ahhoz, hogy jelentkezzek a TDK-ra.

 

eszFábián Vanessza: Egyetemi tanulmányaim során mindenképpen szerettem volna kipróbálni magam egy ilyen versenyen, azonban még bizonytalan voltam, hogy milyen irányba induljak el, hiszen több téma is érdekelt. Harmadévben európai jogból Dr. Pánovics Attila Tanár Úrnál vizsgáztam, akinek a javaslatára írtam meg a TDK dolgozatot. Bár először kicsit megijedtem a feladattól, végül úgy döntöttem, mégis jelentkezek a versenyre, hiszen, ahogy Tanár Úr is mondta, ,,Nincs mit veszíteni, ezzel csak nyerni lehet.” Így utólag visszagondolva ez egy nagyon jó döntés volt, hiszen rengeteg tapasztalatot és ismeretet szereztem azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell egy ilyen kutatómunkát elkészíteni, majd pedig bemutatni.

 

Mi a dolgozatod címe?

Fodermayer Eszter: A dolgozatom címe: Közvetítés vagy vetítés? Az ingatlanközvetítők által alkalmazott általános szerződési feltételek tipikus tisztességtelen kikötései. 

Az opponensi véleményedben egy kérdést intéztél felém a címmel kapcsolatban, melyben arra voltál kíváncsi, hogy mit értek a vetítés kifejezés alatt. A címben szereplő vetítés szóval arra kívántam utalni, hogy vannak olyan ingatlanközvetítők, akik úgy íratják alá ügyfeleikkel az adott ingatlanközvetítői szerződést, hogy azt a látszatot keltik, hogy a szerződés és annak kikötései megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. Lényegében az ingatlanközvetítő hazudik annak érdekében, hogy jogtalan előnyre tegyen szert.

Fábián Vanessza: A pályamunkám címe Fenntarthatóság, élelmezésbiztonság és a fogyasztók tájékoztatásának szabályozása, ami elsőre talán egy elég tág témának tűnhet, azonban dolgozatomban igyekeztem az uniós szabályozásra fektetni a hangsúlyt és a főbb problémaköröket kiemelni. Ahogy az a címből is látszik, egy aktuális témát szerettem volna választani, és sajnos a Covid-19 világjárvány, illetve az orosz-ukrán háború kitörésével központi kérdéssé vált az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek kiépítése. Továbbá úgy gondolom, hogy a fogyasztók tudatosságának növelése – amihez nagyban hozzájárul megfelelő tájékoztatásuk – elősegítené a fenntarthatóságot.

 

Mi volt a dolgozatod célja? Összefoglalnád kérlek tanulmányod rövid tartalmát?

Fodermayer Eszter: Tanulmányomban az ingatlanközvetítői szerződésekkel kapcsolatos kérdésekkel és a tisztességtelen általános szerződési feltételekkel foglalkozom. A témaválasztásom egyik célja az volt, hogy az ingatlanközvetítői szerződéseket elhelyezzem a szerződések rendszerében, valamint, hogy bemutassam az ezen tevékenységet végzők díjazásának feltételeit és az ezzel kapcsolatban felmerülő vitákat. A dolgozat megírásában főként mégis az vezérelt, hogy a bírói gyakorlat tükrében bemutassam az ingatlanközvetítői ÁSZF-ek tipikus tisztességtelen kikötéseit, és hogy megoldást találjak a visszaélések elkerülésére. 

Fábián Vanessza: Dolgozatomat az élelmezésbiztonság elméletének kialakulásának bemutatásával kezdtem, majd ismertettem az élelmezésbiztonságot alkotó négy pillért. A második fejezetben a globális élelmezésbiztonság jelenlegi helyzetét vázoltam fel, mely nemcsak a különböző országokat, hanem a gazdákat, a vállalati szektort, a kutatókat és a civil szférát is kihívások elé állítja. Ezt követően az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének, azaz a FAO-nak a különböző akcióit mutattam be az élelmezésbiztonság megvalósítása érdekében, majd a fenntartható élelmiszerrendszerekre történő áttérés fontosságát hangsúlyoztam az Európai Unióban, mely megoldást jelentene arra, hogy mindenki biztonságos, tápláló és egészséges élelmiszerhez juthasson. A következő fejezetben az élelmezésbiztonság helyzetét ismertettem az Európai Unión belül, illetve kitértem arra, hogy az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság milyen eszközöket tart fontosnak ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Tanulmányom egyik fő témája az élelmiszer-veszteség és pazarlás, mely napjaink egyik legsúlyosabb problémája, hiszen növeli az élelmiszer-ellátás bizonytalanságát, valamint az alultápláltsággal és a vízfelhasználással összefüggő problémákat. E fejezetben kifejtettem, hogy az Unió milyen intézkedésekkel igyekszik csökkenteni az élelmiszer-veszteséget és pazarlást, mely hozzájárul az éhezés és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Dolgozatom utolsó részében az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség szabályozását ismertettem az Európai Unión belül egy konkrét jogeset bemutatásával. Dolgozatom célja tehát az volt, hogy körbejárja ennek az igen komplex problémakörnek a különböző vetületeit, és felhívja a figyelmet arra, hogy az élelmezésbiztonságot és a fenntartható élelmiszerrendszerek kiépítését prioritásként kell kezelni.

Végül szeretném itt is megragadni az alkalmat és megköszönni Dr. Pánovics Attila Tanár Úrnak a felkészítést, a sok segítséget és biztatást, illetve Kovács Bertalannak, hogy opponálta dolgozatomat.

Media Iuris nevében szeretném megköszönni mindkettőtöknek az interjút, gratulálok a TDK-n elért eredményeitekhez, és további sikereket kívánok a tanulmányaitok során!

 

Képek forrása: kiemelt kép

EnglishGermanHungarian