[metaslider id="9331"]

Egyetemi élet gólya szemmel, avagy miért válaszd a PTE-t

Sokunk életében eljön az a pillanat, mikor a gimnáziumot elhagyva kilépünk a nagybetűs életbe és elkezdhetjük tanulmányainkat azon a szakon, amiért eddig annyit küzdöttünk. Ilyenkor még, mint frissen felvett egyetemistákban, bennünk van a „tényleg elértem a ponthatárt” érzés. De mi következik ezután? Hogyan fogunk helytállni egy új és ismeretlen városban? És egyáltalán hogyan fogunk megbirkózni a középiskolától teljesen eltérő tananyag mennyiséggel? Megannyi kérdés és érzés kavaroghat bennünk, ezért szeretném most megosztani a habár friss, de bízom benne, hogy tanulságul szolgáló tapasztalataimat. 

A PTE védjegye: a segítőkészség 

Idén szeptemberben kezdtem a tanulmányaimat a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának jogász képzésén. Mielőtt belevágtam volna ebbe az új és ismeretlen kalandba, bennem is többféle érzés, félelem, kíváncsiság és izgatottság jelent meg, de utólag visszagondolva félelemre semmi okom nem volt. Az egyetem mindenben a segítségemre volt és ez töretlenül most is így van. Az eredmények kihirdetése után rögtön információkkal láttak el minket a gólyatáborral, a beiratkozással és a tantárgyfelvétellel kapcsolatban. Számomra itt tűnt fel először ez a rugalmasság és segítőkészség, és már akkor tudtam: a legjobb helyre jelentkeztem. Az egyetemi tanulmányaimat megkezdve a felsőbb évesek hasznos tanácsokkal, tanulási módszerekkel segítettek, illetve felvilágosítottak minket arról, hogy melyik szórakozóhelyeket érdemes Pécsen kipróbálni. Az első napon megrendezett PTE Gólyatréning is ezeket a célokat szolgálta, emellett jobbnál jobb közösségi- és csapatépítő játékok segítették, hogy tájékozottabbak legyünk, de új barátokat is szerezhettünk, akik az évek során végig velünk maradnak. 

egyetem

A már sokszor hallott #ptecsalád szlogenre az ember először csak közhelyként tekinthet, ami egy egyetem kampányolásánál jól hangzik, de én meg tudom erősíteni, hogy ez nem így van. Már a gólyatáborban észrevehető volt, hogy mindenki milyen barátságosan és kedvesen bánik a másikkal.  Itt az elsősök tényleg egy nagy család tagjaivá válhattak. A tanácsom az, hogy mindenképpen érdemes részt venni a gólyatáborban, mert az ott megismert hallgatók az évnyitón már nem lesznek teljesen idegenek, és sokkal könnyebben indulhat az egyetemi élet. Olyan élményeket szerezhettem a táborban, amikre egész életemben örömmel emlékezem majd vissza.  Ami még a barátokat illeti, úgy vélem azért is érdemes ellátogatni a különböző kari bulikba, mert egy ilyen estére nem csak az adott kar hallgatói mehetnek el, hanem igazából bárki. A legjobb mód arra, hogy új embereket ismerjünk meg, megosszuk egymással az eddig szerzett egyetemi élményeiket, vagy csak egyszerűen jól érezzük magunkat együtt. Az én kedvenc napom a jogászkedd lett, ugyanis ilyenkor tényleg a PTE különböző karairól sok ember gyűlik össze nem nézve azt, hogy ki hova jár, egyszerűen csak hátrahagyják az olykor felhalmozódó iskolai stresszt, és buliznak egyet a többi egyetemistával együtt. 

Több, mint jogi kar 

Természetesen már az is boldogsággal tölt el, hogy azt tanulhatok és azzal foglalkozhatok, ami érdekel, azonban a PTE lehetőséget nyújt, hogy több területen is kipróbálhassam magam. Szabadidejükben a hallgatók megismerkedhetnek a legtöbb sportággal, szervezők lehetnek a különböző közösségi programokon, vagy akár tagjai lehetnek a Media Iuris csapatának is. Nekem az utóbbira esett a választásom, hiszen már a gimnáziumban is érdekelt az újságírás, és örülök, hogy ezt a hobbit az egyetemi éveim alatt is tudom folytatni.

egyetem

Kisvárosból a lehetőségek fellegvárába 

Nekem, mint kisvárosi lánynak a legszembetűnőbb változás a hatalmas, élettel teli és nem mellesleg gyönyörű Pécs városa volt. Legnagyobb eltérés, hogy a lakhelyemtől 10 percre két élelmiszerbolt és egy gyorsétterem is található, vagy hogy elég 4 megállót utaznom és cukrászdák, éttermek sokasága közül választhatok, ami sajnos otthon nem volt meg.  Minden megtalálható egy helyen, de mégsem hasonlítható össze a főváros zsúfoltságával. Úgy gondolom, hogy ilyen egy tökéletes egyetemváros! Ilyenkor élheti át egy fiatal azt az érzést, hogy most kitárult előtte a világ és a város, illetve az egyetem nyújtotta lehetőségekkel bármire képes.

Összességében életem egyik legjobb elhatározásának tartom azt, hogy ide adtam be a jelentkezésemet. Már várom, hogy újabb kihívásokkal nézhessek szembe, és hogy új élményeket szerezhessek itt Pécsen. Szóval ha te, aki most olvasod ezt a cikket és azon gondolkozol, hogy Pécsre, a PTE-re jelentkeznél, én habozás nélkül azt mondanám neked, hogy ennél jobb döntést nem is hozhatnál!

Fotók: Tóth Gusztáv

EnglishGermanHungarian