[metaslider id="9331"]

Távozz innen téli depresszió – hogyan kezeld?

A depresszió egy betegség, ami évszaktól vagy napszaktól függetlenül elkíséri áldozatait, addig míg megfelelő kezelés alá nem veszik. Ennek a kóros állapotnak van egy átmeneti fajtája, a téli depresszió, aminek a nevéből is adódik, hogy a téli hónapokban ölt testet, a szürke idő bekövetkeztével jelenik meg oldalunkon és egészen tavaszig velünk lehet, noha mi ezt nem kértük tőle. Ebben a cikkemben szeretnék nektek néhány tünetet írni, aminek segítségével könnyebben észrevehetitek, ha beköszöntött nálatok ez a kór, illetve pár tippet, amivel enyhíteni lehet, harcolni lehet vele szemben.

Tünetek

Mint minden betegségnek, így a téli depressziónak is vannak tünetei, amelyek tapasztalása esetén, érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy ebben szenvedünk-e avagy sem. Na de mik is ezek az említett jelek? Összegyűjtöttem nektek néhányat!

Mindennapos rossz kedv, hangulat, levertség

Természetesen mindenkinek vannak rosszabb napjai, mindenkinek lehet rossz kedve akár okkal, akár ok nélkül. Ám ha ez a rossz hangulat több napon keresztül is velünk van, úgy, hogy alapvetően nincsen okunk arra,hogy szomorkodjunk, akkor lehet, hogy rossz hírem van: szezonális hangulatzavarban szenvedsz.

Csökkenő érdeklődés

Mindenkinek vannak szenvedélyei, hobbijai, amelyek űzése közben nagyon jól érzi magát az ember, illetve teljes mértékben ki tud kapcsolódni. Lehet ez sportolás, olvasás, főzés, stb. Azonban ha kezdjük elveszíteni ezek iránt az érdeklődésünket, például a téli idő bekövetkeztével, akkor az arra enged következtetni, hogy téli depresszióban szenvedünk. Ami eddig a kikapcsolódásunkat, a jó kedvünket jelentette számunkra, az már nem tölt fel annyi energiával és boldogsággal, mint régen.

Energiahiány, nehéz koncentrálás

Ebbe a pontba talán bele lehet venni az alvást is. Ez alatt azt értem, hogy megváltoznak alvási szokásaink, általában sokat alszunk, mondhatni túlalusszuk magunkat. Hiába vagyunk túl egy 10 óra hosszás szunyán, illetve egy délutáni pihenőn, mégis úgy érezzük, mint aki egy szemhunyásnyit sem aludt. Kevés energiánk van, ezáltál nincs kedvünk semmihez, valamint a koncentrálás is nehezen megy. Ha például tanulnunk kellene, 2 sornál többet nem fogunk tudni felfogni, úgy érezzük sok szünetet kell tartanunk ahhoz, hogy hatékony legyen a tanulásunk, ami természetesen sajnos a teljesítményünkre is rányomhatja a bélyegét.

Szénhidrátéhség

Ez talán valamelyest összeköthető az előző pontban említett energiahiánnyal. A testünk úgy érzi, hogy nincs bennünk erő, amit szeretne pótolni. A külvilágban ez úgy nyilvánulhat meg, hogy egyszerűen ránk tör a szénhidrátéhség, legszívesebben egész nap csak energiában gazdag ételeket ennénk, amelyek alatt az édességeket, gyorskajákat értem elsősorban. Ez természetesen (mozgás hiányában) súlygyarapodáshoz vezethet, ami miatt talán még rosszabbat tehet, az amúgy is padlón lévő hangulatunkkal.

Hogyan legyél túl rajta? Mivel enyhítsd?

Az előbb felsoroltam nektek azokat a tüneteket, amelyek együttes tapasztalása során el kell gondolkoznunk, hogy lehet kezdeni kéne magunkkal valamit annak érdekében, hogy ennek az egésznek ne az évszakváltozás, hanem mi, saját magunkat vessünk véget. A továbbiakban hoztam pár olyan tippet, amivel remélhetőleg enyhíteni tudtok a szezonális hangulatzavarotokon.

Természetes napfény, akkor, amikor lehetőségünk van rá

A téli depresszió okozója első sorban a napfény hiány, hiszen ekkor az idő szürke és a napsugarak sajnos sokkal kevesebbszer tűnnek fel az égen. Orvosilag is elismert tény, hogy a fény jó hatással lehet a hangulatunkra, így ha a téli hétköznapokban előbújik a Nap igyekezzünk minél több időt a szabadban tölteni, avégett, hogy magunkba tudjuk szívni a napsugarakat és a D-vitamint, természetes forrásból.

„Időpontos” alvás és „szépen” étkezés

Ezek alatt azt értem, hogy próbáljunk meg minden este ugyanabban az időpontban elaludni, reggel pedig ugyanabban felkelni, hogy legyen egy megszokott ritmusunk, amihez hozzászokunk, így elkerülhetjük a túlalvást. Ami az étkezést illeti, annál figyeljünk arra, hogy minél változatosabban együnk. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, rostban gazdag ennivalókat, amelyek eltelítenek, így kicselezhetjük a szénhidrátéhséget is. 

Vakáció, avagy „telelés”

Egy nyaralás nagyon kitudja kapcsolni az embert, hiszen az nem szól másról, mint a kimozdulásról, a kikapcsolódásról. Ha van rá lehetőségünk menjünk télen is vakációra, például egy síelés tökéletes lehet, azzal eltereljük a figyelmünket, kiszabadulunk a monoton napok körforgásából. Persze a célnak egy szánkózás, kirándulás, múzeumlátogatás is megfelel. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat.

Ebben a cikkemben szerettem volna néhány tünetet, illetőleg néhány enyhítő tippet adni nektek, amivel vagy kikerülhetitek vagy pedig csökkenteni tudjátok a szezonális hangulatzavar okozta rossz érzéseket. A lényeg, hogy a tanácsokat próbáljátok meg saját magatokra igazítani, hiszen mindannyian mások vagyunk, így mindannyiunknak mások az igényei. 

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

EnglishGermanHungarian