[metaslider id="9331"]
vizsga

Kikapcsolódás a vizsgaidőszak alatt

Az egyetemisták legnagyobb bánatára minden szemeszter végét vizsgaidőszak zár, ami egyet jelent a sokszor éjszakákon át tartó tanulással, jegyzeteléssel, stresszeléssel. Éppen emiatt nagyon fontos nem pusztán azt megtanulnunk, hogy hogyan tudjuk jól beosztani az időnket, hanem azt is, hogyan tudunk hatékonyan, minőségi módon pihenni. Erre számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre és egy idő után mindenki megtalálja és kifejleszti a saját maga számára leginkább megfelelő szabadidő eltöltési technikákat. Az alábbi kikapcsolódási „stratégiák” közül bátran lehet válogatni és szinte bárki megtalálhatja a maga számára leginkább tetszőeket és ugyan ezek szinte mindenki számára egyértelműnek tűnhetnek, sokszor mégis előfordul, hogy a lázas tanulással eltöltött napok alatt alig szánunk valami másra is időt, pedig lehet, hogy több hasznát vennénk.

 

Mozdulj ki!

A stressz levezetésére és a pihenésre az egyik legjobb módszer a mozgás. Sokszor előfordul, hogy a nagy mennyiségű tanulnivaló mellett nem szívesen áldoz az ember időt a mozgásra, nehogy kicsússzon a határidőkből, holott már csak a kis mennyiségű mozgás is rendkívül sokat tud fejleszteni a koncentrációképességen, emellett fel is tölt. Nem feltétlenül kell kilométereket futni vagy minden második napot az edzőteremben tölteni. Léteznek ezeknél sokkal egyszerűbb lehetőségek is. Egy kis séta a szabadban, friss levegőn maga tud lenni a megváltás egy áttanult nap után. De ott van a YouTube is, ahol számtalan ingyenesen elérhető fitnesz videó áll az ember rendelkezésére. Sok ezek közül 10-15 perces, utána pedig egy gyors zuhany után úgy érezzük mintha kicseréltek volna minket, és nem pusztán az egészségünknek tettünk jót azzal, hogy a folyamatos ülés után kicsit megmozgattuk magunkat, de az éberségünkért és a koncentrációkészségünkért is sokat tettünk. Azonban, ha valaki egyszerűen tényleg nem bírja rávenni magát valamilyen mozgásra, a minimumot is megteheti azzal, hogy bizonyos időközönként felkel, szellőztet egy kicsit, megy pár kört és nyújtózik egyet.

 

Aludj eleget!

Szinte magától értetődőnek és egyben nevetségesnek is tűnik ez a tipp, azonban, ha kialakítunk magunknak egy rendszeres és jó esti rutint elalvás előtt, jó érzéssel, kipihenten kelünk majd fel másnap. Ezt az alvási szokásunkat pedig nagyon fontos a vizsgaidőszak idején is megőriznünk, amivel szintén sokkal jobb teljesítményt tudunk produkálni, mint akkor, amikor az áttanult éjszakák után kialvatlanul, kimerülten vágunk neki a napnak, ami ugyan még el sem kezdődött, de mi már úgy érezzük, teljesen leszívott minket az élet. Ezt könnyen el lehet kerülni néhány olyan tudatos döntéssel, mint például azzal, hogy egy adott időpont után félretesszük a telefonunkat, laptopunkat, ezek ugyanis stimuláló hatásúak és megnehezítik az elalvást. Ha pedig törekszünk arra, hogy minden este ugyanabban az időpontban megyünk lefeküdni, a szervezetünk is hozzászokik ehhez és könnyebben fogunk tudni elaludni. 

vizsga

Űzz olyan hobbikat, amelyek segítik az agy működését!

Rengeteget tud segíteni a kikapcsolódásban, valamint a fókuszálás fejlesztésében az is, ha olyan hobbikat űzünk, amelyek nemcsak ellazítanak minket, hanem az agyunk működését is serkentik. Az olvasás talán az egyik, ha nem legkedveltebb hobbi az emberek körében. Egy jó könyv segítségével könnyen kiszakadhatunk a mindennapok szürkeségéből és forgatagából, miközben fel is töltődünk. Azonban nagyon sok, a kreativitást és kézügyességet növelő hobbi közül lehet választani, legyen szó rajzolásról, írásról, festésről vagy akár a varrásról. Egy tanulással eltöltött nap után igazi felüdülés tud lenni valami olyannal foglalkozni, ami után a mentális energiánkat is visszanyerjük és közben fejlődtünk is akár a műveltség, akár a kézügyesség terén. 

 

Tölts elegendő időt a szeretteiddel, barátaiddal!

Még ha úgy is érezzük, hogy fontos teendőinkről mondunk le, a családunkkal, barátainkkal eltöltött idő is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy oldjuk a magunkban felgyülemlett feszültséget, különösen egy olyan helyzetben, mint a vizsgaidőszak. Ez elsősorban felszabadító érzés, ugyanis végre lehetőségünk van kiszakadni abból a mókuskerékből, monotonitásból, amibe sokszor belekerülünk nem pusztán a vizsgaidőszak alkalmával, hanem csak úgy a hétköznapokban is. Ha a zsúfolt, megpróbáltatásokkal teli periódusokban – mint amilyen maga a vizsgaidőszak is tud lenni – ápoljuk környezetünkben a kapcsolatainkat például azáltal, hogy megeszünk közösen egy ebédet a családdal vagy megbeszélünk egy kávézást a barátokkal, olyan érzés lesz, mintha a sivatagban egy kis oázishoz érkeztünk volna meg, ami után sokkal energikusabbnak és kipihentebbnek érezzük magunkat.

vizsga

A vizsgaidőszak és a szorgalmi időszak idején is bőven szembesülhet az ember kihívásokkal, azonban vannak olyan fundamentális módszerek, amik segítségével könnyebben és sikerrel lehet venni ezeket az akadályokat. 

 

Források: 1, kiemelt kép, kép1, kép2 

EnglishGermanHungarian