[metaslider id="9331"]
Advent negyedik vasárnapjával beköszöntött a karácsony! – Interjú Lénárdné Dr. Maletics Borbálával

Advent negyedik vasárnapjával beköszöntött a karácsony! – Interjú Lénárdné Dr. Maletics Borbálával

Elérkezett a várva várt pillanat – beköszöntött Advent negyedik vasárnapja, amikor is az adventi koszorún már az összes gyertya lángja ég. Idén nemcsak az utolsó gyertyalángot hozta el ez a nap, hanem a karácsonyt is. A karácsony a szeretet ünnepe, a családok, barátok összegyűlnek, hogy megajándékozhassák egymást és boldogságban, békességben eltölthessék az év ezen időszakát. Így karácsony alkalmával kértem fel egy interjúra Lénárdné Dr. Maletics Borbála Tanárnőt, hogy meséljen a karácsonyi készülődésről.

 

Advent utolsó vasárnapjával egyben megérkeztünk a karácsonyhoz is. Az elmúlt hetekben hogyan készült fel a karácsonyra? Vannak esetleg olyan szokásai, amiket december során az ünnepekre hangolódva meg szokott csinálni?

Lénárdné Dr. Maletics BorbálaLénárdné Dr. Maletics Borbála: Az adventi időszak mindig fontos volt számomra, de amióta két kislány anyukájaként készülök a karácsonyra, különösen meghatározó. Kislányaink számára is ez az év legjobban várt időszaka, közösen hangolódunk a karácsonyra, díszeket készítünk, kidekoráljuk a házat, mézeskalácsot sütünk, az iskolai adventi vásárra készülünk és az adventi koszorút is mi készítjük el. Úgy gondolom, hogy ezek a közös szokások nagyon fontosak, sok örömet okoznak és a gyerekek is minden évben várják, számítanak rá.

Ön számára mi a legfontosabb karácsonyi érték?

Lénárdné Dr. Maletics Borbála: A legfontosabb érték számomra a család, a csendes nyugalom, az összetartozás örömének megélése, és ami összekapcsolja ezeket, a szeretet, melyet a negyedik gyertya jelképez az adventi koszorún. A mai felgyorsult, „énközpontú” világban úgy gondolom, ennek, vagyis a valódi és mély értékek képviseletének különös és egyre fontosabb szerepe van. Az igazi örömöt a másoknak okozott öröm által tapasztalhatjuk meg, ezt például az ajándékozáson keresztül is megélhetjük, de mindig fontos szempont, hogy nem a sok és drága ajándék a lényeg karácsonykor, ezt a szemléletet próbáljuk továbbadni a gyerekeinknek is.

Mind másért szeretjük a karácsonyt. Valaki a sütik miatt, valaki az ajándékozás miatt, valaki pedig azért, mert ilyenkor találkozhat a szeretteivel. Ön mit szeret a legjobban a karácsonyban, mi az, amit kiemelne? Vannak családi hagyományok, amik nélkül elképzelhetetlennek tartja a karácsonyt? (Étkezés, fadíszítés, program?)

Lénárdné Dr. Maletics Borbála: A karácsonyban a gyerekek örömét minden évben, ahogyan bontogatják az ajándékokat és a karácsonyfa illatát szeretem a legjobban, illetve azt, hogy évről évre egyre több saját készítésű és emléket hordozó dísz kerül a karácsonyfára. A karácsonyi menü is hagyományos nálunk, családi recept alapján készítjük, ez is hozzátartozik az ünnepi hangulathoz. Természetesen vannak megszokott családi rítusok, szertartások is szenteste, ilyen például, hogy Jézus születésének történetét felolvassuk a Szentírásból.

Mit gondol a Tanárnő, hogyan lehet jól összeegyeztetni az ünnepeket a vizsgaidőszakkal?

Lénárdné Dr. Maletics Borbála: Egyetemistaként a karácsony és a vizsgaidőszak egybeesik, ez mindig nehézséget okozott, saját egyetemi éveimből is emlékszem, hogy milyen nehéz volt a vizsgákat és az ünnepeket összeegyeztetni. Úgy gondolom, hogy a mostani egyetemi nyitvatartás ebből a szempontból mindenképpen ünnepbarát, a két ünnep között nincsenek vizsgaidőpontok. A vizsgákra való készülés mellett nem szabad elfeledkezni az adventről, ünnepi ráhangolódásról sem. Mindig azt mondom a hallgatóimnak a félév zárásaként, hogy eredményes vizsgaidőszakot kívánok, de ami még ennél is fontosabb, hogy a családjuk körében átélt boldog ünnepeket. Ez ne vesszen el a vizsgaidőszakban, hiszen hosszútávon ezek a közös pillanatok lesznek igazán fontosak.

Így utolsó vasárnap, talán ajánlásként is szeretném megkérdezni, hogy mi a kedvenc karácsonyi dala, filmje, étele és mi volt az elmúlt évek kedvenc ajándéka?

Lénárdné Dr. Maletics Borbála: A filmek közül nehéz választani, mert nagyon szeretek filmeket nézni, hagyomány már a családunkban, hogy a téli szünetben végig nézzük a Harry Potter részeket, ami a kislányaink és a család nagy kedvence. Ha nem is hagyományos karácsonyi film, de a Legyetek jók, ha tudtok című olasz film mindenképpen magában hordozza a szeretet üzenetét, ennek megnézését jó szívvel ajánlom a hallgatóknak is. A zenék közül Leonard Cohen Hallelujah című számát szeretem, illetve Elton John és Ed Sheeran karácsonyi duettje is nagy kedvencünk a kislányainkkal.

Advent negyedik vasárnapján Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves Kollégámnak és Hallgatónknak!

„Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én,
hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják,
hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”

Márai Sándor

 

A Media Iuris nevében nagyon szépen köszönjük a Tanárnőnek az interjút és minden kedves Olvasónknak boldog karácsonyt kívánunk!

Karácsony

 

Képek forrásai: 1, 2

EnglishGermanHungarian