[metaslider id="9331"]
szem

Szemekbe zárt titkok – filmajánló

2015-ben mutatták be a Szemekbe zárt titkok (eredeti címe: The Secret in Their Eyes) című thriller filmet. Az alkotás egyik főszereplője Julia Roberts, aminek tudatában én már eléggé bizakodva indultam neki, mert Roberts véleményem szerint egy kivételesen jó színésznő. Na, de akkor nézzük is meg röviden, lényegre törően, hogy miről is szól maga a film. 

szem

Tartalom

2001.szeptember 11-e után, a szörnyű terrortámadást követően kezdődik történetünk. Egy FBI tagokból álló csoportot látunk, akik meg vannak győződve arról, hogy New York után Los Angeles lesz a következő célpont. Az összeszokott kétszemélyes csapat Ray (Chiwetel Ejiofor) és Jess (Julia Roberts) kiegészül az egy friss diplomás jogásszal, Clairrel (Nicole Kidman). Feladatuk, hogy egy mecsetet figyeljenek meg, mert úgy vélik, hogy az itteni gyűléseken tervezik meg a következő terrortámadást. A cél gyorsabb és könnyebb elérése érdekében az egyik ügynök még egy emberét is beépíti, hogy az ő segítségével információkat tudjanak szerezni a mecsetből. Az egész akció felborul akkor, amikor az épület közelében egy gyilkosság történik. Mivel a körzet az FBI gárdához tartozik, természetesen kimennek a helyszínre. Itt egy szörnyű felfedezésre jutnak, hiszen az áldozat, a meggyilkolt nő nem más, mint Jess lánya. Ezután természetesen Jess és Ray azon vannak, hogy megtalálják a fiatal nő gyilkosát, azonban a probléma abban ütközik ki, hogy ez nem az ő hatáskörük volna, nekik továbbra is a terrorizmus megelőzésével kéne foglalkozniuk. Persze a felszólítások ellenére sem állnak le a nyomozással, de kérdezem én, miért kérhetnék azt egy anyától, hogy ne keresse meg lánya gyilkosát. A hajszába az új jogász, Claire is becsatlakozik, szívügye lesz, hogy megtalálják azt az embert, aki megölte Jess lányát. A csapat akkor szakad véglegesen szét, amikor elkapják ugyan az elkövetőt, de mondhatni futni hagyják, mert futni kell hagyniuk.

szem

A történet ezután 13 év elteltével folytatódik, amikor már mindenki éli a saját életét. Ray a magánszektorban helyezkedett el nyomozóként, Claire-ből kerületi ügyész lett, Jess pedig ugyanúgy maradt az FBI-nál. Ray 13 év után felkeresi a többieket, mert úgy véli megtalálta a lány gyilkosát és szeretné, hogy együtt elkapják őket. Claire nem engedheti meg azonban, hogy mások önkényesen ámokfutásba kezdejenek az ő körzetében, hiszen kerületi ügyészként ő felel a nyomozásokért, a vádakért és más emberek letartóztatásaként. Jess természetesen szeretne elégtételt venni a bűnözőn és ő tudatja Rayyel, hogy akár törvénytelen úton is benne van abban, hogy elkapják azt az embert, aki kioltotta lányának életét. Claire mondhatni „becsukja a szemét” és értelemszerűen ő segíti az ügyet, hiába mondta, hogy hivatalosan nem tehet semmit sem. Fény derül arra, hogy mindenki lezárta magában már a múltat, egyedül Ray volt az, aki 13 éven át minden egyes napját azzal töltötte, hogy nyomozott a gyilkos után. Ahogyan közeledünk történetünk vége felé, egyre több minden lát napvilágot az ügyet illetően, amikről eddig senkinek sem volt sejtése, mindenki megőrizte magának a saját kis titkát. Kiderül, hogy hogyan kapcsolódik Ray a gyilkosság napjához és Jess lányához, valamint kezdenek felszínre törni Jess lelkének sötét darabjai, amelyek mindenkit hidegzuhanyként érnek. Az, hogy ezek a váratlan fordulatok micsodák, természetesen nem árulom el, ha érdekel benneteket, akkor nézzétek meg a filmet!

 

Értékelés, ajánló

Bevallom őszintén, hogy mikor elkezdtem nézni a filmet, tetszett. Nem mondom, hogy nem, azonban számomra az eleje kicsit vontatottan indult. Miközben néztem, azt hittem, hogy mindent tudok, teljesen meg voltam arról győződve, hogy tudom mi fog történne cselekményszálban sorról sorra, mert úgy véltem, hogy ez egy tipikusan olyan thriller, ami kiszámítható. Azonban  ahogy egyre előrébb haladtunk a filmben, nagy meglepetések értek, mert nem várt fordulatokat hozott számomra az alkotás. Emellett, hogy a történetben a legtöbb téma nyomozással, jogi témával foglalkozik, természetesen belecsempésztek szerelmi szálakat is. Mielőtt azt gondolnánk, hogy a film nagy hangsúlyt fektet arra, hogy összehozza a szereplőket, ez nem így történt. Ebben a cselekményben a romantikus szál inkább az el nem érés, az elmulasztott lehetőségek és ki nem mondott szavak talaján áll, mondhatni egy reménytelen, meg nem valósult kapcsolatot tárnak a szemünk elé.

Én mindenkinek ajánlom a filmet, aki szereti a thrillereket. Hiába indul úgy, mint egy kiszámítható alkotás, a történet beindulása után nem várt meglepetésekkel örvendeztetik meg a nézőket. Ha szereted nyomozós, némi szerelmi szálakkal összeszőtt alkotásokat, akkor a Szemekbe zárt titkok a Te filmed, a Te kikapcsolódásod lesz!

szem

Forrás: 1

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian